Tjära


Här balanserar sig Barock-Olga fram längs tjärans väg i Kangos by sommaren 2011

Under Sveriges stormaktstid var tjära en av de viktigaste produkterna från Norrlands stora skogar. Vattenvägarna var de lättaste att ta sig fram på så båtar och handelsfartyg byggdes i stora mängder och på grund av krigen gick det förstås åt många krigsskepp. Tjära användes till att täta båtarna och tjäran tillverkades av ved som fick svettas ut sin tjära i en tjärdal. Det gick åt många träd, mycket skog och i södra Sverige hade den tagit slut så de stora vidderna norr om Dalälven som anslöt till den enorma eurasiatiska barrskogstajgan blev intressanta.

Vid varje bottensviksälv fanns ett skeppsvarv även små älvmynningar som Sangis och Byske hade sina båtbyggerier. Tjära var dock inte det enda man ville åt i de norrländska skogarna, här fanns också mängder av myrpor och stora myrstackar. Nu kommer den läskigaste delen av skeppsbyggeriet; man tätade skeppen inte bara med tjära, men änvände också myrstackar fulla med små myrstackare som hälldes ut i botten av båtskrovet och blandades med tjära för att fylla ut alla skrymslen som annars skulle ta in vatten.

Än idag finns historiska stigar med lämningar från tjärbränning och tjärans väg från skogen till havet kan följas till exempel i Junosuando, Kangos och Björkfors. Men ingenstans står det om de stackars myrorna som fick drunkna i tjära för att svenskarna skulle föra krig kring hela Östersjön. Därför måste förstås Barockbloggen skriva deras äreminne. De små offren som fick ge sitt liv för att båtsmän och matroser skulle ut på havet och dö för någon kungs ära. En kung som de knappt visste namnet på.


Som biprodukt till tjäran fick man kol som fungerade speciellt bra till att smida med

Kommentarer
Postat av: Lars

oj det där med myr stackarna visste jag inte om antar att när dom fick tjära på sig försökte dom kravla in i vrår och skrymslen för att komma undan :P



2012-05-11 @ 22:03:20
Postat av: Alma-Lena

Lars: Ja, det var väl praktiskt, det är ju alltid någon liten som får göra jobbet, som här täta båtskrov. Grymheterna mot djur har alltid varit upprörande och glöms ofta bort. Men jag tycker de är tydliga offer för vettlösa och meningslösa krig, utan att de hade något alls med kriget att göra, precis som alla de kvinnor och barn som nu plågas av krig i exempelvis DR Kongo.

2012-05-12 @ 16:24:29
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

Sant Alma det är ju alltid dom mest värnlösa och svaga det slår imot, små barn exempelvis som är känsliga för infektioner,smutsigt vatten osv som blir drabbade i krig när infrastrukturen i ett samhälle slås ut, såg att tolgfors gick för ett tag och jag tänkte lär sig svenska folket aldrig , makthavarna talar om "arbete åt sverige" och "säker vapen export" till icke krigande länder och sedan blir dom på kommna med näven i syltburken gång på gång.

2012-05-12 @ 19:12:22
Postat av: Alma-Lena

Lars: Ja, det är hemskt att arbetstillfällen åt förhållandevis trygga svenskar ska motivera vapenexport till förtryckarregimer som kungahuset Saudi.

2012-05-15 @ 08:24:01
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Bråddjup

Trevligt inlägg om tjära min kära.

2012-05-15 @ 21:06:18
Postat av: Alma-Lena

Bråddjup: Tack!

2012-05-16 @ 11:52:17
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0