Marias tro och läslust


Marie Bebådelsedag är en av kyrkoårets älskvärdaste festdagar. Just i år sammanfaller den med fasteveckan med den kämpande tron som tema.Den uppmärksamme följaren på denna  blogg ser hur det bäddats för Maria denna vecka.Hon är en kvinna som blivit som en förebild för mödraskap genom alla tider. Den högmedeltida Madonnan är en sträng medelålders kvinna med en minivuxen och mycket sträng son i famnen.



Senmedeltiden var intresserad av att skildra Jesus som den lidande människosonen och det märks i bilden av hans mamma. Hon blir genast mycket yngre och mindre sträng. Flickan i den mariablå slöjan här intill ser ju verkligen ut som en ung kvinna. Hon står typiskt nog och läser. det gör ofta Maria vid bebådelsen enligt konstnärer från medeltiden.Realismen understryks av att Maria är ensam i bild, ingen ängel syns, bebådelsen är en inre upplevelse för Maria. Under henne en målning där ängeln syns tydligt i Leonardos da Vincis bild av bebådelsen.Även där sitter Maria och läser när Gabriel kommer med sitt förunderliga budskap.

Här en 1400-talsmålning där en färgstark Maria uppsöks av en Gabriel i lila med färgglada vingar som har en liten pytte-Jesus i följe. Han kommer flygande med kors och allt mot Marias upplysta mage, se uppe till vänster mellan de runda små fönstren. Maria läser något som roar henne, för hon småler. Hela målningen talar om en ljus och livsbejakande humoristisk tro- helt underbar är den på alla sätt. Önskar jag kunde lägga ut den i helformat för alla detaljers skull.



Fra Angelicos tavla är inte alls lika livlig. Här syns Maria på sin terrass, naturligtvis läste hon just när Gabriel kom på besök, hon är just i färd med att tappa sin bok. Maria är blonderad, en senmedeltida, renässansmodenyck, man blekte sitt mörka hår med urin av småbarn. Överhuvudtaget liknar Maria sällan en judisk fattig flicka. Genom alla tider har Maria fått sitt utseende av den omgivande kulturen och det rådande idealet för en kvinna. Skönt att kvinnoideal är föränderliga-det betyder att rent teoretiskt kan även Barock-Olga bli ett ideal någon gång-även om mina elever skrattade gott åt tanken. Det känns också trevligt att idealet var en läsande kvinna för Maria läser och läser och läser, på så många bebådelsebilder att en läsande kvinna måste ha varit något man uppskattade mycket. Trevligt för en läslus att se.






Här möts två olika andliga traditioner. Östkyrkans ikonmåleri som vill avbilda det oavbildliga med hjälp av strikte regler och bön.Till vänster västkyrkans mer realistiska men ändå så stiliserade konstideal under tidig barock.

Här har barocken med sin symbolik hämtad från den klassiska antiken blommat ut för fullt. Maria studerar skrifter som vanligt och ett gäng småänglar, egentligen små Erosar, Putti, följer Gabriel, ingen liten Jesus vad jag kan se annat än som en lilja i Gabriels hand, och den Heliga Ande, hon är med i form av en duva.

När sedan Jesus var född och vuxen och började predika och fått lärjungar, kom Maria med hans småsyskon och ville ta hem honom, skämdes hon? Betedde han sig på ett sätt som gjorde att släkten bad henne ingripa? «Medan han ännu talade till folket kom hans mor och hans bröder. De stod utanför och ville tala med honom, och någon sade till honom: "Din mor och dina bröder står där ute och vill tala med dig." Han svarade honom: "Vem är min mor, och vilka är mina bröder?" Och han visade med handen på sina lärjungar och sade: "Det här är min mor och mina bröder. Den som gör min himmelske faders vilja är min bror och syster och mor." »


Vid första åsyn ser det ut som om Jesus tar avstånd från sin mamma, men läser man en gång till står det faktiskt att den som gör som Maria kan bli som hon, släkt med Jesus. För hon tackar ja till ängelns budskap: Maria sade: "Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt." Och ängeln lämnade henne. När hon möter sin släkting Elisabeth som är i sjätte månaden säger Elisabeth: "Salig hon som trodde, ty det som Herren har låtit säga henne skall gå i uppfyllelse."

