Riket som kommer-ankomstens gåta andra advent

När Jesus talar om Himmelriket varnar han för att tro på människors rapporter om att "här är det", "där är det". Nej, säger Jesus, "Guds rike är mitt ibland er". Då kan man ju känna sig antingen styrkt eller förbryllad. Jesus sa ju att Guds rike är nära, okej, men hur kommer det, när kommer det, när vet vi att det är Guds rike och inte en fanatikers fantasi? Andra Advents texter är svaret, i den ger han en ny gåtfull liknelse till svar: 

"Tecken skall visa sig i solen och månen och stjärnorna, och på jorden skall hedningarna gripas av ångest och rådlöshet vid havets och vågornas dån. Människor skall förgås av skräck i väntan på vad som skall komma över världen, ty himlens makter skall skakas. Då skall man få se Människosonen komma på ett moln med makt och stor härlighet. När allt detta börjar, så räta på er och lyft era huvuden, ty er befrielse närmar sig.”

Han gav dem en liknelse: ”Se på fikonträdet och alla andra träd. När de börjar knoppas, då förstår ni av er själva att nu är sommaren nära. På samma sätt vet ni när ni ser detta hända att Guds rike är nära." (lukas 21)

Fast vi måste ju alltid läsa helheten av allt, vi förstår inte någon text av att bara läsa några rader i slutet. Så här står det tidigare i Lukas evangelium:

"Men till er som vill lyssna säger jag: älska era fiender, gör gott mot dem som hatar er.Välsigna dem som förbannar er och be för dem som skymfar er. Slår någon dig på ena kinden, så vänd också fram den andra. Tar någon ifrån dig manteln, så hindra honom inte från att ta skjortan också. Ge åt alla som ber dig, och tar någon det som är ditt, så kräv det inte tillbaka.Så som ni vill att människor skall göra mot er, så skall ni göra mot dem.

 Skall ni ha tack för att ni älskar dem som älskar er? Också syndare älskar dem som visar dem kärlek. Skall ni ha tack för att ni gör gott mot dem som gör gott mot er? Också syndare handlar så. Och skall ni ha tack för att ni lånar åt dem som ni tror kan betala tillbaka? Också syndare lånar åt syndare för att få samma belopp tillbaka. Nej, älska era fiender, gör gott och ge lån utan att hoppas få igen. Då skall er lön bli stor, och ni skall bli den Högstes söner, ty han är själv god mot de otacksamma och onda. Var barmhärtiga, så som er fader är barmhärtig.

Döm inte, så skall ni inte bli dömda. Förklara ingen skyldig, så skall ni inte dömas skyldiga. Frikänn, så skall ni bli frikända. Ge, så skall ni få. Ett gott mått, packat, skakat och rågat skall ni få i er mantel. Med det mått som ni mäter med skall det mätas upp åt er.". 

Då blir det genast tydligare och svårare. Det är vår kärlek och barmhärtighet som är tecknet på det riket. Men vi vet i alla fall att det går att se att Guds rike finns mitt ibland oss. Som alla år får ni andra advent detta  klipp:

 


Kommentarer
Postat av: klaus

Fler Jesusbilder.

Sökte egentligen bilder på +jesus +turin då jag tänkte att man nog försökt göra det som Ray Downing gjort flera gånger, alltså att utgå från svepningen i Turin. Och då kom det upp  andra bilder också.  När man sökte bilder med +jesus så fanns det hur mycket som helst, ett myller.

Downings bild igen

http://www.raydowning.com/_Media/i_am_the_way.jpeg


Ett förslag från vetenskapen. Okonventionell bild.

http://files.abovetopsecret.com/images/member/b254ca1a6af3.jpg

Också baserad på Turin-svepningen. Ligger närmare svepningens bild än den jag länkade till häromdagen.  Ser ju väldigt konungslig ut, men det fanns något slags inslag av ivrig kraft, lite rock'n roll i Ray Downings bild som var berörande.

http://otherworldmystery.com/wp-content/uploads/2011/09/SHroud-of-turin6.jpg

Också med Turinsvepningen som utgångspunkt. Lite yngre, lite mjukare.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/18/86/94/18869445e0cb482207ab306b17dcb2fc.jpg

En söt och slät drömmare. Lite androgyn. Inte riktigt närvarande?

http://www.imperialteutonicorder.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/jesus4.jpg

Från en nära-döden-upplevare som uppgav sig ha mött Jesus

http://0.tqn.com/y/christianity/1/L/i/O/JesusAkiane.JPG

Rembrandt - den tycker jag om!
https://

Starkt, men lite Che Guevara - känsla över den. Eller så var det Che man gav en Jesus - känsla. Varför softningen?

brownartist.files.wordpress.com/2011/10/jesus-face11.jpg

2014-12-08 @ 19:38:02
Postat av: Alma-Lena

Klaus: Intressant, blir nog ett blogginlägg när tid fås. Som kristen är ju min tanke att det är olika Jesus-bilder därför att Jesus är varje människas väg till Gud och därför möter han oss alla på varsitt sätt eftersom vi inte bara är en grupp människor som hör ihop och har grundläggande behov gemensamt utan också individer med varsin väg till Gud."Det finns en väg till Himmelen, en väg till Guds Jerusalem, den börjar här, den börjar nu, var än den går den går till Gud" som Bo Setterlind skaldade så sant.

Men kanske eftersom Gud är kreativitetens källa och konsten är ett utlopp för Guds väsende som skapar nytt varje dag och ändå alltid är densamme.

2014-12-09 @ 08:52:26
URL: http://barockbloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0