Heliga stalledräng II

St. Staffan är skyddshelgon för hästar. Den enda historiska källan  om Stefanos förklarar inte alls vilken koppling Stefanos hade till hästar. I Apostlagärningarna står det att Stefanos var diakon, ansvarig för matutdelning till fattiga. Men i Storbritannien och Sverige har den medeltida legenden om St. Staffan som Herodes stalldräng , eller i England också kökspojke, blivit mycket spridd och populär.

De äldsta Staffansvisorna berättar om denna legend där Staffan är stalldräng hos Herodes och får syn på stjärnan över stallet. Då profeterar han om att en större kung än Herodes har fötts. Hånfullt svarar Herodes att det är lika troligt som att den stekta tuppen på hans fat ska börja gala.


Staffan på en målning från Dädesjö kyrka målad av mästaren Sighmunder omkring 1200

Då är det precis det som händer förstås. Tuppen inte bara gal, den talar klangfull latin och ropar ut "Christus natus est!"=Kungen/Messias är född!Tuppens, för Herodes, så harmeliga uppträdande gör den utskämda kungen så ilsk att han låter stena sin stalledräng till döds. I andra legender får Staffan leva och blir Jesu lärjunge och diakon och stenas sedan Jesus uppstått från det döda och församlingen börjat sin verksamhet i Jerusalem.


Kommentarer
Postat av: Lars

ja det minns man ju klart och tydligt från skoltiden och lucia att man sjöng staffan var en stalledräng, märkligt att staffan klarade sig förbi gustav vasa och andra herrer som förbjud det mesta av helgon och pilgrims vandringar m.m så att staffans visor klarade sig in i vår tid. Tycker att många av dom gamla medeltids målningarna är intressanta för dom är så "berättande"

Postat av: Minerva

Dädesjö gamla kyrka! Inte så långt från min hemort, faktiskt. Kyrkan är fantastisk med sina vackra, medeltida målningar.

2012-01-03 @ 21:18:10
URL: http://minerva.bloggsida.se
Postat av: Alma-Lena

Lars: Jag tror att det handlar om att staffansritt var en så rolig sedvänja som bygdens ungdom såg fram emot, precis som med Lucia idag stämde seden med människors livsstil och längtan. Gustav Vasa brydde sig mest om pengar och makt så han lät dem hållas.



Dessutom var stjärngossarnas tiggarstråt med stjärnan på annandagen nödvändig, de måste få skaffning till nästa skoltermin. En säck potatis och en tunna sill kunde man få på dessa vandringar och det kunde en student klara sig länge på.



Men sedan blev det för mycket av fylleslag och förbjöds på det upplysta 1700-talet.



Ja medeltidsmålningar är kul! Dåtidens romaner, film och TV på samma gång.

2012-01-04 @ 10:06:47
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Minerva: Vad härligt att bo så man ofta kan besöka denna kyrka. Jag tycker om detta stillsamma motiv med Staffan i fredlig samvaro med sina fålar.

2012-01-04 @ 10:08:50
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0