Svea

Moder Svea brukar få representera denna dag och för varje år verkar detta datum bli viktigare att uppmärksamma. Barockbloggen repriserar förra årets inlägg som i år är ännu mer aktuellt eftersom Alice Bah- Kunkhe nu är vår vackra och intelligenta kulturminister:
 
Svea har namnsdag och det är ju ett både snyggt och praktiskt namn. Det får ibland personifiera Sverige som Moder Svea på samma sätt som Frankrike har sin Marianne som förekommer på frimärken och andra officella sammanhang. Modellen för denna frihetssymbol byts ut med tiden och senast var det Catherine Deneuve som stod modell för  Marianne. Någon liknande skönhet skulle inte komma ifråga för Storbritanniens knubbiga John Bull eller USAs gamle skäggige Uncle Sam. Mig veterligt har vi ingen modell för moder Svea i Sverige. Skulle vi ha någon sådan skulle jag förespråka Alice Bah Kunke. Hon står för allt som är bra med Sverige.
 
Vi i Sverige har  tyvärr inte den franska seden med vackra och begåvade skådespelare som nationalsymboler. Nej vi dras med ett mindre begåvat, inte alls särsklit vackert eller representativt kungahus som nationalsymboler. Dessutom ett kungahus som aldrig känt sig speciellt intresserat av bonniga  Sverige och vår fredliga traditon. De franska bernadottarna bytte sida från Frankrike till Tyskland under Oscar II och hans efterträdare Gustav V var ännu mer tyskvänlig. Han försökte få med Sverige på Tysklands sida i första världskriget och förblev tyskvänlig livet ut vilket gjorde att vi hade en kung som stödde Tyskland också under andra världskriget och vår egen kung är ju barn till en nazi-charmad pappa och en mor som var dotter till en nära vän till Hitler och Göring, en kvinna som enligt utsago aldrig lärde sig svenska och aldrig tog avstånd från sin ungdoms nazism. Prinsessan Sibylla och prins Gustav Adolf gifte sig på Sibyllas uppväxtslott i Tyskland med höga nazikoryféer som hedersgäster.*
 
Kung Carl-Gustav och hans fru Silvia har förstås inget nazi-förflutet och vårt kungahus älskas mest i det Tyskland som verkligen gjort upp med sitt förflutna mer än något annat land i världen. Tysklands hållning gentemot det förflutna är ett exempel att nämna när man välsignar och ingen skugga ska falla över deras kärlek till det svenska kungahuset. Men nog är det tragiskt att vårt kungahus inte alls gjort upp lika tydligt som Tyskland i nazi-frågan. När Silvias pappas nazi-förflutna kom upp kunde drottningen enkelt sagt: "Jag älskade min pappa, men tar totalt avstånd från nazismen."
 
Det gjorde hon inte. Jag kan inte se något annan anledning till det än att hon på något vis sympatiserar med nazismen. Alternativet är förstås att hon är demenssjuk, vilket inte är otroligt med tanke på att hennes mor dog i alzheimers sjukdom. Att kungen inte är tydlig i frågan beror nog på att hans förståndsgåvor helt enkelt inte räcker till, men tråkigt är att det hov vi betalar för inte kan hjälpa kungahuset att hålla en tydlig profil gentemot det tysk- och nazivänliga förflutna. Gud bevare oss för sådana nationalsymboler i denna tid med SD i riksdagen och främlingsfientligheten på uppgång!
 
Och gör Alice Bah- Kunkhe till vår nationalsymbol:
 
Den perfekta Moder Svea, tycker Barock-Olga
 
*Gustav VI Adolf däremot var ett intellektuellt ljus i ett kompakt kungligt mörker som vände om från Tyskland till Storbritannien och bevisligen kunde tänka och läsa eftersom han var en okej arkeolog med etruskerna som specialitet.
 

Kommentarer
Postat av: Lars

Som tur var, var kyrkorna lite mer tydlig , och klagade när judarna behandlades illa. Mormor tog hand om ett tyskt krigsbarn efter kriget och vet att det var kyrkorna som skötte kontakten, Överklassen är sig lik tycker videon med marie boine är rätt talande, jesus och mor maria har i all tid skattats av enkelt folk , duger som underhållning åt kungligheterna typ.som har "viktigare" saker för sig än att släppa in jesus i hjärtat.

https://www.youtube.com/watch?v=dgSad-3qUNs

Svar: Ja, och jag är så glad att kyrkorna gör detsamma nu när det gäller flyktingar även om en del mindre nogräknade Ulfar smugit sig in i herdeflocken som fördömer främlingsfientligheten i Sverige.

