Palmsöndagsmorgon

Palmsöndagens händelser sammanfattar hela fastans politiska sprängkraft. Genom att avstå säger vi ju: mig köper ingen! Vi säger till oss själv: vi är fria, vi kan välja bort, vi är inte beroende av pengar och statusmarkörer. Vi säger till dem som sitter på pengapåsarna; du kan inte köpa mig, men du får följa med mig ut och se på fåglarna under himmelen och liljorna på marken. Vi säger till den fattige: ska vi dela? Vi säger till dem med makt: det finns den som är mäktigare och är du en rättvis ledare så är det okej, men räkna inte med mitt stöd om du säljer den fattige, utförsäkrade eller hemlöse för ett par skor.

Dagens text ur gamla testamentet är hämtad från Sakarjas bok:
Så har Herren Sebaot sagt: "Fäll rättfärdiga domar och visa varandra kärlek och barmhärtighet! Förtryck inte änkan och den faderlöse, invandraren och den fattige. Tänk inte ut onda planer mot varandra."

och den fortsätter:
Så säger Herren Sebaot: Fastedagarna i fjärde, femte, sjunde och tionde månaden skall för Juda bli till fröjd och jubel, till glada högtider. Älska sanning och fred!

och därefter kommer dagens text:
9:9Ropa ut din glädje, dotter Sion,
jubla, dotter Jerusalem!
Se, din konung kommer till dig.
Rättfärdig är han, seger är honom given.
I ringhet kommer han, ridande på en åsna,
på en ung åsnehingst.
Jag skall förinta alla stridsvagnar i Efraim,
alla hästar i Jerusalem.
Krigets vapen skall förintas.
Han skall förkunna fred för folken,
och hans välde skall nå från hav till hav,
från floden till världens ände.

Självklart är detta ett politiskt budskap. Men det är inte alls på den sida den officiella kyrkan ofta stått. Om kristendomen tog detta budskap på allvar skulle världen se helt annorlunda ut så: älska livet och lev fastan-förvandla din värld!



Kommentarer
Postat av: Lars

Det har du helt rätt i Alma att det där med att förinta stridsvagnarna och det ska vara fred mellan folken har kyrkan varit väldigt klen med. Krig som ställer till med så mycket svält sjukdommar och fördärvade samhälls strukturer drabbar dom fattigaste hårdast naturligtvis. Hos profeten Daniel talas om det det rike (guds rike) som jesus får i arv av gud som till sist ochså kommer att styra jorden. Kristna alla med samma kung medborgare i samma rike kunde med gott samvete sluta skjuta på varandra, tycker Lars ;)

Postat av: Alma-Lena

Lars: Absolut, det finns inget värre än eviga syskonträtor som kan sluta i brodermord som det när Kain dödade Abel till exempel eller alla krigen som pågick under barocken som ofta motiverades med religiösa argument.



Självklart drivs inte maktens män av religiös nit, det finns inga religionskrig, allt handlar om ekonomi i slutändan, men att religiösa argument kunde vara gångbart är ju helt sjukt!

2011-04-17 @ 10:14:47
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Johanna

Det är så sant det du skriver.

Men jag vet inte om jag orkar med den här stressen, den verkar aldrig gå att bryta.

Det hade varit en sak om hon enbart var energisk, men när stressen slår igång så blir hon "okontaktbar", och jag vet inte alls hur man ska lyckas bryta det 19åriga beteendet...

2011-04-17 @ 15:17:35
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Nej, det är sannerligen inte lätt och en del travare, kallblod eller varmblod, har ju det där stressiga draget liksom medfött. Vi hade en sådan där stresshäst i Kaalasjärvi som vi jobbade mycket med, vi var ju ett team med flera hästar och människor som kunde hjälpas åt och det är avgjort lättare än om man är ensam som du.



En sådan sak som gjorde att man fick kontakt var att longera henne utan lina på en fyrkantsbana ca 10X10 meter och lära in en massa kommandon från marken. Promenader med t-teamövningar var också bra för henne. Trailbanan gjorde henne lugn och koncentrerad. Hon var 18 år. Kanske något att testa.



Pålle var ju inte stressad på samma sätt och bara 9 men kunde också bli totalblockerad. I början fick vi bara promenera med honom, två människor kväll efter kväll innan han blev trygg och lydig. Efter några år vara han tryggheten själv och man glömde helt hur hispig och hemsk han var i början.



Men alla hästar är individer jag hoppas du fått någon idé för jag tror kreativitet är grejen när man håller på med så speciella hästar som Perle att våga något annorlunda för att bryta ett beteende som är destruktivt.



Mina kompisar som hade Lubbe berättade om en libanesisk tränare i Israel som fick en hopplös stegringshäst att sluta genom att ha med en plastpåse med vatten som han hällde över hästens huvud när den stegrade sig. Man får tänka lite så, tror jag med Perle, lite utanför det vanliga som hon redan lärt sig att stänga av.

2011-04-17 @ 16:52:16
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0