Mamma Maria i konsten

Som den trogne följaren märkt fascineras Barock-Olga av bilderna av mamma Maria genom tiderna, här några renässansbilder med anledning av mors dag. Med dessa vill jag hylla alla mina vänner som är mödrar, ska bli mödrar, har förlorat ett barn eller just mist sin mamma. Ni finns i mitt hjärta alltid, men speciellt i dag!

Ytterligare en Botticelli-Maria omgiven av unga människor och änglar och med barnet i famnen.

En mer ensamstående renässans-mamma och lite gladare (man kan skönja ett småleende) än Botticellis vanliga kvinnor som alltid ser lite sorgsna ut.

Boticellis lärare Fra Filippo Lippis madonna med barn och gravidmage i renässansens högstämt idealistiska förandligade stil, komplett med barnänglar. Men något med bilden (hög)stämmer inte. Den där ängeln som tittar så busigt mot oss kan nog mycket väl vara den busiga barnängeln Yriel som förekommer i Jostein Gaarders bok Julmysteriet- mina barn älskar Yriel som alltid klantar till det.Om Yriel förekommer på denna tavla kan den högstämda känslan aldrig bevaras intakt! Och se, till och med Madonnan själv drar lite grann på munnen!

 

Fra Filippo Lippi var själv också lite busig och ansågs excentrisk. Han gjorde också det som munkar inte skulle göra; fick två barn med nunnan Lucrezia, en pojke först och sedan en flicka, den ideala kärnfamiljen idag således. Men busigt gjort som munk och nunna på 1400-talet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0