När juldagsmorgon glimmar vi vill till stallet gå

 
I skogen, spåret går upp på stallbacken. En liten byggnad med en dörr på glänt. Psalmförfattaren Lydia står i stalldörren och öppnar för alla som vill in, för det här stallet är som ett senapskorn, väldigt litet på utsidan men stort på insidan. Där ryms alla som vill in, så det är bara att kliva på. Här är redan alla kalenderflickorna;  Audrey Hepburn exempelvis, hon ordnar med aktiviteter för alla barnen och de är många.Bara Sankta Cripina har med sig en ansenlig barnaskara. Pojkarna från Kenya spelar basket med en alldeles ny boll  Lilja och Volodja har skänkt den till barnet i krubban men de har inget emot att pojkarna från Kenya spelar med den och de är förstås med.
 
 Vid fönstergluggen står Sankta Angelika och leder en ursulinerstråkensemble där Ilona spelar cello, de ackompagnerar Mahalia Jackson som sjunger "O helga natt" med änglar som bakgrundskör . Sonja Marmeladova kysser stilla sin Raskolnikov och ler mot dem. Där kommer Pocahontas med rostad majs och popcorn till barnen och bredvid henne står Máttaráhkka Rebecca med vattenkruset,  det är hon som vattnat åsnan, oxen, fåren och de två hästarna från Lappland.Fyra Marior och Tomas Naturvetenskaparen lagar kvällsvard till hela sällskapet med Marta som chefskock och alla låter sig väl smaka efter nattens händelser, speciellt herdarna äter som om de aldrig sett mat förr.
 
Stallet badar i ett milt rödgult sken. Det är Julia Aurelius som har hängt en adventsstjärna i stallgluggen, den sprider sitt milda ljus över alla de församlade och den lille som sover helt lugnt i krubban. Nära den sitter Esau, Bang, Jesaja, Selma Lagerlöf och Bertha von Suttner och samspråkar lågmält om fredens möjlighet.  I samma hörn står Beatrice och Lucia pratar om hur de ska rädda ytterligare människor som liksom Dante gått vilse i självtillräcklighetens mörka skogar med någon ny kreativ idé, medan  Johannes döparen kommer in med ett fång ved till stallets kamin. Intill den ligger fyra katter från den nordliga glesbygden och bredvid vakar en border collie och en sennenhund.
 
Anna av Ryssland kokar te på en samovar tillsammans med Anna av Danmark, de är bra på te prinsessorna från Norden. Men särskilt majestätiska ter de sig inte när de då och då kastar den förlupna basketbollen till sina barn som är med i stimmet kring basketkorgen, de ser däremot mycket lyckliga ut. Den mest majestätiska i stallet är den högreste Nelson Mandela som just bytt på det lilla Jesusbarnet och nu lämnar honom till mamma Maria för att ammas. Bredvid hennes sitter Josef i höet. Och i Josefs famn, närmast krubban, sitter en liten irländsk gosse och mumsar på Pocahontas popcorn. Han har kommit hem.
 
"Här har arken strandat , tungt med sin last av frid."

Kommentarer
Postat av: Lars

Vilken intressant samling människor :)

Läste om Mandela idag i SVD

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/moralisk-storhet-kan-vara-levande-verklighet_8850200.svd

Vi skulle behöva fler som honom , människor som fått växa i ande och styrka.stora människor.

2013-12-25 @ 22:02:25
Postat av: Klaus

Jag såg en till som till slut vågade sig in, Sankt Drogo (googla vid behov) och nu sitter han och Audrey Hepburn och blinkar åt varandra.

2013-12-27 @ 23:04:42
Postat av: Alma-Lena

Lars: Ja, Mandela är ett helgon!

2014-01-05 @ 16:54:22
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Alma-Lena

Klaus: Ja i stallet finns plats för alla - och vem vill inte flirta med Audrey Hepburn? Drogo var en slags nåjd verkar det, som kunde befinna sig på flera platser samtidigt. Eller hade han en sådan där klocka som Hermione? Ett givet helgon för barockbloggen alltså=) Tack återigen för tipset!Ska leta upp mer om honom än det lilla jag minns så blir det en egen bloggpost inom kort!

2014-01-05 @ 16:59:18
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Klaus

Vet inte om du ser inlägg så här långt bak.
Jo, Drogo kunde bilokalisera, som Padre Pio, men så är han de fulas skyddshelgon pga sitt speciella öde. Och man firar honom på min födelsedag!

2014-01-06 @ 21:01:48
Postat av: Alma-Lena

Klaus: Ja, Drogo behövs som skyddshelgon för fula i vår tid som är så obarmhärtigt lagisk och dömande mot de fula. Hade du fötts på medeltiden hade du troligen fått heta Drogo och dessutom haft honom som skyddshelgon hur du än såg ut.

2014-01-07 @ 19:54:50
URL: http://barockbloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0