Lilla Lucia-helgon med ögon känsliga för nöd

Sofia Karlsson sjunger Luciasång av Erik Axel Karldfeldt med musik av Erik Hazelius
 
Lucia av Syracusa (283 el. 286-304) firas idag i vår nordliga utpost av den kristna världen. Man minns Lucia den 13 december i kyrkan både i väst och öst. Hennes fest firas som en ljusfest under årets mörkaste månad, särkilt i Italien och Sverige, men även i övriga Skandinavien och Europa, till exempel Ungern, Serbien och Kroatien där man planterar vete i en kruka på Lucias dag som till jul vuxit till strån som läggs i julkrubban. På Filippinerna firas  Lucia i nio dagar. Hon är alltså ett populärt helgon över hela världen även om vi är ganska ensamma om vårt sätt att fira henne.
 
Jag älskar det svenska Luciafirandet med allt vad det innebär: till exempel ger det anledning att berätta om den tuffa tonåringen Lucia som precis som otaliga sturska kvinnor fått betala med tortyr för sin ovilja att inordna sig i kvinnoledet av följsamma fruar, ömma mödrar och lydiga döttrar.
 
Lucia ville välja själv vilken tro hon skulle tillhöra, vem hon skulle gifta sig med och vad hon skulle göra med sina pengar. Pengarna skulle gå till fattiga och fängslade kristna. Lucia levde under den största förföljelsen i Romarriket under kejsar Diocletianus, han som gått till historien som tidernas störste helgonleverantör eller ska vi säga martyrmakare. det fanns alltså en hel del kristna fångar och dödsdömda för henne att hjälpa med sin väl tilltagna hemgift. Liksom sin samtida helgonkollega St. Nikolaus gav hon av sitt ärvda överflöd, en förebild för oss som har något att dela med oss av och hennes existens är välbelagd.
 
Legenden berättar att Lucia var i de yngre tonåren när en hednisk storman fick upp ögonen för henne och hennes hemgift. Men Lucia och hennes mor började ge bort sin egendom till de fattiga pga sin tro. Friaren blev inte glad och gick till ståthållaren i Syracusa för att ange Lucia som kristen. Kanske var det han som föreslog hennes straff: att hon skulle dömas till livstid* på bordell. Men när soldaterna skulle ta henne till bordellen berättas  att flickan inte gick att rubba, varken soldater eller oxar kunde dra henne till bordellen. I stället hällde man kokande olja över henne och försökte bränna henne på bål, men hon klarade det till synes oskadd. Då stack en soldat ett svärd genom hennes hals och när hon fått ta emot nattvarden slutade hennes lidande.
 
Efter sin död brydde hon sig fortfarande om människor i nöd. Ända till den fjärran Norden berättades om Lucia och hennes ögon känsliga för nöd. Man berättade om skepp fulla med bröd till de svältande nordborna som Lucia själv lastade och styrde. På 1700-talet utvecklades denna legend till ett upptåg på herrgårdar i Sydvästsverige så att en kvinna klädde ut sig till Lussebrud och bjöd på fika den farliga Lucia-natten.
 
Men hon bryr sig inte bara om svältande nordbor. Det var ju också Lucia  och Rakel som assisterade Beatrice i hennes räddningsaktion för Dante. Att han valde just henne berodde kanske på att hon är en så tuff och feministisk kvinna, när nu Dante ändå gör tre kvinnor tlll ett slags helig treenighet i sin Komedi.

Luciadagen är ju en sångdag så jag avslutar med en vers av min favoritluciasång:
 
"När ditt följe, Lucia, kommer till oss i advent
med en hälsning från martyrers unga kyrka
vill vi tacka herren Jesus för de vittnen han har sänt
som en förebild i kärlek tro och styrka"
 
En underbar Lucia-bild från svt 2012 en flicka som liknar legendens mörkögda Lucia omgiven av riktiga stjärngossar som blivit alldeles för sällsynta
 
*Nåja, en livstid på bordell var normalt inte så länge som det låter eller, utan tvivel, kändes.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Ulla Fredriksson

Mitt i natten och O helga natt spelas på Klassisk jul på P2.En tröst när jag läser om Lucias öde och nutidens "lucior".Adventsljusen lyser upp och inger hopp mitt i den mörka natten.Ha en fridfull söndag till dig och dina nära och kära.

2014-12-14 @ 03:05:42
Postat av: Alma-Lena

Ulla, min Ulla!Jaså du stökar också dygnet runt nu. Jo, O hlega natt är en tröst när man hör om dessa gamla och nya martyrer. ISIS slår nog med råge Diocletianus både vad gäller att plåga kvinnor bara för att och att utrota folk som inte tror som de gör.

Det är fint med klassisk jul på p 2. Men inatt hörde jag faktiskt luciakonserten från Berwaldhatten på play, konsert var ordet precis som på TV-tyvärr- men fantastiskt fin musik och körsång av Nacka musikklassers mellanstadium.

Ha en fridfull söndag i Advent, du och de dina, kära vän!

2014-12-14 @ 07:50:57
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: klaus


Finns det inte lite överlappande drag mellan förkristna modersgudinnor - Maria - Lucia - Pocahontas? De är olika också men det tycks som om vissa drag hos dem handlar om...ljus, näring i en svår tid. Överlevnad.
Ersätter Lucia lite grann Maria för oss protestanter?

2014-12-14 @ 22:50:18
Postat av: Alma-Lena

Klaus: Rent entnologiskt är Lucia och Jesusbarnet släkt. Alltså det lille Christ Kindlein som tyska bergarbetare tog med sig till Sverige. Detta Jesusbarn delade ut gåvor till barn som St.Nikolaus. Men visst är hon lik den mytologiska kvinnan, ladyn (kommer från Hlaf=bröd sammansatt med ett ord som betyder ge)som delar ut mat.

Jag har också tänkt att när katoliker ser Maria ser vi i norra glesbygden änglar. och Jesusbarnet var utklädd till liten ängel och Lucia liknar det Jesusbarnet, så visst finns stöd för din teori.

2014-12-16 @ 06:24:25
URL: http://barockbloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0