Fettisdag

Peter Brughels skildring av hur karnevalen slåss med fastan i en senmedeltida europeisk stad.

På franska heter den mardi gras, fettisdag alltså där också, på tyska heter den Faschingsdienstag som betyder ungefär karnevalstisdag. På engelska kallas dagen Shrove Tuesday och det är en dag för pannkakor. Man skulle riktigt proppa i sig av alla de godsaker som man sedan avstod från under fastetidens 40 stillsamma dagar.

Men den stillsamma fastan föregicks inte bara av frosseri i bordets läckerheter utan också av vilda dagar av upptåg där tjänare tog herrskapets plats och skolbarn retade sina lärare-upprinnelsen till studentspexen. Karnevaler försiggår just nu överalt i den katolska världen men det är väl mest karnevalen i Rio som blivit riktigt världsberömd. Karnevalen i Venedig är en annan berömd karnevalstradition, där maskerade festsällskap rör sig i dimhöljda gränder så här års.



Karneval kommer från latinets carne vale= kött farväl, för under fastan åts varken kött, fett eller sötsaker. I den ortodoxa traditionen äter man bara "paradismat" dvs endast frukt och grönsaker, inte bröd eller kött eller annat som kom på bordet efter att människan lämnat Eden. Man äter bara det som nämns i 1 moseboken:
"1 Mos. 1:29.«Gud sade: "Jag ger er alla fröbärande örter på hela jorden och alla träd med frö i sin frukt; detta skall ni ha att äta. 30. Åt markens djur, åt himlens fåglar och åt dem som krälar på jorden, allt som har liv i sig, ger jag alla gröna örter att äta." Och det blev så. 31.Gud såg att allt som han hade gjort var mycket gott. Det blev kväll och det blev morgon. Det var den sjätte dagen.»


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0