The Spirit of Place

Chateau och Smilla i väntan på att vi ska ge oss ut på våra fina ridvägar i morse
 
Kartusianerorden finns ännu. Den klosterorden av munkar och nunnor som bland annat avlade fram den mest eftertraktade grenen av spansk häst/PRE som Smillas pappa Manzanillo tillhör är fortfarande verksam  bergen i främst Frankrike, Spanien och Schweiz.
Min kartusianerhäst, eller cartujano som det heter på spanska
 
Mariefred är en gammal klosterstad och där var just kartusianerna verksamma tills Gustav Vasa konfiskerade och stängde alla kloster i Sverige. Vill man veta mer om kartusianerna har de vackra bildspel på sin hemsida www.chartreux.org och man kan välja fransk, italiensk, tysk, spansk, portugisisk eller engelsk text.
Moderkartusianerklostret i Chartreuse, Frankrike
 
Kartusianerna lever ett enkelt liv i avskildhet. Varje nunna/munk har sitt lilla hus och en egen trädgård men de möts till mässa varje söndag och en lång samtalspromenad varje måndag. De försörjer sig med till exempel  bokbinderi, hästavel, skogsarbete, bageriverksamhet, grönsaksodling och att göra flerfärgade motivfönster till kyrkor. De har en speciell teologi bunden kring platsen där de verkar. Platsen ska vara belägen i naturskön terräng långt ifrån städer, så oförstörd natur som möjligt och gärna belägen i bergen, vid en sjö eller på en annan plats med möjligheter till fri sikt. En bok som beskriver deras liv och filosofi heter The Spirit of Place.
 
 
 
Kanske är jag en smygkartusianer som gillar samtalspromenader, trädgårdsarbete, skogsarbete och att se hästar växa upp. Jag har funnit den plats som har den rätta Anden för mig, det är då säkert. Här sysslar jag med hästar, hundar och trädgårdsarbete och varje morgon känner jag hur jag på denna plats funnit den Ande som helt stämmer med min egen Ande. Det här är min plats på jorden.
 
Musik från en annan tradition än den lågmälda alpkristendomen i Charteuse, berättar om samma Ande, hon blåser ju vart hon vill. Gospelstjärnan och pastorn/evangelisten LaShun Pace från Atlanta, Georgia sjunger tillsammans med sina systrar His Spirit Is in This Place. De drar sig inte för att kalla sig The Anointed Pace Sisters (De Smorda systrarna Pace, dvs De prästkungliga systrarna Pace, Barockbloggen gillar storslagenhet, speciellt när den resulterar i sådan här innerlig improvisationsmusik, så det tycker jag är helt rätt barockstil även om den producerats i modern tid!
 
Ett bonusnummer med dessa smorda systrar och deras mamma som försångare när de sjunger om platsen där de föddes, Pool Creek utanför Atlanta, och den gamla klassikern Without the Lord.
 
 
Trackback
RSS 2.0