Orangeriernas tid
Här ovan syns orangeriet vid Finspångs slott. Barockens förkärlek för klassicistisk arkitektur, symmetri och geometri syns tydligt här. Som namnet antyder var orangeriet ursprungligen ett ställe att vinterförvara citrusträd i men de utvecklades snart till ett växthus för allehanda trädliknande trädgårdsväxter med vedartade stammar. Alldeles i slutet av femtonhundratalet började orangeriet bli en viktig statussymbol för dem som hade råd. Precis som barockens klädmode kännetecknades av ett överflöd av dyrbara tyger, skulle byggnaderna vara onödigt stora och lyxiga. När orangerierna började bli vanliga hos den europeiska överklassen började man också bygga rena lusthus, som på engelska kallas "folly" dårskap.
Samtidigt som överklassen byggde lusthus och orangerier för sina exotiska växter fanns människor i mängder utan bostad och mat. I Frankrike, varifrån namnet orangeri härstammar, rådde fortfarande feodalismen på landsbygden och egendomslösa lantarbetare var livegna. Vi kan förfasa oss, men den enda skillnaden mot då är att vi inte ser de fattiga på våra egendomar, vi ser dem på TV.
Vi har inte längre livegna som servar oss, men vi köper kaffe och producerade av skuldslavar. Vi bär kläder sydda av barn helt utan fritid som inte får gå i skolan. Precis som det var någon fattig som betalde med sitt liv för barockens orangerier är det någon fattig som betalar för våra billiga kläder och extrapriskaffet. Inget är nytt under solen, och inget har egentligen förändrats sedan de orden skrevs av den dystre Predikaren för några tusen år sedan. Vi säljer fortfarande den fattge för ett par skor och hela familjer får offra sin hälsa för att vi ska få äta bananer till lågpris året runt.
Rädda barnen arbetar för att ge barnarbetare drägliga villkor och skolundervisning, mina barn är Rädda barnen-faddrar det är lätt att bli själv. Det är alltså inte tid att förtvivla, det har aldrig varit så lätt för så många att göra så mycket gott. Här uppmuntrande musik från ett barockslott i Freiburg skriven av J. S. Bach till hertigen av Brandenburg. Den hertigen gjorde verkligen något vettigt med sina pengar!
:) Hittar tyvärr ingen bra bild på orangeriet från Sofiero slott, men den som någon gång har vägarna förbi så kan det vara väl värt ett besök. sofiero blev utnämt till europas vackraste park 2010.
Ja dagens storföretag är rätt feodala , även om FN säger att ingen får hållas i slaveri så är det en vacker verklighet tyvärr som mest är ord.
Glad musik-en god start på en ny dag.Åker på kviltkurs i eftermiddag och vår son med fru evakueras troligen till HongKong idag.
Önskar dig och de dina en fin helg
Ulla
Lars: Det är säkert underbart vackert, vi har några diapositiv(minns någon dem) på när jag var där med mina föräldrar och det var verkligen prunkande. Jo storföretag behöver näpsas, köpbojkotter är inte så dumt. Tänk på hur lätt det gick att bli av med klorblekt papper.
Tack ,Ulla för att du följer min blogg så vi kan umgås bättre än på jobbet nu när vi inte är sambos längre. Vad skönt att din son och hans fru är i säkerhet i Hong-Kong!
Ha det bra på quilt-kursen!!