Tredje advent Vägröjaren, kusin Johannes

 
Idag , den tredje advent minns vi vägröjaren Johannes döparen. Naturligtvis syftar det på att han röjde vägen för Jesus. Att röja alla hinder som finns för att komma till Jesus som människor bygger upp är en ständig uppgift som inte tog slut med Johannes Döparens avrättning.
 
När mammor kom med barn till Jesus för att han skulle välsigna dem blev Jesu lärjungar sura. Ungar är i vägen, de kan inte förstå högre filosofi och kanske kissar de på sig just när Jesus tar dem i famnen. Vilken respektlöshet! Kom tillbaka när de klarat sin Bar Mitzva.
 
Men Jesus sade: ”Låt barnen vara, och hindra dem inte från att komma hit till mig! Himmelriket tillhör sådana som de.” Sedan lyfte han upp barnen och välsignade dem.
 
Den här texten kan vi så bra att vi ibland glömmer vad den säger. Just idag på vägröjarens söndag tänker jag på att texten talar till mig som en sådan där förnuftig vuxen som kan stå i vägen när någon vill komma till Jesus.  Det blir fel, respektlöst, stimmigt , flummigt, skitigt och profant, så gå er väg! 
 
Men hur var det? Skulle vi göra portarna vida eller trånga? Vägen kuperad och svårframkomlig eller lättframkomlig? Skulle vi bygga upp berg som står i vägen och gräva ut djupa dalar för att hindra folk att allt för lättvindigt  nå fram till Ärans konung och för att hindra honom att komma fram till människors hjärtan?
 
Nej! Vägröjaren Johannes kom och hjälp mig röja vägar där jag satt upp onödiga hinder både för mig själv och andra. Sätt yxan till trädet som står mitt i vägen och skymmer sikten! Lås upp låset för mitt hjärtas dörr. Öppna min dörr på vid gavel för himlens alla härligheter!
 
Det framförs så mycket fin musik i våra kyrkor, varje söndag. Här ett exempel från min brors förra hemförsamling Askeryd:
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Klaus

Varför skulle Jesus säga om barnen, att himmelriket hör till sådana som de, om det vore krav på ett "frälsningsavgörande" dop i vuxen ålder för att få komma till himmelen?

2013-12-15 @ 07:50:36
Postat av: Lars

Hear hear..där rök alla svårmodiga kristna som har 1001 regler ifall man ens ska ha chans att röra jesus mantel flik :)

2013-12-15 @ 11:27:44
Postat av: Micael

Klaus!

Kommer du ihåg när du valde att följa Jesus och därmed låta döpa dig?
Var du så gammal att du kommer ihåg det eller var det någon annan som kommer ihåg det åt dig?

Micael

2013-12-15 @ 13:31:35
Postat av: Lars

Hur annorlunda var han inte Jesus, Esséerna välkommnade inte halta blinda och lytta med förevändningen att dom skämmde änglarna den som skulle närma sig gud skulle vara "ren", jesus lät barnen komma till sig även om det fanns risk det var en liten knatte som gjort i byxorna :) lagiskheten lever än i våra dagar med 1 miljon föreskrifter för att människor ska få lov att ha del med jesus. Fin musik :)

2013-12-15 @ 14:29:08
Postat av: Alma-Lena

Klaus: Ja, där håller jag med till hundra procent. Förstår att det diskuteras där ute om Mikael Karlendals ställningstagande i frågan just nu. Läser bara pappers-Dagen under adventsfastan så jag hänger inte riktigt med. Jag tycler Mikael Karlendal har väldigt många poänger i det han skriver. En annan sak som talar för ahns åsikt är att jag möter så oerhört mycket mer högmod och lagiskhet från baptistisk sida medan ingen barndöpt ens KAN skryta om, elelr berömma sig av sitt dop. Själv firar jag dopdag varje Annandag jul. Då döptes jag och min mamma samtidigt, jag var tre månader hon 20 år för hennes föräldrar var baptistiska helgelseförbundare/ missionare. Det är härligt att ha en släkt som spänner över allt från laestadianer till baptister.

