Hjortrongull-levande vatten III

Jesus och den samariska kvinnan målad av Duccio Di Buoninsegna (1257-1318, Italien

 
Nu har vatten präglat sommaren i fjällen med ett rikligt regnande. Här i skogslandet har det samtidigt varit varmt så min trädgård flödar över av liv. I Skåne däremot råder torka och "brandfara i skog och mark". Vatten ger liv. I öknen förstår man ännu mer hur mycket en flod kan betyda som i det torra landskapet kring Medelhavet där floderna blir ovärderliga rikedomar i så hög grad att kontrollen av vad vi här i norra Norden uppfattar som smärre åar kan orsaka krig och konflikter. Men där vatten flödar lagom mycket och överallt, som här hos oss, är det svårare att kontrollera människor genom att styra över vattenresurser.
 
Det finns forskare som menar att just den jämna tillgången på vatten är en av orsakerna till Europas välstånds- och demokratiutveckling som på många sätt avviker från andra kontinenters. Här har det varit svårt att hålla ihop stora riken en längre tid, de största var för inte så länge sedan flera mindre riken, utom det vattenrika Frankrike, men även jätten Frankrike är liten jämfört med Kina eller Medelhavsimperiet Romarriket, som en tid införlivade norra Europa men det var också från norr de självtillräckliga goterna kom som störtade de största rike som Europa hyst fram till kolonialtiden.
 
Därför är det inte så konstigt att de friaste karaktärerna i Sagan om ringen är Tom Bombadill och Hjortrongull som har denna tillgång till livgivande vatten. Det är inte heller svårt att förstå att Jesus som predikade i ett torrt landskap med ojämn vattentillgång så ofta talade om livets vatten. Det är heller inte underligt att de kvinnor som sticker ut i den bibliska berättelsen ofta förknippas med vatten*, det är ju kvinnans uppgift att förse hushållet med vatten; Rebecka som utan manlig eskort hämtar vatten vid brunnen, Hagar som får se Gud när han låter en vattenkälla springa upp i öknen, den namnlösa kvinnan vid Rebeckas son, Jakobs, källa som leder sin samariska stads invånare till Jesus, är bara några exempel.

A mother is as rich as a river, är en så bra metafor, utan vatten har man i praktiken ingenting, snart inte ens sitt liv. Men en mor har mer än bara sitt eget liv att ansvara för liksom en flod ger liv åt allt i sin väg. De bibliska kvinnor jag exemplifierar med är alla mödrar på något sätt; Rebecka är en av det judiska folkets stammödrar, Hagar räknas som arabernas urmoder och den samariska kvinnan har barn som fötts av levande vatten och ande på grund av att hon besökte brunnen vid middagstid och gav en judisk vandrare vatten att dricka.
 
* Vattenhämtning är en typisk kvinnosyssla: något som alltid måste göras, som hela familjen har nytta av, det är tungt och saknar helt status. I rika famlijer kan visserligen män hämta vatten, då är de männen slavar/tjänare i huset.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0