Adama=jord och ankomstens gåta börjar avslöja sig

En av de vackraste konstnärliga framställningarna av skapelsen skrev CS Lewis i Min morbror trollkarlen där Aslan skapar Narnia genom att sjunga fram allt ur den bördiga jorden; träd, blommor, fiskar, fåglar och djur, både talande och stumma.
 
 
Som ni förstått har jag haft lite Ofra Haza-nostalgi på sistone. Då stötte jag på en av hennes skivor som hette Adama-Earth och blev påmind om vad dagens namn betyder: jord. Eftersom människan skapades av jord fick hon heta just jord. Det heter ju också vår planet där den tryggt vilar i sin bana i världsrymden.
 
I första Moseboken läser vi hur Gud skapade människan och djuren av jord. Detta förbinder människan med allt annat i universum ner på molekylnivå. De molekyler som bygger våra celler bygger också stjärnor och planeter, världshaven och fiskarna, blommorna och fjärilarna.
 
Jesus räknas inte bara som Guds enfödde son utan också som den nye Adam, den förstfödde av den nya mänskligheten. Gud går i förbund med hela sin skapelse genom den nyfödde pojken i Betlehem. Den nya mänskligheten har fått sin början men det är också början på den nya jorden, adama betyder ju jord.
 
Jesus kunde knappast ha fötts på en mer lämlig plats än just i ett stall. Att stjärntydarna från österns länder gick fel och trodde han föddes i ett palats var förstås för att de missbedömde storleken i uppdraget den nyfödde judakonungen hade. de tänkte sig det som människor kan tänka sig, en mäktig kung över ett vanligt jordiskt rike. De förstod inte, innan änglabesöket, att det var den nya skapelsen som fötts. Men när de fick veta besked av ängeln tog de inte längre fel, de förstod nog också att det var just i ett stall omgiven av jord, halm, djur och herdar den nye Adam borde födas. De verkar nämligen ha fört med sig till österns länders kristendomsförståelse en betoning av skapelsens hela befrielse genom Jesus.
 
Den västliga kristendomen har däremot ofta glömt bort, missförstått eller förvanskat denna kosmiska dimension av ankomstens gåta; att hela universum har del i den befrielse- och räddningsaktion som inleds så diskret en natt i ett stall, i Betlehem, brödhuset,  i en liten romersk provins bebodd av en av jordens mest hatade och föraktade folkgrupper på den lilla skimrande blå planeten Jorden/Adama i utkanten av Vintergatan.
 
En av mina mest älskade julsånger är "Joy to the World/Gläd dig du Jord" och ingen framför den mer inspirerat än Mahalia Jackson:
 
 
Bonusspår med en svensk version:
 
 
 

Kommentarer
Postat av: klaus

Påven har sagt att djuren kommer till himlen :-)

Svar: Såklart,enligt Bibeln kommer ju himlen till Jorden och då blir hela skapelsen förnyad och perfekt. Så Hasse Kvinnaböske har fått svar på frågan innan den blev ställd. Kul att påven klargör detta. Jag diskuterade i mina tonår ofta med en frikoyrkopastor som vägrade tro att det fanns djur i Himlen. Jag sa: "Jaså, det finns bara ett lamm och ett lejon där som rent symboliskt håller fred, va?" Usch, vilken irriterande tonåring jag var! Men jag tycker den där lilla bitchen hade alldeles rätt. Varför skulle Himeln vara djurfri, blir alla pälsdjursallergiker efter döden? Vi är gjorda av samma material: jord, och Gud har andats sin livsande in i oss alla. Det enda som skiljer är att djuren aldrig gått igenom något syndafall. Inget människan borde känna sig stolt över.
barockbloggen.blogg.se

2014-12-23 @ 18:55:20
Postat av: klaus

Och under julnatten kan djuren tala. Det står säkert för något viktigt. Vad?

Svar: Kanske detta att vi är av samma grundmaterial och hör ihop och när Himlen och Jorden blir ett igen kan vi alla kommunicera med varandra.
barockbloggen.blogg.se

2014-12-24 @ 08:29:35
Postat av: klaus

Ja, så tror jag också. En försmak av den stora gemenskapen.

Svar: Jag älskar "Hästen och hans pojke" del 3 i serien om Narnia där slavpojken rymmer med den talande slavhästen från slaveriet i Calormen till friheten i Narnia. Lewis hade en märklig förmåga att göra en hästs inre tankar trovärdiga. Lewis ger en känsla av hur det blir den dagen när alla kommunicerar med alla.
barockbloggen.blogg.se

2014-12-26 @ 10:07:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0