Skokloster

Bildens webbplats är också värd en titt.
 
När jag var i Sigtuna fick jag höra att Skokloster ligger väldigt nära om än i grannkommunen, och när jag berättade om min passion för barocken och Skoklosters samling av ryttarporträtt fick jag en broschyr om detta välbevarade barockslott. Den trevliga informatören berättade för mig att slottet är så välbevarat eftersom det är ett fideikomiss, dvs egendomen har aldrig fått delas upp utan äldste sonen (dottern om det inte fanns någon son) ärvde allt.
 
Övriga barn fick gifta sig rikt eller söka sig en karriärväg inom det militära eller kyrkan. Någon gång har en del inventarier delats upp på fyra arvingar, men hon sa att det inte går att fatta var de sakerna haft plats för nu är slottet fyllt från golv till tak med barockkonst och konst från slottets alla epoker, vackra möbler och andra föremål. Fideikommisset fastställdes 1701, då slottet ännu inte ens var 100 år gammalt och sedan dess har ytterst lite förändrats i detta slott som uppfördes på uppdrag av greve Carl Gustaf Wrangel mitt under svensk stormaktstid.
 
När Carl Gustaf Wrangel dog i Tyskland lade arbetarna ner arbetet på den sal de då jobbade med av rädsla att gå miste om lönen. Inte ens den salen är förändrad utan allt är som det lämnades med alla verktygen kvar, dem tog hantverkarna inte med sig. Det var tydligen ärligt folk fastän de inte litade på Wrangels arvingar.
 
För mig var Skokloster tidigare bekant för sina ryttarmålningar och sin rustkammare, nu fick jag veta om de övriga skatterna på slottet; en clavicembalo, barockens piano, till exempel. På slottet finns också sådana där underbara renässans/barockmålningar där en mans ansikte byggs upp av olika frukter och grönsaker för att illustrera olika årstider eller månader.
Vertumnus-årstidernas gud av Arcimoldo
 
Här kan man njuta av en stor del av konstsamlingen från 1400-tal till 1960-tal . Tveka inte, klicka dig dit! Jag tvekar inte om att jag ska åka till Sigtuna snart igen och blir det på sommaren tar jag båten till Skokloster för en guidad tur genom detta praktfulla barockslott, det mest välbevarade i världen.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0