Största möjliga tystnad

"Hjärtat är ensamt om sin sorg
och ingen kan dela dess glädje. " Ordspråksboken 14:10
 
Så blev det tyst. En effektiv influensa slog till när jag var på fackkurs i vackra Södra Sunderbyn och tog röst och hörseln på höger öra. Kursen var intressant och ingen kan jag dela det med nu. Tankarna snurrar runt om solidaritet, girighet och integritet. Barndomsminnen, för två ombud kom från Jukkasjärvi skola och var gamla bekanta förstås, flyter upp till ytan. Inget går att meddela särskilt effektivt.
 
Tur att det går att skriva och att läsa. Nu läser jag GTs profeter och Ordspråksboken, Virginia Woolf, elevtexter och James Herriot mellan hostattackerna. Jo, jag är en snabbläsare och dessutom läser jag alltid mer än en bok åt gången.  För mig läser minstingen, lite knaggligt, högt ur nytryckta fantasy-serien Pax av vännen Åsa och Ingela Korsell. Den är lika spännande som när vi fick provläsa den i våras. Nu är en del förändrat och bilderna är perfekta, fast kanske lite läskiga för minstingen. Målgruppen är ju också några år äldre barn. Men eftersom läslusten väckts av den spännande historien om två fosterbarn som får kontakt med Mariefreds medeltida förflutna i ett hemligt bibliotek får han fortsätta läsa för sin halvdöva mor om läskiga Nidstången och ruskiga Grimmen.
 
Huset där vi kursade hette Klostret. Ingen talade dock om för mig att det var ett trappistkloster jag gick in i förrän det var försent.

Kommentarer
Postat av: Lars

Får hoppas du blivit friskare nu :)

Vet inte hur dina tankar snurrar runt solidaritet, girighet något jag upptäckt är så kallad "Heart/mission driven business" och läser lite på nätet att dessa företag är ännu så länge inte många men växer sakta.
Illustrerar med detta klipp:

https://www.youtube.com/watch?v=Nr6ictr_ABs

Ja om det sprider sig och kan sopa undan benen för den gamla sortens ärke kapitalister som bara berika sig själva återstår att se, tror i så fall gud far får sig ett gott skratt :)

Igentligen är det kanske inte helt nytt för "mission driven" har väl alltid munkarna och nunnurna varit som visserligen tillverkat och sålt saker för sitt uppehälle men dom ger mångdubbelt i retur tillbaka. Kul att du hitta ett trappistkloster och ska med intresse läsa länken, jag har stött på trappist munkarna mest för att jag gillar god kvalitets öl i lagom mängder, klostret i belgien ligger i Chimay och så heter också det världsberömda ölet, kollar man deras råvaror använder dom bara äkta prylar utan fusk, tyskarna har en gamal medeltids lag för det som kallas "reinheitsgebot"

http://sv.wikipedia.org/wiki/Reinheitsgebot

munkarna har hittat en vettig "affärs strategi" som håller man säljer kvalite, ärliga varor.

2014-09-13 @ 00:30:19
Postat av: klaus

Klickade på länken och läste lite men förstod inte riktigt hur du menar med "för sent"? Har kanske samma viros jag också, förresten..

2014-09-13 @ 10:08:34
Postat av: klaus

Ja, snabbläsare verkar du sannerligen vara. Själv läser jag just nu skönlitteratur för första gången på evigheter; "Lewis resa" av PO Enquist. Förutom att det är en himla bra bok (älskar hans ömsinta lekfullhet med språkets krumelurer) så är det märkligt hur annorlunda jag läser boken, eller den mig, tio år efter första läsningen.

2014-09-13 @ 10:14:19
Postat av: klaus

Lars: jag tror att det kommer att bli mer av småskaligt, det stämmer bättre med hurdana vi är. Jag hoppas och tror.

2014-09-13 @ 10:20:30
Postat av: Lars

Sant Klaus, det jag tycker är intressant med dessa nya företag som exempelvis panera bröd är ju att dom låter alla människor äta och att människor får donera pengar vad dom anser det vara värt eller hjälpa till i butiken som frivillig, ett experiment sammtidigt hurdan människan är, ifall altruism lönar sig. Ungefär som talesättet att det finns dom som ger men blir bara rikare.

2014-09-13 @ 12:03:06
Postat av: Mia

Hejsan! Tänkte om du kunde svara på några frågor? :)
Jag bor i Södermanland och ska ev flytta upp till Kiruna. Jag har en dressyrhäst och undrar hur det ser ut på hästfronten där uppe. Läste på din blogg att det inte finns några egentliga möjligheter till stallplats alls någonstans? Finns det tävlingar och ridhus? Har aldrig varit så långt norrut hehe. Tacksam för svar! :)

2014-09-16 @ 23:33:14
Postat av: Alma-Lena

Lars och Klaus: Kära Piff och Puff, tack för att ni sköter min blogg när jag kämpar med febern och inflammerade öron, hals och ögon. Ni är alltid så kloka!

2014-09-19 @ 21:08:17
Postat av: Alma-Lena

Mia: Kul att du flyttar åt rätt håll. Stallplatser är svåra att få tag på i Kiruna, men det kan för din del vara idé att ställa dig i snabbkö på Kiruna Ridklubb eftersom du tävlar i dressyr. Om du har en europeisk sporthäst av något slag får du nog ganska snart en stallplats om du visar upp dina tävlingsmeriter.

Annars finns det småstall ute i byarna jag vet ett fint kollektivstall som står helt nybyggt i Poikkijärvi ca 2 mil från Kiruna C där det kan finnas platser. I Kurravaara finns ett fint kollektivstall med rejäl ridbana också, det är lite närmare än Poikkijärvi.

Välkommen!

Dressyrtävlingar är inte många i norra Sverige och du får räkna med resor på minst 35 mil enkel väg på helgerna. Boden, Piteå och Luleå har ofta tävlingar. Tyvärr har inte Kiruna ridklubb några större dressyrtävlingar längre. Ska du upp mot Prix St. George är det tyvärr minst mer än tre gånger så långa resor som gäller. Det var på G tävlingar i Nordnorge på högre nivå, men jag är inte någon tävlingsmänniska så jag har inte koll på vad som hände, det blir då lite närmare än Umeå, Sundsvall och Gävle som arrangerar större tävlingar.

2014-09-19 @ 21:17:02
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Alma-Lena

Mia: Glömde: Det finns två stora ridhus i anslutning till Kiruna Ridklubbs anläggning och många fina banor utomhus, samt mycket fina ridvägar i skogen. Ridhuset kan du åka till och hyra tid i eftersom det är en kommunal anläggning, men du måste vara medlem i Kiruna Ridklubb även om din häst står inhyrd på annat ställe.

I Laxforsen ca 15 km från Kiruna finns ett mindre ridhus som drivs av islandshästföreningen Bifrost.

2014-09-19 @ 21:20:02
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Mia

Tack så jättemycket för svar! Herregud vilka avstånd! Haha ;) Rider mest för att det är kul. Ville veta om det finns tävlingar för att se skillnaden mot här hemma :)

Svar: Ja, det är avstånd här. Oftast tänker man inte på det men när man kör häst märks det.
barockbloggen.blogg.se

2014-09-23 @ 16:29:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0