Barock företeelse: Kadaverindustrin

Frukt med en levande fågel-en betydligt trevligare syn än hur kycklingar pinas till döds i kadaverindustrin

Jag äter helst inte döda djur, inte levande heller, det finns så mycket annat vi människor kan äta och mår utmärkt av, men jag är inte fanatisk-i vanliga fall.

Nu känner jag för att bli militant vegan!!! Vännen Linda messade nyss om ett program hon sett på TV, mamma hade just berättat om det för mig och nu är jag UPPRÖRD!

Jag vägrar publicera bilderna här eftersom barockbloggen ska innehålla vackra och meningsfulla bilder, men ni kan själv se på svt.play hur man behandlar djur för att vi ska få äta billigt kött eftersom galna läkare pläderar för sjuka dieter på enbart kött och fett från djur. Förutom det ekologiskt och klimatmässigt vråltokiga i att äta från toppen av näringspyramiden till frukost, lunch och middag varje dag i veckan är det ur djurens synvinkel rena katastrofen.

Linda kom därför med en bra idé, vegetariska recept på bloggen och det ska bli. Jag börjar med barnens absoluta favorit: Grön ostsås, som inte alls behöver innehålla ost, fast vi kallar den så.

Man tar ca 250 g. hackad spenat, grönkål eller nässlor, gärna frusna som läggs direkt i en gryta med lite rapsolja i botten. När spenaten/grönkålen/nässlorna är varma och mosiga häller man över 2-3 dl rismjölk och kokar upp såsen. Vill man ha en lite trögflytande sås reder man med majsena eller potatismjöl, annars är det godare med rinnigare sås tycker jag.

Sjud på svag värme medan du river i en smula muskotnöt i såsen, en matsked torkad körvel, 1- 1,5 tsk örtsalt (helst för den har kelp som jodkälla och jag tror det är bra att äta grönsaker från havet, annars går det bra med vilket salt som helst) och minst en tesked svartpeppar. Jag tycker det blir jättegott med färsk röd chili också, 1/2- 1 finstrimlad frukt.

Vad som är ett absolut måste är 1-3 klyftor vitlök, Elis tycker det blir godare ju mer vitlök man har. Den ska helst inte pressas utan hackas fint, smaken blir mildare och rundare då. I den ostlösa varianten brukar det också bli gott med grönsaksbuljong, gärna en sort med mycket örtkryddor.

Festvariant: Äter och tål man ost kan man sedan slå av grytan och blanda ner 1-2 dl riven ost-gärna västerbottensost.

Denna sås går fort att göra, det tar ca 15 minuter och den är proppfull med nyttigheter-bra när man är förkyld speciellt med färsk chili. Men barnen tycker att den alltid passar.

Till såsen kan man äta någon form av pasta. Jag gör egen majspasta eftersom Elis inte tål vete, men vitkålssallad, ris eller potatis  är också gott till. Den går att äta precis som den är men då räcker den bara till två personer. Pricken över i blir rikligt med hackad purjolök som strös över såsen just innan man äter. Saknas purjolök blir det näst bäst med finhackad gul eller röd lök.

Får man mot förmodan kvar något av denna barnvänliga och billiga maträtt är den underbart god i omelett om man äter ägg, kom ihåg att det ska vara EKOLOGISKA ägg från höns som har det bra-inte finska burhönsägg. Den är också god i paj eller veganravioli om man gör egen pasta.

Allt du behöver för 4 personer är:
lite rapsolja
250 g hackad spenat/grönkål/nässlor
2-3 dl rismjölk (havremjölk eller vanlig mjölk går bra om man tål det)
(ev. majsena eller potatismjöl)
1-3 vitlöksklyftor
ev. en färsk röd chili
ev. grönsaksbuljong gärna med extra örtkryddor
riven muskotnöt
körvel
örtsalt
svartpeppar
ev. riven ost
10 cm purjolök


Grönsaker och frukt, gott vackert, nyttigt, ekologiskt hållbart och djurvänligt




Kommentarer
Postat av: Linda

Tack! Ska prova det där till veckan tror jag bestämt, med ris till får det nog bli, min mage ogillar pasta i allt för stora lass.

2011-09-08 @ 20:31:53
Postat av: Alma-Lena

Ja, vete är det många som inte tål utan att veta om det. Men det är absolut lika gott med ris. Elis äter den också gärna med potatismos.

2011-09-08 @ 21:14:58
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: johanna

Spännande recept, men ½ muskotnöt, är inte det giftigt?

2011-09-09 @ 07:19:06
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Bråddjup

Nej, nej, nej!!! INTE en halv muskotnöt, bara riva lite grand.

2011-09-09 @ 08:11:47
Postat av: Alma-Lena

Johanna och Bråddjup: Halv är inte så mycket, är den stor får man väl ta en fjärdedel, fler än en är definitivt för mycket, allt är ju giftigt beroende på koncentrationen och jag gillar mycket muskot i detta-men absolut inte mer än en halv. Vissa recept säger hel muskotnöt så det är säkert inte giftigt med en hel, men det är onödigt att ta mer. Man ska nog inte knapra i sig enbart muskotnötter utan något annat till heller-men det lockar inte mig.

2011-09-09 @ 15:52:15
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0