Barockmamma

The Cholmondeley Sisters and their Swaddled Babies

Skogsnymfens vackra blogg kom mig att tänka på denna målning av två nyblivna mammor, The Cholmondeley Sisters, ca 1599-1603. De sägs ha "fötts samma dag, gift sig samma dag och fött barn samma dag". De sitter i sängen hårt korsetterade-hur obekvämt det är med svällande mjölkbröst syns nästan på deras ansträngda ansiktsuttryck.

Barnen ser ut som om de ligger i en gietka, så hårt lindade är de. Säkert inte dumt om de hade anlag för skolios och de sov nog lugnt, men många barn dog förstås i plötslig spädbarnsdöd förutom alla andra faror en liten människa skulle möta i början på 1600-talet. 50% av barnen dog innan de fyllde ett år. Statistiskt sett så var alltså ett av dessa nyfödda barn döda ett år senare.

Därför kan deras röda dopklänningar och hårda lindning också vara en påminnelse om en svepning och en liten baby-kista. det är säkert ingen tillfällighet. Denna tid var en tid av bråd död och konsten sa "memento mori" till de rika som hade råd med sådana här praktfulla bilder. Detta sätt att komponera konstverk användes annars bara till tidens gravskulpturer.

Dagens fastetips: Stöd FNs milleniemål att minska spädbarnsdödligheten genom att stödja UNICEF. Från 1990 till 2010 sjönk den i det värst drabbade landet, Sierra Leone, från 162 döda per 1000 levande födda till 114/1000. Vi gör alltså skillnad!


Kommentarer
Postat av: skogsnymfen

"Därför kan deras röda dopklänningar och hårda lindning också vara en påminnelse om en svepning och en liten baby-kista."



Spännande analys!

2012-03-08 @ 21:14:01
URL: http://attlida.blogspot.com
Postat av: Alma-Lena

Skogsnymfen: Tack! Det är intressant när man fördjupar sig i konst, speciellt från den här tiden då allt fick ta längre tid fast livet var kortare.

2012-03-09 @ 09:52:25
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0