Jag har kallat dig vid namn IV
Härlig bild på Pippi, ja så där känner man sig mellan varven håret står på ända och gul strumpa på ena benet :)
Astrid Lindgren och Tove Janson hade en bra förmåga att behålla barnasinnet långt upp i åren, en viktig förmåga. Jesus ord att himlen tillhör barnen tåls att tänka på..många gamla generaler och kjesare tror jag skulle behöva en barfota promenad på gräsmattan eller kolla stjärnor på natt himlen eller studera svart myror i skogen :)
Det där visste jag inte. Trodde de vanliga namnen, sådana som Anders och Maria, namn i almanackan, var de som gällde fram till nu, då barn kan få namn som Angora, Månstråle eller Huckelberry.
(Men att namnens popularitet skiftar mellan generationerna visste man ju. Dubbelnamn som Kjell-Åke är inte så vanliga idag.)
Men när jag tänker efter så har ju almanackan väldigt ovanliga namn som Bartolomeus, Tiburtius m fl
Vad hemmablind jag är. Jag hade ju en farbror vid namn Aldes, den ende i Sverige med det namnet.
Lars: Ja, just nu är det ju Tove-år 100 år sedan hon föddes och hon läser själv sin självbiografi som radions följetong. En njutning för örat. Igår berättade hon hur hon gömde sig i mammas tyllkjol så levande så jag minns precis hur det var att gömma sig bakom tyg och gardiner och låta ljuset sila in och tro att man var osynlig för de vuxna i rummet. Och hon skrv det när hon var riktigt gammal.
Klaus: Ja, just då blomstrade namngivandet. I vår tid när vi ckså vill utmärka oss börjar det komma tillbaka. Det är långt ifrån 60-70-talens fem Lenor i varje skolklass, tre Thomas, tre Mikael, och fem Peter. Men här där jag bor är det väldigt konformt. Man ser i klasserna hur namnmodet skiftat. För några år sedan hette minst en pojke i varje grupp John tex. Wilma fick ett uppsving efter Skärgårdsdoktorn och de börjar komma upp i gymnasieåldern nu.
Aldes var ju ett alldeles underbart exempel. Tack för det!