St Nikolaus dag och Lilja 4ever

 
I filmen Lilja 4ever säger hennes enda trogna vän Volodja sedan han dött : "Det är bra här i himlen, vi spelar basket på hustaken med änglarna, men evigheten är lång och livet är kort." när Lilja första gången tänker på självmord som lösningen på sin hopplösa situation som trafficking -offer i Sverige. Lurad från sitt hemland i forna Sovjet av en charmig ung man med löften om en grön framtid i Sverige blir hon inlåst och misshandlad, såld som slav per timme till medelålders svenska män med familj och god inkomst som gillar att våldta barn helt i deras våld. Ett eget rum var så långt ifrån hennes slavtillvaro att hon till  slut ändå begår självmord för att komma till den "port som öppen står för varje själ som nådens ord anammar" till ett eget rum i himmelen där hon får spela basket på hustaken med Volodja och änglarna.
 
Lukas Moodysons film från 2002 bygger på dagboken som skrevs av den 16-åriga litauiska flickan Dangoule Rasalaite som tog livet av sig utanför Malmö i slutet av 1990-talet. Tyvärr finns det fortfarande miljoner människor från fattiga länder som utsätts för slavhandel i denna dag. Slaveri är förstås inget nytt under solen. Dagens helgon, St Nikolaus, gjorde enligt legenden mycket för att hjälpa fattiga människor på olika sätt i sitt biskopssäte Myra på 300-talet. När en fattig pappa ansåg sig vara tvungen att sälja sina döttrar till en bordell kastade St. Nikolaus in en påse guldpengar till dem under natten så pappan i stället kunde ge döttrarna en rejäl hemgift så de slapp bordellens misshandel, smuts, sjukdomar och förnedring och i stället blev rikt gifta.
 
Jag tänker på biskop Nikolaus guldpåse och på en julsång som snurrar just nu; Elvis som sjunger "Santa Bring My Baby Back To Me". Den banala rocklåten från sent 1950-tal får en klang av tragisk vädjan mot bakgrunden av flickor som Dangoule, Lilja, de baltiska flickor som jobbar på stripklubben i Kiruna, hitlurade av fagra löften, inlåsta och misshandlade tills de misshandlats så illa så ryggraden spräckts (verkligt fall, en rumänsk tonårsflicka lurad till Göteborg) då kan de få "rymma" och med hjälp av ambassadpersonal ta sig hem. Jag tänker att det finns mången vän som väntar, en mamma, en syster, en pojkvän som innerligt ber till Santa Claus, Sankt Nikolaus: " Oh, Santa, hear my plead! Santa bring my baby back to me!"

Kommentarer
Postat av: Klaus

Minns ett samtal för länge sedan med en bekant som läste religionsfilosofi här i Uppsala. Han menade på fullt allvar att "ondska" inte existerar. "Ooondskaaa" sa han med teatralisk stämma och något slags överdrivet besvärjande gester. Klart att ooondskaaa inte fanns, att det hela handlade om intressekonflikter och att det gällde att lösa dessa på ett förnuftigt sätt. Och visst, ondska av typen sadistisk är inte den vanligaste typen. Självupptagen ondska, okunnig, korkad, förlust-av-impulskontroll-ondska, rentav idealistisk ondska är vanligare. Men den sadistiska ondskan finns också.

2013-12-07 @ 10:08:33
Postat av: Lars

usch ja man kan undra om människor som utsätter kvinnor för detta har något hjärta.

2013-12-07 @ 15:24:46
Postat av: Alma-Lena

Klaus: Senast i veckan pratade vi här hemma om en av vår tids blinda fläckar; att man inbillar sig att människan alltid innerst inne är god och att ingen verkligen är ond. Jag undrar om din snobbige studentkompis verkligen upplevt något i livet. Vad vet han om mobbing, har han mött en enda våldtagen kvinna eller någon som torterats i fängelset pga sin religion eller politiska åsikter? Tyvärr finns ondska och det är egentligen fullkomligt obegripligt hur någon kan ifrågasätta det.

2013-12-07 @ 20:45:15
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Alma-Lena

Lars: Ja, jag anser man skulle strypa marknaden för detta genom att låta dessa män förstå att de är omanliga kräk och om de dömdes till långa perioder av sluten psykiatrisk vård. Det är ju uppenbart att de är i behov av det och borde skiljas från samhället. Idag finns tillgång till mängder av frivilliga jämnåriga kvinnor gratis, men det duger inte, de måste få plåga ett hjälplöst offer. Hur kan samhället tillåta detta, för det gör vi ju, strippklubben i Kiruna är bara ett exempel.

2013-12-07 @ 20:47:59
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Lars

Håller helt med dig Alma finns många kvinnor som är ensamma och vill träffa någon, jag förstår inte hur vissa män vill hålla på med sådant elände.

2013-12-08 @ 20:42:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0