Nyårsdag


Chateau och Majan, två av dagens jubilarer fotograferade mitt på dagen. Det mulna vädret gör ljuset uselt så bilden är sedvanligt oskarp. Majan ville först inte vara med på bild, men när det vankades morotskalas pga av dagens firande kom hon i galopp!

Idag är det nyårsdag, och den uppmärksamme märker direkt att alla inlägg som fyller bloggen idag går under rubriken Barockridning. Detta är ingen slump. Idag är det nämligen traditionellt sett alla hästars födelsedag.

Förr var man inte lika hjärtnupen som vi så man höll reda på sina djurs exakta födelsedag. Ja, många visste ju knappt när de själva var födda. Samtidigt är det nödvändigt att veta hur gammal en häst är. De växer ju långsamt så man får inte rida in dem för tidigt eller sätta dem i alltför tungt arbete om man vill behålla hästen så länge som möjligt.

Två hästar hos Ofelás islandshästridning i Puoltsa 29 december 2011. De begår också årsdag idag.

Därför bestämde man att alla hästar fyller år på nyårsdagen. De flesta hästar föds på vår och försommar, men även ett juniföl som Smilla kallas ettåring i detta gamla system. Nu bryr ju förstås inte vi oss i det systemet, vi vet när våra hästar är födda och båda våra hästar är juniföl. Chateau föddes 1 juni 1992 och Smilla föddes 22 juni 2011. Men enligt traditionen är nu Smilla en ettåring och Chateau 20 år.


Gyllir, född i maj 1999, men idag nybliven tonåring i alla fall.

Systemet med gemensam födelsedag inbjuder dock till manipulation av hästars reproduktion. På trav- och galoppbanor tävlas ju 2-åringar och visst är det en fördel att vara 2 år i tvååringsloppet i stället för att vara 17-18 månader. För en unghäst är skillnaden enorm. Därför använder man olika knep som artificiellt ljus, betakaroten och extra kraftfoder till fölston så de kommer i brunst i februari-mars så fölen föds i januari. Speciellt vanligt är detta bland fullblod i galoppsporten. Men de allra flesta hästar är alltså ungefär 6 månader yngre än man säger när man pratar om ettåringar, tvååringar och treåringar-de viktiga första åren när åldern har som störst betydelse.

Flingan och Smilla födda i april respektive juni, blir ändå 1 år i dag.

Hästar körs oftast in som tvååringar och börjar ridas in som treåringar-femåringar beroende på ras. Men ingen häst är helt fullvuxen förrän den är 8 år, även om de utvecklas i lite olika takt. Ju snabbare utveckling, desto kortare liv kan man säga rent generellt. Fullblod blir sällan äldre än 16-17 år, medan welshponnyer blir 30-35 och shettisar ofta ännu lite äldre.

Mor och dotter hos Ofelás, med samma födelsedag.

Den äldsta häst jag har känt var Fluga, en islandsfödd dam som var över 40 år gammal när jag sist såg till henne. Jag har inte hört att hon är död ännu, men kanske någon läsare vet det? Lever hon fortfarande så blir hon idag 49 år enligt traditionellt sätt att mäta hästars ålder. Hon är så gammal att Barock-Olga själv lärde sig rida bland annat på henne, hon var nämligen ridskolehäst i Kiruna tills hon blev närmare 30 år.


Bambi och Cordon busar i hagen tre dagar innan sin gemensamma födelsedag.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0