Den tålamodskrävande konsten att vara snäll

Den helige Sten läste vi om här förra året. En människa som  mitt i vanlig vardag är ett livs levande helgon, dvs en förebild i godhet, omtänksamhet och mod. Sankta Lucia hyllades igår och denna kyrkoårsvecka ägnas åt Johannes döparen.

Lucias och Johannes liv verkar ganska dramatiska och spännande, men de flesta dagar är ju odramatisk vardag om vi har tur. Sällan behöver vi slåss mot maktgalna ståthållare som vill halshugga oss och tack och lov bränns få människor till döds för sin tro, i vårt land sker det inte alls. Jag är tacksam för vardagen, det fredliga livet utan dramatik. Men det är också vardagen som kräver tålamod och uthållig vänlighet. Att bli snäll är inte lätt. Men med förebilder som ödmjuke Sten, orubbliga Lucia och kompromisslöse Johannes kan man nog komma en bit.


Barockbloggen favoriserar också Artemisia Gentileschi så därför får denna lucka illustreras av henne, med den underbart realistiska och vardagliga: Johannes Döparens födelse. En förlossning är ju en unik händelse men ändå vardaglig och där börjar livsvandringen för alla som mår väl av att världen blir snällare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0