vattenkraft

Vatten kan verka vänligt och vekt. Vatten är mjukt mot huden. Vatten märks knappt i ett stilla regn men en fors är en naturkraft som kan döda. Snart nog insåg människan hur den kraften kunde tas till vara i kvarnar och sågar som drevs av skovelhjul placerade i strömmande vatten. Sedan kom upptäckten av hur man kunde tämja elektriciteten och leda den dit den inte gjorde skada. Världsberömt är Benjamin Franklins drakflygsexperiment i åska. Men elektricitet är inte som vatten, den är aldrig vänlig och ofarlig. Den var inte ens till någon nytta i början av 1800-talet, bara en mystisk naturkraft, den store guden Hora-Galles ljungande blixtar som satte eld på stora skogar eller väckte monster till ett olycksaligt liv.
I slutet av 1800-talet hade innnovationerna på det elektrotekniska området lett till att elektricitet var en kraft som kunde vara till nytta. Nyttan var malmbrytningen i nordligaste Lappland. Väglöst land långt från närmsta hamn skulle bli farbar för tunga järnmalmstransporter. Då behövdes den enorma energi som elektriciten utvecklar för att driva lok på järnvägar över myrar och tundra och genom fjäll.
 
 
Porjus kraftsstation byggdes för att elektrifiera Malmbanan. Också det i väglöst land. Närmast övermänskliga prestationer utfördes av unga män och kvinnor med framtidstro och livsvilja. På bilden ovan kan man läsa vittnesbörd från två av dem som var med. Den forsande jokken ovan är Abiskojokk som dämdes upp medan malmbanan byggdes för att förse borren som öppnade tunneln genom Nuolja med elektricitet. Sedan togs vattenkraftverket bort och vattnet faller nu  fritt utan någon ekonomisk vinstmaximering. Men jag känner en lyckomaximering en frihetsberusning när jag studerar vattnet. Levande vatten, fritt vatten och förstår varför Psaltaren använder metaforen om en flod när man ber Gud låta rätten flöda fram i den psaltarpsalm som Martin Luther King citerade vid Lincoln memorial för lite mer än 50 år sedan:
Let justice roll down like waters and righteousness like a mighty stream.”("Låt rätten flöda fram som vatten. Rättfärdigheten likt en flod som aldrig sinar.") Det känns på något sätt mäktigare än två små hål i väggen, men i grund och botten är det samma energi.
 

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

En hydroman som jag blir alldeles salig! Mitt livs första fjällvandring gick 1991 uppströms denna jock eller rättare sagt älv (och Aliseatnu). Torneälvens största källflöde.

Det går lugnare till vid Torneå kan man säga.

2013-09-18 @ 05:23:21
URL: http://andraget.blogspot.se
Postat av: Alma-Lena

Andreas: Härligt att du delar min förtjusning i vatten. Uppvuxen vid Torneälven med utsikt mot den från mitt barnkammarfönster har rinnande vatten alltid fascinerat mig. Den vandringen du gjorde 1991 är fantastisk, då förstår jag att du kommer tillbaka.

2013-09-18 @ 21:52:01
URL: http://barockbloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0