Den polske ryttaren
Underbara hästbilder :) läste härförleden om en ekologisk vingård som skrotat traktorn och nu mera hade häst och vagn som tassade försiktigt mellan vinplantorna dessutom en gård har ju ofta "bränslet" gratis till hästen :)att dra in vingårdens vindruvor till vinpressen klarade gårdens häst gallant. Uppväxt som man är med "arbetar romantik" som moberg och liknande som tecknar det gamla bondesamhället som fattigdom och elände får jag nog konstatera att man ibland målade med lite väl breda penslar, vad som var rätt och riktigt ;)
Ja, det var ju förstås en bild präglad av sin tid , det gick inte att föreställa sig hur det skulle bli. Man tyckte bilen gjorde städerna renare och fräschare, även luftkvalitén tyckte man förbättrades när bilen tog över från hästarna. Det märkliga är att vi som har något slags facit inte fattar bättre.
Hej, jag vill bara på peka att det som kommer fram under hästen halls är en plym(eller vad den sortens utsmyckning nu kallas) inte dess man.
Under 1600talet var det Polska kavalleriet dominerad av flera olika folkslag och långt i från alla var ens i närheten av Barockens "flashiga" utsedde. Och tycks vara en aning blandade mellan Europa och Öst mode.Dels var det en aning efter i krigets utveckling(fort farande var bågen i bruk som du ser på bilden), de använde samma taktik de alltid använt då den fortfarande funkade bra i deras tycke, om jag inte är helt ute och cyklar så är det den Svenska invasionen som ändrade på detta.
Gabbanoche: Tack för hjälpen åtgärdat! Ja polska kavalleriet var ju deras stolhet och väldogt konservativt och man har ju hört om hur de anföll tyskt infanteri med kavallerichock som lyckades driva bort tyskarna, men sedan stötte de på tyskt pansar och då förlorade de förstås. Det är hjärtskärande att tänka sig. Som Rohans ryttare mot Nazgûlerna, men utan Eowyn. Jag gillar förstås att de var så stolta över sitt kavalleri, men krig är vidrigt och jag är glad att hästar slipper krig i större utsträckning nu än förr. Åtminstone några oskyldiga som undkommer.