Tomas och julfriden
Fridfull juletid till er alla
God Jul och Gott Nytt År
önskar en strumpstickande vän.
Ulla
Från Folkminnen på fb.I morgon, lördag, infaller Tomasdagen. För länge sedan var det den dagen som julfriden inträdde, och detta markerades med att man ställde undan arbetsredskap som till exempel spinnrocken. All så kallad kringgärning, alltså arbeten som innebär att något går runt: spinnrockshjul, kvarnhjul, brödkavel osv. var förbjuden fram till Knutsdagen i januari. På Tomasdagen satte man upp julstänger, alltså höga granar med alla grenar utom toppruskan avkvistade, på gården. Träkors, så kallade Tomaskors, kunde också sättas upp på dyngstacken.
Tomasdagen var också en lämplig dag att "säga upp" skadedjur från gården. "Ut ur detta hus, råtta och mus, loppa och lus!"
Dagen kallas också "Tomas fylletunna" eftersom man säkert avsmakade årets julbrännvin och öl.
Vem var Tomas? Han var en av apostlarna, den som tvivlade på Kristi uppståndelse innan han hade fått se den uppståndne Jesu hål efter spikarna i händerna och sticka in sin hand i såret i Jesu sida.
Begränsningar kan vara nyttiga, göra gott.
Hursomhelst känner denne lille zombie att det är skönt att vintersolståndet passeras kl 1811 idag :-)
Ulla: tack kära vän för att du orkar med min blogg trots att vi alla slitit som oxar och åsnor denna förfärliga hösttermin. Nu hoppas jag vi får en lugn jul!
Klaus: Ja. Min lärare i miljöpedagogik menade att religionerna kom till just för att begränsa människans negativa påverkan på vår ekologiska nisch. Det är ju långt ifrån hållbart med en grupp människor som jagar, fiskar och samlar ohämmat oavsett teknologi.