Angela-kunskap är makt
Kunskap är makt på många sätt,att man kan försörja sig själv,kan läsa och förstå vad myndigheter skriver och kan reflektera kritiskt runt det hela. Rena skräck exemplet härförleden när saudiska kvinnor skulle ut och köra bil och myndigheterna skrämmdes med att kvinnor kan bli sterila om dom kör bil, har man noll utbildning har man inte mycket att sätta i mot sådan skrämsel.
När makten har rätt
har rätten ingen makt
Lars: Ja, det är lättare att lura den som inte vet. Därför är senaste PISA-undersökningen så skrämmande.jag som träffar dessa elever dagligen märker ju hur lättlurade många blivit. Konsprationsteorier regerar. Ofta läser de bara rubrik och ingress och missförstår resten och de läser dessutom enbart skräpsidor. Det mest seriösa är Aftonbladet.se. Jag blir ändå glad när jag, också dagligen, möter dem som vill veta mer, som vill lära sig och som har ett kritiskt förhållningssätt till nätrykten och moderna myter. Men tyvärr är det just läsförståelsen som stupar mest och det började 2003. Konstigt nog samtidigt som en-till-en-datorn började dra fram i skolorna.
Kan tänka mig det Alma,vet man inte så mycket om historia ,samhällskunskap och sånt antar jag människor lätt hamnar fel , brukar följa olika debatter i tidningarna och människor som kommenterar tror många gånger på konspirationer hellre än att kolla fakta och det är sorligt, är inte så jätte insatt i vad som hänt inom skolan men av vad jag läst verkar det som att lärar yrket förlorat lite av sin status och betalning och många lämnat yrket, vet inte om jag har rätt där ? bra kvalitee på undervisning är ju en investering för framtiden funderar jag, jag menar ungdommar som slutar i extrema rörelser , kriminalitet osv är inte så billigt för samhället det heller. Finns ett gammalt talesätt som lyder att snålheten bedrar visheten. och extrema besparingar inom skolan är kanske ett sådant exempel.
Lars: Jo, debatten handlar om pengar och status, men inte är vi galet underbetalda på något sätt. Typiskt att man fastnar där. Däremot har vi för långa arbetsveckor typ 50-60 timmar om man slår ut det över året eftersom vi svenska- och språklärare har så många arbetstoppar som nu i terminsslut pga en massa överflödig administration. Inte en dag utan arbete och långa arbetsdagar. Det skulle jag vilja ändra på. Loven som folk avundas oss är ju dessutom knökfulla med möten, fortbildning och att försöka komma ikapp så de är inte till stor lättnad. Ingen vågar dock tala om en-till-en-datorerna. Dvs att varje elev får varsin dator i skolor som vill ligga i framkant. En utmärkt hjälp i textbearbetningen och att få kontakt med barn från målspråksländer. Tyvärr också en utmärkt distraktion från skolarbetet med Facebook ett knapptryck bort...Jag har elever från fyra olika skolor i engelska. Tre av skolorna har inte en-till-en-dator. Gissa vilken skola som har de elever som klarar sig sämst i engelska?
Ser Att DN har i sin ledare i dag om PISA
http://www.dn.se/ledare/kolumner/peter-wolodarski-trenden-ar-tydlig-ost-tar-over-fran-vast/
och att ni lärare måste sköta en massa som tar tid från undervisningen, jag hoppas verkligen det förändras jag med.
Förmodar det är den klassen som har dator som klarar sig sämst ? :)