Två heliga Birgittor

Den heliga Birgitta f.1303 i Uppsala d.1373 i Rom
 
Den 7 oktober är Birgittadagen och idag har vi verkligen firat med hela naturen, bättre Brittsommar kan man inte ens föreställa sig än dagens sommarvärme och milda natt med stjärnklar himmel. Birgitta som gett dagen och årstiden sitt namn är den Birgitta Ulfsdotter som senare kallades heliga Birgitta pga sina uppenbarelser och sina uppläxningar av kungar och prelater, ja, inte ens påven lät hon vara.
 
Denna medeltida 8-barnsmamma är egentligen ett osannolikt helgon; upprorisk mot kyrkan, ingen martyr och varken fattig eller av låg börd, var hon för lite av en underdog för att platsa in i helgonkalendern. Men där finns hon nu. Hon är inte heller vem som helst i denna rad av prominenta kristna, hon är ett av Europas speciella skyddshelgon.
 
Den andra heliga Birgitta som jag vill hylla idag levde på många sätt ett helt annorlunda liv än sin namne 800 år tidigare. Hon kom från enkla förhållanden, var ogift och levde större delen av sitt liv i Pakistan där hon förra året dog martyrdöden; skjuten av en islamist. Birgitta Almeby höll en låg profil för att kunna jobba med sina skolor i det muslimska Pakistan. Birgitta Ulfsson höll allt annat än låg profil. Hennes kännemärke var att hon  tog strid med kungar och andra makthavare om fred och försoning, synd och illdåd.
 
Men likheterna mellan dessa heliga Birgittor är flera: båda gav sitt liv i aktiv tjänst för sina medmänniskor. Birgitta Ulfsdotter grundade kloster för både män och kvinnor. Kloster var den tidens skolor, sjukhus och lantbruksuniversitet i ett och samma paket. Birgitta Almeby grundade skolor i Pakistan för främst fattiga flickor men även pojkar.
 
Båda dessa starka kvinnor kritiserades för "okvinnlighet" den yngre av islamister, den äldre av August Strindberg. Men att bli hatad av August och islamister är något kvinnor måste hacka i sig, ja, är det egentligen inte ett tecken på att vi är rätt ute? Uteblivet hat från det hållet skrämmer mig mer.
 
Båda Birgittorna dog när de just fyllt sjuttio år eftersom ingen av dem ville leva lugna pensionärsliv. Birgitta den äldre dog på pilgrimsfärd till Jerusalem under ett stopp i Rom pga sjukdom. Birgitta Almeby sköts som sagt ihjäl mitt i sin aktiva gärning i Pakistan. Jag hoppas båda två blir ihågkomna som föredömen för varje man och kvinna av god vilja här på jorden.
Minnesgudstjänst i Lahore för den Heliga Birgitta Almeby f.1941 i Köping d. 2012 i Lahore
 

Kommentarer
Postat av: Lars

Låter lite som mor theresa som skickade brev till både saddam och George W. Bush och skällde ut dom , hade dom bar varit lite mer medeltida kunde dom ju fått vars en häst och svärd och pucklat på varandra där ute i öknen rätt ok då tycker jag, men att dra in massa civila och alla döds offer,rent vansinne mor theresa hade rätt och tror heliga Bigitta hade det med när hon kritiserade makt eliten på sin tid. Läste härförleden i tidningen att talibanerna rycker fram i media skugga och återtar allt mer det dom förlort. Man skakar bara på huvudet vad nytjade då allt krigande och alla döda i afganistan till när stormakts männen visa sig på styva linan. Tror att personer som Birgitta Almeby som ju visserligen var i pakistan gör en skillnad att bygga upp länderna där i nejden på sikt, frid över hennes minne.kan inte annat än tänka på vissa strofer i esaias tegners dikt "det eviga"

Väl formar den starke med svärdet sin värld,
Väl flyga som örnar hans rykten;
Men någon gång brytes det vandrande svärd
Och örnarna fällas i flykten.
Vad våldet må skapa är vanskligt och kort,
Det dör som en stormvind i öknen bort.

Men sanningen lever. Bland bilor och svärd
Lugn står hon med strålande pannan.
Hon leder igenom den nattliga värld,
och pekar alltjämt till en annan.
Det sanna är evigt: Kring himmel och jord
Genljuda från släkte till släkte dess ord.
Det rätta är evigt: Ej rotas där ut
från jorden dess trampade lilja.
Erövrar det onda all världen till slut,
så kan du det rätta dock vilja.
Förföljs det utom dig med list och våld,
sin fristad det har i ditt bröst fördold.

Och viljan, som stängdes i lågande bröst
tar mandom lik Gud, och blir handling.
Det rätta får armar, det sanna får röst,
och folken stå upp till förvandling.
De offer du bragte, de faror du lopp,
de stiga som stjärnor ur Lethe opp.

Och dikten är icke som blommornas doft,
som färgade bågen i skyar.
Det sköna, du bildar, är mera än stoft,
och åldern dess anlet förnyar.
Det sköna är evigt: med fiken håg
vi fiska dess gullsand ur tidens våg.

Så fatta all sanning, så våga all rätt,
och bilda det sköna med glädje!
De tre dö ej ut bland mänskors ätt,
och till dem från tiden vi vädje.
Vad tiden dig gav må du ge igen,
blott det eviga bor i ditt hjärta än.

2013-10-08 @ 00:37:40
Postat av: Minerva

Tack för upplysningen om Birgitta Almeby. Sådana som hon förtjänar att uppmärksammas mycket mer.

2013-10-08 @ 09:21:02
URL: http://minervablogg.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0