Allting är skapat skönt för sin tid

Kommersialismen lär oss att att allt är skapat fult för sin tid, men med en pengainsats kan du förbättra det värsta. I varje tid har majoriteten människor varit fel och ansetts fula eller alldagliga och endast en liten elit har stämt in på tidens ideal. Under barocken var få människor övergödda alltså var idealet en människa med ganska grav fetma. Så här tyckte den Nederländske konstnären Jacob Jordaens att den supersexiga Susanna såg ut i badet:

De fula snuskgubbarna är magra och seniga medan vackra Susanna är mullig, komplett med valkar och celluliter och en A-profil som också underströks av kläderna på modet:

Överkroppen trycktes in i en stram korsett som plattade ut brösten och gav axlarna en sluttande profil med litet huvud och en stor kropp. Kjolens vidd utlovade en svällande rumpa och dallriga lår enligt tidens skönhetsideal. Men naturligtvis såg väldigt få kvinnor ut så här. Bleka och mulliga var endast ett fåtal av överklassens kvinnor, hårt arbetande kvinnor med knappa matförhållanden var däremot slanka, solbrända och deffade, precis som vi vill vara nu, när de flesta inte behöver anstränga sig för att bli bleka och knubbiga framför datorn eller TVn. Vår tid har motsatt skönhetsideal eftersom bara ett fåtal motsvarar det idealet idag.

Inte ett mainstream-ideal idag -men välskapt ändå; Beth Ditto

 

Där har Bibeln en mångtusenårig motbild. I stället för kommersialismens "allting är skapat fult för sin tid" säger den vise pessimisten Predikaren: Allting är skapat skönt för sin tid!

Det är ett ord att leva på; den unga kvinnan är skapad skön för sin tid, den gamla kvinnan är skön för sin, den mulliga är skön och den magra är skön, för allting är skapat skönt-det är korrektionen av det som skapats skönt som förfular. Tänk själv hur fånigt modet för tio år sedan ser ut idag och hur vackra människor som inte hade råd med stora modeexcessser är på gamla foton.

 

Rallare och rallarkocka vid Malmbanebygget för 110 år sedan. Den enda jag har namnet på här är kockan; hon hette Anna Rebecka Hofstad och kallades Svarta Björn

.

Flicka med pärlörhänge målad av Jan Vanmeer van Delft 1632-1675

Svensk adelsdam från samma tid, 28-åriga Anna Margareta Wrangel, målad av Anselm van Hulle vintern 1649–50.


Kommentarer
Postat av: Johanna

Vilket intressant inlägg :) Kul läsning

2012-04-19 @ 11:08:27
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Bråddjup

När man ser bilder från det glada 70-talet, eller 80-talet med eller vilken annan period som helst för den delen, är det bara de som inte var modeoffer som inte ser skrattretande ut. Så gott som alla moden får ett löjets skimmer över sig med en viss distans.

Tur att Barock-Olga är ständigt inaktuell. Kanske därför dina inlägg alltid har ett nöjets skimmer över sig?

2012-04-19 @ 17:14:16
URL: http://braddjup.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Johanna: Tack!

Bråddjup: Ja att vara ständigt inaktuell är ett framgångsrecept som håller i längden.

2012-04-19 @ 22:29:13
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: ulla

Ja allting är skapat för sin tid.Klokt sagt.

Skön helg önskar jag er.

2012-04-20 @ 22:01:56
URL: http://www.textilejoy.blogspt.com
Postat av: Alma-Lena

Ulla: Tack, det har varit mycket denna helg med kalasande aprilbarn och andra saker så jag har bloggrastat. Men det var en fin helg och jag hoppas din var detsamma.

2012-04-23 @ 14:45:01
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0