Lydia Baxter- o, djup av nåd!

 
Dagens kalenderflicka är Lydia Baxter (1809-1874) amerikansk baptist och poet som skrev den vackra psalmen: O, djup av nåd O, Gud hos dig att porten öppen står för mig, för mig, för mig, står öppen ock för mig. (There is A Gate that Stands Ajar). Precis som sin namne Lydia Lithell (förra årets Lydia) skrev hon sina mest älskade psalmer medan hon låg sjuk. Precis som om dödens närhet manar fram kreativitet och klarsyn som livets mångahanda skymmer när man är frisk. Eller behövde dessa kvinnor helt enkelt sjuksängens ro för att hinna skriva?
 
Virginia Woolf skriver i essän "A Room of One's Own" om kvinnors brist på en egen privat sfär där de kan få vara ifred. En kvinna ska alltid vara i beredskap och allltid ha något att göra. Att-göra listan blir aldrig färdigkryssad. För varje avslutad uppgift kommer minst två nya. Vår tid kräver minst lika mycket av kvinnor som Lydia Baxters 1800-tal. Vi har mer lättskötta hem men då krävs också större insatser av oss och vi har mindre tid i hemmet eftersom våra arbeten ofta kräver mer än heltids insats. Vi ska inte bara knäskura golven vi ska helst också byta dem lite då och då. Vi ska inte bara ha hela och rena kläder vi ska också följa modets allt snabbare och nyckfullare växlingar. Vi ska inte bara vara hela och rena vi ska också vara vältränade och helst gå omkring med tio kilos undervikt. Men inte så mycket att vi tappar fertiliteten för vi ska ha några väluppfostrade barn också som klarar sig i skolan och utövar någon karaktärsdanande idrott eller annan aktivitet som dans, ridning eller körsång.
 
Lydia Baxter låg på sitt sjukläger och funderade. Nu kunde hon inte längre ens försöka kryssa för att-göra-listorna. Hade hon ens något existensberättigande utan att bidra till hushållet? För Lydia Baxter blev nåden stor under denna kreativa sjukdomstid som ledde till hennes död. Nåden; att få för intet det som är värt allt. Inget finns som en människa kan göra för att nå himmelen på egen hand. Den är en gåva av Guds kärlek som älskade oss först. Även den som inget alls kan göra, inte ens skriva dikter och sånger på sin sjukbädd, har ett absolut värde i Guds älskande ögon och kan denna person inte få ett eget rum på jorden, står ingen enda dörr öppen för henne, finns dock en port öppen till ett rum som är förberett för henne. Porten till Guds rike:
Den öppen står för varje själ
som nådens ord anammar,
för rik och fattig, kung och träl,
för alla folk och stammar.

Kommentarer
Postat av: Martina

Vad fint! För en vecka sedan föddes min dotter som har fått namnet Lydia. Jag tänkte själv dagen till ära blogga om just namnet Lydia och kommer att länka hit!

Svar: Vad roligt! Grattis till ett flickebarn med ett så vackert namn! Lydia är ju en biblisk gestalt som är en brygga mellan Orienten och Europa eftersom hon bodde i Grekland och hette "kvinna från Lydien"( i nuvarande Turkiet) Europas första kristna och församlingsledare med pondus.
barockbloggen.blogg.se

2013-12-03 @ 07:21:42
URL: http://minervablogg.wordpress.com
Postat av: Lars

Kan bara hålla med , för min del som fortfarande är själv men letar efter någon att dela livet med märker jag att kvinnor runt 50 är betydligt mer måna om sitt utseende än oss män generellt sett , misstänker att trots allt prat om femenism i samhället så får kvinnorna ta den större delen av att fixa med barnen,matlagning,städning ska man sen jobba 8 timmar på det...utbränningen ligger nära misstänker jag.

2013-12-04 @ 04:24:16
Postat av: Alma-Lena

Lars:Ja, tur att kivnnor är så strak, rent hälsomässigt håller vi ju bättre än män. Alltså är det en allvarlig varningssignal om kvinnor är mera sjuka än män eller om medellivslängden för kvinnor är lägre än för män som den är i vissa länder fortfarande. Då beror det nästan alltid på hög mödradödlighet och att flickor inte får tillräckligt med mat osv. men det millenniemålet börjar uppfyllas nu, det om mödradödlighet och mer jämlika villkor för flickor och pojkar vad gäller utbildning.

2013-12-04 @ 22:21:44
URL: http://barockbloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0