På tal om kungligheter och Jesus, kronprinsens syster är ju änglaexpert en riktig New Age-prinsessa. Allt utom det enkla folkets enkla tro funkar.

Psalmen Mari Boine sjöng, det är en favoritpsalm. Sjöng en svensk version med text av Anders Nyberg I I Betlehem mitt hjärta, miraklet stilla sker) i ett julspel när Elis var nyfödd så han var Jesusbarnet förstås. Många flyktingar kom på dessa julspel och blev djupt berörda av sången och de flesta av dem var muslimer. Jag är så tacksam att Gud sänt muslimerna till oss nu när det inte är möjligt att spela julspel i deras hemländer.
barockbloggen.blogg.se

2015-01-02 @ 11:29:11
Postat av: klaus

Förstår mig inte på rojalist öht. Behöver man en samlande symbol  så finns ju Ingemar Stenmark, och behöver man ställföreträdande liv så finns ju filmstjärnor. (Själv började jag nästan böla när Yoko Ono och Paul McCartney sa snälla saker om varandra. För mig är Beatles "The royal family"...)
Och att de är liksom ägda av staten. Vad händer om Vickan och Daniel vill adoptera en pojke från Syrien?  Eller om Estelle blir Buddhist?

2015-01-02 @ 20:20:19
Postat av: klaus

Förstår mig inte på rojalist öht. Behöver man en samlande symbol  så finns ju Ingemar Stenmark, och behöver man ställföreträdande liv så finns ju filmstjärnor. (Själv började jag nästan böla när Yoko Ono och Paul McCartney sa snälla saker om varandra. För mig är Beatles "The royal family"...)
Och att de är liksom ägda av staten. Vad händer om Vickan och Daniel vill adoptera en pojke från Syrien?  Eller om Estelle blir Buddhist?

Svar: Ja, det borde räcka med en flagga i stället för att hålla en familj i slaveri, i guldbur visserligen, men kan man säga att de är fria individer? Eller så gör man som i Frankrike väljer en ny nationalsymbol då och då. De riktiga nationens hjältar skulle då kunna få en officiell roll i stället för denna familj som inte valt det och knappast skulle bli utvalda om de skulle utses på meriter.
barockbloggen.blogg.se

2015-01-02 @ 20:21:42
Postat av: Lars

Kan tänka mig det Alma mycket av den arabiska musiken är själfull och kan tänka mig att dom uppskattar innerligheten i psalmerna, ser det samma på nätet en del av den gamla medeltida kristna musiken drar till sig gillande från muslimer, för ett antal år sedan var det många öst statare som med nyvunnen frihet och internet kände igen medeltidsmusiken från sin folkmusik och blev förvånade men också glada tror jag att dom inte var ett ufo i europa...välkommen tillbaka brukade jag tänka när jag såg deras kommentarer..förr speds väl musik i hela europa av vandrare, hantverkare,pilgrimmer och kyrkfolk som var på väg mellan olika kyrkor , tror det hjälpte en del att komma tillbaka som europer när dom inte längre var isolerade och kommunister i första hand.Dom hade ett kultur arv att falla tillbaka på.

Svar: Ja, kyrkotonart är ju ofta den tonart man använder fortfarande i Mellanöstern. Folkmusik bygger ju ofta på den också. Dur- och moll är ju så sentida att folkmusiken inte anammat dem ännu.
Ja förr spreds musik mun mot mun och man sjöng själv i stället för att låta proffs sköta det. Förr fanns ett program på p2 om hur musik vandrat. Aktuellt just nu är alla staffansvisor som hos oss numera blivit luciasånger och som finns i alla möjliga varianter runt om i den kristna världen. Ibland har hovets ballader blivit folkliga och ibland har folkmusiken blivit upptagen i de fina salongerna. Det är intressant att se hur musiken kan förna oss människor. En av mina favoritfilmer The Mission handlar bl.a om (dessutom barockmusiken)musikens makt till att ena människor och hur de tondöva maktmänniskorna slår sönder musikens gemenskap.
barockbloggen.blogg.se

2015-01-02 @ 21:13:13
Postat av: Lars

Jag tycker också den är väldigt fin :) den arabiska musiken brukar ju rymma en hel del liv och själ och kan förstå att psalmer tycks om också av muslimer. ser det också ibland på nätet när jag lyssnar på medeltids musik ,ibland finns det muslimer som tycker musiken är underbar och kommenterar

Svar: Ja, vi ska vara glada åt att vi får nå dem med Guds kärleks ord och ton numera eftersom de kommer till oss till och med till våra kyrkor.
barockbloggen.blogg.se

2015-01-02 @ 23:19:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0