Julens sista söndag

Nu är det snart slut med de tjugo  juldagarna på tisdag är det tjugondedag Knut och då dansas som bekant julen ut. Nu är det alltså julens sista söndag och då firar vi Jesu dop. I Östkyrkan firas Jesu dop minst lika mycket som hans födelse, här kan man läsa om den festen i Etiopien.
 
Här njuter vi förstås, liksom hela julen, av Bach juloratorium. Vi har gjort det till en sådan grad att Hr. Bråddjup och Barock-Olga råkade se en snutt av ett TV-program där en dansk illusionist skulle visa att han kunde läsa tankar genom att fråga oss tittare vad vi tänkte på för instrument när vi tänkte på en symfoniorkester. Hr. Bråddjup tänkte på trumpet och jag tänkte på pukor. Den stackars illusionisten trodde dock att vi båda tänkte på violiner.
 
Men lyssnar man på juloratoriet är det inte det instrumentet som sätter tonen. Lyssna själv på de häftiga pukorna i inledningen, en snabb verison är detta med mycket trumpet så Hr. Bråddjup blir nöjd:
 

Kommentarer
Postat av: klaus

Och jag har lagt ihop krubban. Är lite stolt över min stjärnhimmel till krubban. En ljusslinga bakom ett svart, halvt genomskinligt tyg och så själva Jesusstjärnan som lyser starkare än de andra pga att jag gjort ett litet hål i tyget precis där.

2015-01-11 @ 20:10:29
Postat av: klaus

Fast du skulle kanske inte gilla att Buddha sitter och ler lite på sidan i scenen..

Grät en liten skvätt idag när jag såg om uppslutningen i Paris. Det var starkt.

Svar: Har missat uppslutningen i Paris, men tornedalgråten kommer ju vid alla möjliga tillfällen så det hade nog blivit så om jag sett det.
Vilken bra idé med stjärnhimmel till krubban, får jag låna till nästa år? Det där med buddhan är ju genialt stämmer helt med Filipperbrevet två: "Han ägde Guds gestalt men vakade inte över sin jämlikhet med Gud utan avstod från allt och antog en tjänares gestalt då han blev som en av oss. När han till det yttre hade blivit människa gjorde han sig ödmjuk och var lydig ända till döden, döden på ett kors. Därför har Gud upphöjt honom över allt annat och gett honom det namn som står över alla andra namn, för att alla knän skall böjas för Jesu namn, i himlen, på jorden och under jorden, och alla tungor bekänna att Jesus Kristus är herre, Gud fadern till ära."
barockbloggen.blogg.se

2015-01-11 @ 20:12:59
Postat av: Klaus

Ang Paris så var det ffa att många deltagare sa så kloka saker i en svår situation.
Läste om Boko Haram-morden. Att det inte kommer mer i våra media?
Du kan få en stjärnhimmel till nästa jul (det är inte det sämsta man kan få), men jag tänkte testa en ny variant med svart sammet och små förborrade hål för de små ledljusen*, samt ett varmt, milt sken över själva figurerna.

*) Ledljus i dubbel bemärkelse ;-)

Svar: Afrika ligger så långt mentalt så långt ifrån de flesta i Sverige, men mig ligger det lika nära som min hemby.
Så mulet som det ofta varit denna vinter kan nog en egen stjärnhimmel med ledljus behövas.
barockbloggen.blogg.se

2015-01-13 @ 12:53:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0