Tom Bombadill och Melkisedek, mystiker som inte passar in II

Melkisedek nämns två gånger till i Bibeln förutom i 1 Moseboken, en sak som får mig att tänka på Tom Bombadill är att ett av dessa ställen är den poetiska boken Psaltaren i psalm 110:
 
På heliga berg har jag fött dig
som dagg ur gryningens sköte.
Herren har svurit en ed
som han inte skall bryta:
Du är präst för evigt
i Melkisedeks efterföljd.
Herren är vid din sida,
han krossar kungar på sin vredes dag,
han dömer bland folken i sitt majestät,
han krossar hövdingar vida kring jorden.
Han dricker ur bäcken vid vägen.
Så lyfter han huvudet högt.
 
Psalmen 110 är ett typiskt exempel på att Bibeln är skriven av fattigt folk som inte tillhörde överklassen. Liksom i Morden i Midsomer är det alltid en överklassperson som är skyldig när den rätte detektiven kommer in i utredningen. Men innan dess är det taffliga vanliga poliser som jobbar efter devisen: "When in doubt, arrest a vagrant." som inspektör Japp på Scotland Yard ironiskt uttrycker det när han och Hercule Poirot kallats in för att lösa ett fall där just det har inträffat och naturligtvis är den stackars luffaren helt oskyldig.
 
 Förutom att det även i denna psaltarpsalm är någon mäktig som är skyldig beskrivs också den mest aktningsvärde som en som vandrar efter vägarna och dricker ur bäcken vid vägen. Den störste översteprästen med direktkontakt med skaparen själv, är en som är född på heliga berg som dagg ur gryningens sköte, ett markernas barn och en vandrare som inte äger något och därför har allt han behöver.

Då är det inte alls så konstigt att Jesus säger så här när han möter en skriftlärd som vill bli hans lärjunge:
"En skriftlärd kom fram och sade till honom: ”Mästare, jag skall följa dig vart du än går.” Jesus svarade: ”Rävarna har lyor och himlens fåglar har bon, men Människosonen har inget ställe där han kan vila sitt huvud.” Detta gör han i Matteus evangeliums åttonde kapitel. Ganska typiskt eftersom just detta evangelium tydligt vänder sig till en läsekrets som känner väl till den judiska traditionen och naturligtvis också kan psalm 110 om den evige översteprästen som vandrar längs vägarna och dricker ur bäckar samtidigt som han själv är dagg; vatten från himmelen som vattnar jorden och ger den liv.
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lars

Bra beskrivning och ljuvlig bild Alma jag brukar ofta tänka på dom bibeltexter som beskriver den rättfärdige som ett träd "Han är såsom ett träd, planterat vid vattenbäckar, vilket bär sin frukt i sin tid, och vars löv icke vissna; och allt vad han gör, det lyckas väl" en bild av vad skaparen gör fast i större mått :)

2013-06-26 @ 17:25:14
Postat av: Alma-Lena

Lars: du har så rätt, precis de tankarna får jag också av dessa texter. Det handlar om att få en motbild som förebild för mig själv och för varje enskild människa. Vi kan ju inte alla leva efter vägarna men vi kan flytta fokus från att söka vinstmaximering på alla områden till det enkla och hållbara livet planterad vid vattenbäcker i stället för att jaga efter vind.

2013-06-27 @ 07:17:47
URL: http://barockbloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0