Maria gör det Gud ville, trots allt vad det kunde innebära av förföljelse och till och med stening för otrohet. Läsron skulle definitivt ta slut, men hon gör det ändå, tar emot bebisen. En tonårings övermodiga tro? kanske det, men vi behöver alla dessa ögonblick av övermod utan att tänka efter för mycket på alla tänkbara konsekvenser. Tids nog blir vi försiktiga medelålders föräldrar som vill ta hem storsonen som beter sig lite utanför mallarna.

Men även medelålders mammor kan behöva lite av Marias tro och emellanåt våga ta sig an utmaningar och äventyr vars konsekvenser vi inte helt kan överblicka.


Musik i massor finns att välja på om Bebådelsedagens tema. Här får vi höra J.S Bachs queer-version av Marias lovsång, för basröst! Lyssna på Ad Lib så får ni höra mer av all underbar Maria-musik finns.


Kommentarer
Postat av: Lars

Underbar 1400-tals bild finns hur mycket detaljer som helst. Fönstrena, ljusstaken,spisen osv



Mezzo verkar vara en intressant kultur kanal en musiker jag gillar är jordi savall.



http://www.youtube.com/watch?v=bozyKYhqOY8&feature=related



Dottern Adrianna brukar spela harpa fast inte i detta klipp :)

Postat av: Alma-Lena

Tack Lars för tipset. Underbart glad folklig musik från min favoritepok!



Visst är den där 1400-talstavlan underbar! Jag älskar den. Som du ser hade jag svårt att välja bild till dagens firande, men den och den översta blåtonade renässansmålningen är mina absoluta älsklingar.



Hur knappar man in Mezzo? Visste inte ens att kanalen fanns. Jag är usel på TV,vi köpte vår första TV förra hösten och jag har bara basutbud, men det skulle till och medd räcka med bara barnkanalen=)

2011-03-25 @ 18:14:11
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

Tittade lite på nätet, tydligen ingår mezzo i comhems kanal paket. Själv har jag Telias digital tv så jag kan inte se den.



http://sv.wikipedia.org/wiki/Mezzo_(musikkanal)



Men jag har sett en hel del bra musik på youtube från kanalen mezzo med savall exempelvis så det finns nog massor att se där. Men skulle jag byta någon gång till comhem så kan nog mezzo vara en intressant kultur kanal tror Lars :)

Postat av: ulla

Äntligen lördag morgon och lite mer tid att läsa,lyssna,reflektera och skapa.Läser med stort intresse om de bilder som du har valt.Lär mig hela tiden något nytt och får förslag på bilder som jag har glädje av även i undervisningen.Rena rama fortbildningen.Och glad blir jag t o m.Ha en bra dag.

Ulla

2011-03-26 @ 07:10:16
URL: http://www.textilejoy.blogspot.com
Postat av: Alma-Lena

Lars: Tack för tipset, i vår lägenhet i Kiruna tror jag att det finns Comhem. Där väljer man ju inte själv.



Ulla: Vad glad jag blir att vi fått ett nytt forum att utbyta lite tankar med varandra. Jag blir surare för var dag när jag ser de tomma rummen kring dig att jag inte får vara med dig som förr!



En del av de här bilderna har jag faktiskt som OH som Thomas gjort på LMs superbra datorer och kopiatorer. Ska försöka kom håg att ta dem till dig. Så får du visa eleverna lite gammal teknik också-kanske ännu mer imponerande, de vet väl knappt vad en OH är.

2011-03-26 @ 10:42:25
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

p.s tack för alla härliga bilder och berättelser Alma ;)

Postat av: Alma-Lena

Lars: Tack själv, din kommentarer och länkar inspirerar mig!

2011-03-26 @ 13:07:53
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0