Maria, Lucia, Sippora och Pocahontas- kvinnan som livets värn

Jag får åter en anledning att visa denna fantastiska bild av Marie bebådelse målad ca 1423 av den sk.Flémallemästaren, Robert Campin (1375-1444)
 
 
För att Mose skulle komma fram till Egypten och sitt stora uppdrag behövdes en midjanitisk prästdotter, Sippora. De fattiga kristna som inte kunde muta sig från dödsstraff för sin tro fick mat av Lucia och hennes rika mamma. I berättelsen om Pocahontas, kalenderflicka förra året, spelar den bångstyriga flickan en viktig roll som fredsbrygga mellan nybyggarna som inte visste hur man skulle överleva på den nya kontinenten och sitt eget folk. Maria, den unga kvinnan från Nasaret tog, med livet bokstavligen som insats, Gud själv i sitt beskydd och värn.
Antonello da Messina: Bebådelsen målad ca 1475, visar en allt annat än mjäkig Maria med sin bönbok.
 
Idag firas mamma Marias adventssöndag. Jag ser ett mönster växa fram i de kvinnor som förekommit i årets adventskalender, de har alla varit de utsattas värn och alla liknar mamma Maria på något sätt. Lydia liknar Maria i sitt sätt att ta till sig Guds ord. Barbro Johansson är liksom mamma Maria redo att ge sitt liv för de barn som givits i hennes vård. Maria Clemensdotter blygs inte för att tala förlåtelsens ord till prsäten Laestadius. Precis som Maria går Sippora i närkamp med Gud själv för att värna liv.
 
Det finns inget mesigt och undfallande med mamma Maria, hon är minst lika stursk som Lucia och lika modig som Sippora. Gud valde helt rätt. För att fostra en verkligt god och riktigt fri människa krävs en fri och självständig mor. Sådan var Maria.
 
Som bonus fjärde advent visar jag detta kvinnoporträtt av Robert Campin målat ungefär vid samma tid som  Bebådelsebilden ovan. Visst ser man en myndig brödgivare och värnare för de värnlösa i denna anonyma kvinna.

 

Kommentarer
Postat av: Lars

Intressanta och fina bilder, ja sista kvinnan tycks utstråla Integritet, enligt wikipedia:
Ordet stammar från latinets integer som betyder hel eller komplett. I många sammanhang handlar det om kvaliteter som ärlighet och en helgjuten karaktär.

japp en myndig brödgivare och värnare tror jag med :)


2014-12-21 @ 06:35:59
Postat av: Alma-Lena

Lars: Bra att du kompletterade med förklaring till ordet integritet, det är ett av mina favoritord, inte bara för att det är latin utan också för att det är en så eftersträvansvärd egenskap. En männsika med integritet kan vara generös och fredlig.

2014-12-21 @ 14:52:51
URL: http://barockbloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0