Le jardin Majorelle

En riktig skönhetsupplevelse av barocka proportioner var jag med om i morse när vi besökte le jardin Majorelle, Majorelles trädgård, här i Marrakech. Ljuset flödade genom en kanapé av gröna växter; bambu, palmer, tropiska träd, klängväxter och kaktusar från fem kontinenter. I dammarna sam koi och guldfisk tillsammans med små söta vattensköldpaddor och fåglar sjöng eller letade efter mat på marken mellan blommorna och buskarna. Vissa blommor var planterade i färgstarka krukor av vilken den strakt blåa nyansen, som närmar sig violett dominerade. Trots de starka färgerna harmonierade allt perfekt. Man förstår att Majorelle var konstnär och man förstår ockå att yves Saint-Laurent inspirerades av denna trädgård så till den grad att han köpte den och sedan donerade den till marockanska staten så den nu hålls öppen för allmänhet och turister. I trädgården finns förstås en liten minnesplats över honom för vi är alla tacksamma för att kunna få vandra omkring i dena fantastiksa trädgård som vårdades av många trädgårdsmästare i blå och gula kläder. Ja ville knappt tala inne i denna fantastiska trädgård, bara känna dofterna och se på alla färger i det gröna och verkligen uppleva känslan som fyller denna berömda trädgård. Känslan som var närmast sakral, så det var en passande söndagsutflykt.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: ulla fredriksson

Man blir tagen.Och det blå och ljuset och....

2013-03-18 @ 06:58:59
Postat av: Alma-Lena

Ulla: Ja, du skulle älska det. Vi kunde ha stannat där hela dagen, du och jag.

2013-03-18 @ 07:36:28
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Lars Nilsson

Vilka superfina färger och nyanser Alma, ett eden i miniatyr ser det ut som :) något jag skulle vilja se i marocko är denna skogsträdgård..

http://www.youtube.com/watch?v=hftgWcD-1Nw

2013-03-18 @ 17:13:38
Postat av: Alma-Lena

Lars: ja, du har rätt. Det är en plats du skulle trivas på:ett Eden i miniatyr, som du skrev. Man förstår att människor på dessa breddgrader tänker sig paradiset som en trädgård och att drivas ut därifrån är hemskt för utanför är det hett och bullrande. Det är bra att åka till sådana här länder för att förstå Bibeln bättre på så sätt att man skyr värmen mer än kylan och vad en trädgård ärför oss är ingenting mot för vad den är här.

2013-03-19 @ 07:20:01
URL: http://barockbloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0