Vacker trettondagsafton

 
Vad härligt med lite solstrimmor genom träden och hästarna myser i solen. Eller är det bara det goda höet?

Kommentarer
Postat av: ante

Appropå vacker trettondagsafton, men vad säger du om detta?
Skyddsjakt på vargarna beviljat.
Naturvårdsverket har beslutat att bevilja skyddsjakt på vargarna som bildat revir i Junseleområdet. Bedömningen är att det inte finns någon annan lösning. Påfrestningarna för rensköseln i området är för stora.


Jörgen Jonsson, ordförande i Svenska Samernas Riksförbund säger att det är en stor lättnad.

­– Det är ju otroligt bra, en oerhört lättnad för rennäringen att man fattat detta beslut.

Han menar att man måste ta hänsyn till vilken oerhört stor skada en vargetablering är för renskötseln.

– Det visar att när vargen ställer till sådana här problem, som i detta fall, måste man med hänsyn till rennäringen ta bort vargarna. Konsekvenserna blir för stora. Arbetsmässigt blir det en omöjlighet för renskötarna att klara av det i längden. Och det är som Naturvårdsverket säger, svenska vargstammen står inte å faller med denna genetiskt viktiga varg, säger Jörgen Jonsson till Oddasat.

Naturvårdsverket har beviljat skyddsjakt istället för att flytta vargarna som man gjort tidigare. Man anser att det inte är etiskt försvarbart att flytta vargtiken en fjärde gång, hon har redan flyttats tre gånger. Risken finns att hon återvänder till renbetesområdet igen.

– Vargtiken är viktig för att minska inaveln i den svenska vargstammen. Trots det har vi beslutat om skyddsjakt. Det är tråkigt men vi ser inte att det finns någon annan lösning för vargparet. De berörda samebyarna och länsstyrelserna har gjort omfattande insatser för att minska skadorna i renskötselområdet men skadorna för rennäringen är redan omfattande och att behålla vargparet i området över vintern är inte rimligt, säger Maria Ågren, generaldirektör på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen i Västernorrlands län ansvarar för skyddsjakten på vargarna. Skyddsjakten är tillåten från den 10 januari till den 14 februari 2013.

2013-01-11 @ 16:00:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0