2013-12-15 @ 15:08:38
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Alma-Lena

Micael: Käre bror, kul att se dig här! I övrigt se mitt svar till Klaus.

2013-12-15 @ 15:09:30
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Alma-Lena

Lars: Lars: Ja, du har så rätt. Hur någon kan få för sig att Jesus var essén, eller för den delen Johannes? All lagiskhet står i direkt fiendskap mot nåden eftersom lagen kittlar köttet i oss. Vi vill vara duktiga och vi smider så gärna nya träldomsok åt oss själva och andra. Det brukar börja med saker som upplevs som möjliga att fixa till för de flesta och slutar sedan med uteslutning av alla som inte håller måttet. Som i den kända historien som reseevangelister brukar dra om mannen som klagade på alla i sin församling hur illa ställt det var med deras tro: " ja det är väl bara jag och frun som egentligen är kristna här och hur det är med frun vet jag ju egentligen inte."

Man kan också göra som essénerna och fariséerna binda tunga bördor till allas ryggar och sedan uppfatta sig själva som de enda riktigt duktiga för man binder nämoigen bördor som är bärbara för mig själv. "För mig är det inte svårt att ge tionde av dill mynta och kummin så då bestämmer jag att det är superduperviktigt. " eller " Jag är ju inte halt eller lytt och gillar inte vin och min älsklingsrätt är grönsaker, alltså är jag finast och heligast eftersom jag följer den här stränga dieten medan alla andra är sämre."

Jag har heller aldrig hört en männsika säga att "den och den församlingen kan jag inte vara med i för där släpper de in giriga baktalare som mig". Däremot hör man sorgligt ofta folk klaga på att utvecklingsstörda får tala ( i min församling har vi en flicka med downs syndrom som talar ibland)eller så vill man inte vara med för att någon homosexuell är med i församlingen. En kristen adoptionsförmedling godkände inte överviktiga adoptivföräldrar, den kanske mest föraktade avvikelsen av alla idag. SKRÄMMANDE! Ännu har ingen motiverat sitt avståndstagande från en församling med att pastorn är fet, men tyvärr är det nog bara en tidsfråga att något vältränat hälsofreak skriver ett inlägg på nätet om det. Själv var Jesus tillsammans med alkisar, prostituerade och andra föraktade människor men skrädde inte orden mot dem som trodde sig vara bättre än andra.

2013-12-15 @ 15:40:10
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Klaus

Alma - ditt andra stycke i svaret till Lars: Kom att tänka på liknelsen om änkans skärvor, den historien gäller väl inte bara pengar.

Hemskt med det du berättade bl a om begåvningshandikappade . Hur skulle den ogillande själv uppleva det om hen drabbades av en stroke, fick problem med språk och omdöme men hade kvar sin längtan efter Gud och efter att få ge uttryck?

2013-12-15 @ 20:35:59
Postat av: Lars

Kan bara hålla med Alma, jo finns vissa likheter mellan essénerna och Johannes, hör en röst som ropar i öknen, säger en av dödahavs rullarna som tros tillhöra essénerna och så säger ju också evangelierna om johannes, svårt att fastställa om/hur dom kände varandra för ca 2000 år sedan.

Kan bara hålla med även om det är hemskt snart kommer väl gympa församlingar..tjockis gör sig inte besvär :)

2013-12-16 @ 12:18:39
Postat av: Alma-Lena

Klaus: Du har helt rätt om änkans skärv, hon gav av det hon hade och hon gav allt! Det borde vi förstå gäller alla. Det gäller inte vad man har eller hur mycket man ger utan hur mycket man behåller för sig själv.

2013-12-17 @ 13:17:01
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Alma-Lena

Lars: Ja, visst finns likheter med essénerna men de som vill göra Jesus och Johannes till esséner har missförstått både essénerna och kusinerna.

2013-12-17 @ 13:23:09
URL: http://barockbloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0