Kärleken inverterad-kärleken till pengar

När kristendomen slutade vara den enda etiska grunden i samhället kom den heliga penningen in i Guds ställe och den allmänneliga kapitalismen blev till slut statsreligion i hela världen. Nu blev det verkligen tuffa tider för mjuka mänskliga kroppar.

Kapitalismen hatar nämligen kroppen och kan utnyttja och plåga den minst lika skoningslöst som romarna behandlade slavar och dödsdömda.Under början 1800-talet var det barn och kvinnor som slet i trånga kolgruvegångar sedan blev det förbjudet och de använde små gruvponnyer som aldrig kom upp ur gruvan igen innan de dog. De blev blinda av att gå i ständigt mörker. Den där allomfattande kärleken som gäller även djuren finns det inget utrymme för i kapitalismen. Det blr för dyrt. Ja all kärlek, utom den till själva pengarna är olönsam och kapitalismen strävar därför mot att göra mänskliga relationer flyktiga och nyttobaserade. Karl Marx kallar det alienation=förfrämligande.

Ett annat innehållsrikt begrepp från Marx är reifikation= förtingligande. Man gör människor och djur till saker, medel för att uppnå vinstmaximering. Människans välmående är inte längre målet, det är bara penningen i sig som blivit målet. Gruvgossen, gruvponnyn, gruvmadamen-alla var de endast medel för kapitalets vinstmaximering. Men även den rike fabriksägaren blir ett medel för penningen själv, inte ens han är ändamålet, det är penningen själv. För handen på hjärtat, Joakim von Anka, hur bekvämt är det egentligen att dyka på huvudet ner i en hög metallbitar?

Idag pågår industrialismen på armslängds avstånd i Kina eller Indien, men det är samma mönster där som i Europa under 1800-talet: tills kapitalisterna blir tvungna pga den så förkättrade "sociala ingenjörskonsten", lagar och regler från det demokratiska samfundets sida, utnyttjar man skoningslöst den fattige, barn som vuxen. Dessa alieneras i stora industriområden dit de flyttat från sitt sammanhang och blir bara en kugge i maskineriet. Den gamla Grottekvarnen maler alltjämt, men utom hörhåll för oss:

Gör med minsta kraftförslösning
guld av muskelenergi!
Det var frågan. Här dess lösning
i praktik och teori.
Grottes hållande i gång
dagen lång och natten lång
kräver, i ett överslag,
tio tusen liv per dag.
Var sekund, dess draghjul dansar,
skänker guld åt Frodes tron
och ger tempelguld och plansar
åt hans dyra religion.
Slika massors närande
vore för besvärande,
tid- och guldförtärande.
Utan vederlag förbrukad
arbetskraft är billigast.
För envar av kvarnen slukad
fös en annan fram i hast!
Varför ock en lag förkunnar
statsaritmetikens dom:
ej ett bröd åt deras munnar,
ej en dryck åt deras gom! Drevs du inom Grottes stätta,
vräks du ut som lik.
Grymhet är det ej i detta,
blott aritmetik.
Ur den nya Grottesången av Viktor Rydberg

Köp rättvisemärkt! Leta efter denna logga


Man kan bli galet ilsken av barocka företeelser som den allsmäktiga kapitalismen, men det är inte den enda sanningen. Lyssna på Johnny Clegg och Savuka och bli energiskt glad och fit for fight!


Kommentarer
Postat av: Lars

Ja se bara i vår tid omsorg och skolor privatiseras för att kostnads effektiviseras sen läser man om barn som går ut skolan som inte kan läsa men ändå fått godkännt betyg, antagligen för att det ska se bra ut för dessa företag som driver skolorna, eller vårdbolag som driver sin verksamhet på ruinens brant när det sen visar sig att gammla människor vanvårdas så skyller beslutsfattarna på varandra.Eller vanliga arbetare idag ska helst vara mång tusen konstnärer ha utbildningar/kurser/social kompetens på allt möjligt. bra för företagen som spar inn chefer och anställda men dom som inte klarar av alla kraven hamnar helt utanför arbetsmarknaden .Listan kan göras lång hur mammonismen tyvärr verkar bli gud alltmer i samhällsbygget, anser Lars.

Postat av: Alma-Lena

Jo du hr så rätt. Det är fruktansvärt att vi så snabbt låtit oss köpas av mammonis



mens förföriska budskap om de "enskildes frihet". Friheten att svälta ihjäl på ett äldreboende som du inte haft något annat val än att ta in på? Friheten att inte kunna välja den där fina friskolan eftersom du inte kan skjutsa ditt barn dit?



Friheten att aldrig få ett fast jobb men vara den perfekta vikarien som gärna höjer sin kompetens på egen bekostnad? Företag som förr tog in lärlingar låter kommuner sköta den saken med stora kostnader för kommunerna som följd, när kommunerna knappt orkar med den skola och omsorg som ingen skulle bedriva om den inte var skattebetald "privat" eller kommunal. Jo frihet för kapitalet finns verkligen, men människans frihet???



Livslångt lärande är däremot inget fritt val längre, utan ett tvång, för dem som kanske tröttnar på alla utbildningar och åtgärder och tycker att de borde duga för någon arbetsgivare efter decennier av erfarenhet och utbildning i 60-årsåldern återstår Grottes avskrädesplats. Det finns alltid andra villiga att ta av.



Det trista är att alla verkar ha böjt sig under Mammonkulten. Inte finns det många som Viktor Rydberg nu. Alla bara accepeterar penningens makt och lägger sig platt under dess slaveri hur många människoliv det än kostar.



Exempelvis finns till och med, till synes normala människor, som fortfarande förespråkar kärnkraft trots Fukushima, Tjernobyl och Harrisburg och den alltid olösta frågan med sopor som ska förvaras säkert i monst 100 000 år.



Hur många kommande generationer ska betala för vårt galna samhälle? Det är alltså barn vi talar om , som ännu inte fötts och som aldrig kommer att värma sig vid kärnkraftsbrasan bara leva med dess giftiga avfall i hundratals generationer.



Ja, du märker att jag går igång på dessa frågor-det blev ett långt svar, käre Lars.

2011-04-08 @ 06:21:36
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

Håller helt med dig Alma :) jag tycker det är intressant att läsa om vindkraft,bio energi,sol energi, noll energihus och liknande ting och tror inte det skulle vara något problem alls att bygga ut dessa energi slag och ersätta kärnkraften. Fukushima har ju verkligen visat hur tokigt det kan gå. misstänker att det hänger på mammon där med olika jätte företag som bygger och driver kärnkraftverk vill så klart ha trygghet och garanti hos makthavare att det som är förblir.

Postat av: Alma-Lena

Lars: Ja så länge kärnkraften är toksubventionerad av oss skattebetalare lär vi inte bli av med denna dyra, smutsiga, ineffektiva och allmänt idiotiska energiframställning.

2011-04-08 @ 20:15:22
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0