Amaryllisfeber

Blommor, frukt och en papegoja målade 1688 av Bartolomeo Ligozzi

Välkänd är den galna tulpanfebern i Holland på 1600-talet när folk spekulerade i lökväxter och slutligen förlorade alla besparingar på grund av att lökarnas värde vida översteg det riktiga och blev mest fiktivt till slut, som med aktiemarknaden i dag; bara ettor och nollor i cyberrymden, som byter plats på ett litet klick beroende på förhoppningar och farhågor hos klickaren. Men tulpanlökarna var ändå verkliga lökar och det växte riktiga vackra blommor ur dem. Dagens ettor och nollor i cyberrymden är bara på låtsas.


Här hemma har pojkarna dragit in oss i amaryllisfeber. För tre år sedan köpte de tillsammans en amaryllislök från Holland som blommade länge med flera stänglar och många blommor. Vi har sedan vårdat den ömt men bara sett gröna blad på den. Så en dag i början av oktober sköt en blomknopp ut. Fyra stora röda klockor har det nu hunnit slå ut. Så här såg den ut för två veckor sedan.



Så här ser den ut nu. Febern har inte gått över än.

 






Kommentarer
Postat av: ulla

Fantastisk amaryllis.

Skön helg

Ulla

2011-11-03 @ 19:32:07
URL: http://www.textilejoy.blogspot.com
Postat av: Lars

Intressant mor Alma, jag var på en föreläsning vid kyrkan där jag arbetar härförleden om kultur växter en kommun ekolog som höll tal där han just berättade om lök växterna i holland som skenade i pris tror han nämde något om sjöfarten under denna tid som började ta sig till många exotiska platser som gjorde import av dessa tjusiga saker möjliga som naturligtvis platsade i förnäma människor trädgårdar och växthus här i europa.



Här i söder har vi ju buxbom sjuka och politiker som upptäckt att gravskötsel/ utgifterna är dyrast i landet så det blev total anställnings stopp så tummen ner fick jag för lönebidrags anställning och får sluta i mars och blir skyfflad vidare någonstans av arbetsförmedlingen. sorligt jo, men sammtidigt gungar världs ekonomin ettor och nollor och rika människor som spekulerar. intressant ska det bli att se var det ändar för den som lever. läste i dagarna om nordeas vd som ska ha lägenhet för 25 miljoner i stockholm sammtidigt som 2000 i personalen får gå på grund av taskig ekonomi..fartblind ledning är nog bara förnamnet ;)

ungefär som under "solkungens dagar" en överklass som levde i sus och dus och var totalt tondöva för folket.



2011-11-04 @ 15:40:16
Postat av: Alma-Lena

Ulla:Detsamma till dig. Jo pojkarna har haft tur med denna lök. Jag har en brevvän sedan många år tillbaka hon har en amaryllis efter sin mor som är över 50 år gammal. Får se hur gammal denna blir.



Lars: Så kul att se ditt namn här igen, men tråkigt att du blir av med jobbet. Om du dessutom har bidrag förstår jag inte alls varför de gör så. Ettor och nollor är nu så mycket viktigare än människor av kött och blod att jag inte borde bli förvånad, men det blir jag iaf.



Du har så rätt i din liknelse med de franska kungarna och deras totala likgiltighet inför småfolket som försörjde dem och deras lyxliv. Nu när du får sparken får du tid att demonstrera , du får väl börja med en lokalavdelning av Occupy Wall Street vi skulle behöva en sådan i varje stad.

2011-11-04 @ 22:47:29
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

tack Alma jodå får jag chansen kan jag nog tänka mig ockupera nordea eller stadshuset här i staden. politikerna och dom rika tycker att många av oss fattigare kan leva på undantag , man tror på dagar av guldregn och att alla ska få arbete jag tror dom bedrar sig det var väl på 70-80 talet man kunde vraka och välja på arbeten..lite alternativ till dagens samhälls bygge skulle jag vilja se som ger fattiga och arbetslösa ett mer meningsfullt liv än att leva på bidrag och vänta på den stora dagen när sverige ska bli som förr.

2011-11-05 @ 08:21:58
Postat av: Alma-Lena

Lars: Jag tror knappt det funnits någon tid när de fattigaste kunnat välja och vraka mellan jobb. Någon måste göra det ingen vill ta i och då får det inte finnas valmöjligheter.



I dag har man dessutom rationaliserat bort en massa nödvändiga jobb för ingen vill betala för att få dem gjorda när det finns en kader av arbetslösa som gör det gratis mot bidrag från skattebetalare dvs även de arbetslösa själva.



Samtidigt har de med högsta inkomsterna störst möjlighet att komma undan skatt. Ja, vi går mot större ojämlikhet och det gör mig så arg.

2011-11-05 @ 09:06:58
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

helt sant Alma så känns det också med den formen av skyddat arbeta jag varit på i 2 år, gratis arbetskraft, på mötet vi hade med cheferna kom det fram att politikerna/kyrkogårds förvaltningen vill ha praktikanter på alla kyrkogårdar, jag ställde en fråga till arbetsförmedlingen hur kan man behålla praktikplatser och skyddade arbeten där det utryckligt sägs i regelverket att det ska leda till arbete när kyrkogårdsförfaltningen säger det är anställnings stopp. ja det är en bra fråga sa arbetsförmedlingen, men svarade inte på den.



Ja vraka och välja har man nog inte haft möjlighet till kanske men jag tror att för 25 år sedan när jag runt 20 var det inget problem att få ett fast arbete som städare/vaktmästare/kyrkordsarbetare man hade en ekonomisk / psykologisk trygghet som idag inte längre finns för dom "minsta" här i sverige vet av erfarenhet att ska ett företag spara sparkar man städare,vaktmästare osv medans tjänstemän och säljare / ledning räknas som att dom producerar något i företagen så dom rör man inte.



Jag som växte upp på landet med mormor och morfar vet hur man odlar har höns osv ge mig en bit mark så klarar jag mig själv mer eller mindre men det lär vi nog inte få se här i sverige att regeringen "släpper fångarna loss" och i stället för att lägga lantbruks mark i träda dela ut den till oss som inget har, nej då skulle dom stå utan slav arbetskraft....



2011-11-05 @ 10:20:59
Postat av: Alma-Lena

Lars: Du har så rätt. Jag kom att tänka på Per-Albin-torpen. Tyvärr kan vi nog inte räkna med att någon högerinriktad regering skulle återuppliva den tanken-men den är god. Skulle kanske tipsa Mp eller V om saken?

2011-11-06 @ 18:25:31
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

Jätte bra idè Alma, har faktiskt aldrig hört talas om Per-Albin torp innan så jag kollade nätet och ramlade över denna tidnings artikel:



http://www.vf.se/kronikor/lordagskronikan/vack-albin-torpen-till-liv



Tänkte wow det här är verkligen något för mig, bra tanke att ta tillbaka rätten att leva och försörja sig själv så att inte allt vilar på storföretag och statens makt/ vanmakt. idag är ju dessutom ekologiska hus rätt lättbyggda, önskar ju verkligen att något parti vågat driva sådana här frågor istället för att arbetslösa bara ska gå på bidrag och ha ett trist liv :)

2011-11-06 @ 19:33:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0