Renässansmänniskor

Ambassadörerna av Hans Holbein d.y
 
Renässansen är barockens föregångar och på många sätt dominerar renässanstänket ända fram till sent 1700 och 1800-tal med sitt romantiska ungdomsuppror. Därför har ordet renässansmänniska en mycket vidare betydelse än en person som levde under renässansen. Ja, de flesta som levde under den period som vi sena tiders barn kallar renässansen hade ingen möjlighet att bli renässansmänniskor.
 
En renässansmänniska är nämligen en person som inte specialiserar sig utan behärskar allt från naturvetenskap till ridning; dans, fäktning och konsthantverk är lika viktigt som matematik,filosofi, språk och geografi. Renässansmänniskan behärskar musikinstrument liksom sextanter och kompass. Det lär man sig inte på en kafferast och det klarar man inte utan resurser i form av tid , pengar och kunniga ciceroner i de olika ämnena.
 
Därför finns det sannolikt betydligt fler renässansmännsikor idag än under renässansen. Skolan i Sverige är tack och lov uppbyggd kring renässansidealet; svenska skolelever får lära sig både bild och musik vid sidan av matematik, läsning, skrivning och engelska. Tyvärr gäller detta numera bara på grundskolan. På gymnasiet är estetisk verksamhet borttaget och man renodlar yrkesförberedande och studieförberedande program.
 
Det är inte särskilt smart om man ser till vad vi vet om hjärnans funktioner. Ju fler förmågor vi övar upp desto bättre blir vi på alla andra förmågor också. Fotbollsspelare fick testa att lära sig spela piano tre månader utan att spela fotboll. Som förväntat blev dessa fotbollspelare bättre på fotboll av sina pianostudier trots att de inte tränat organiserat under tre månader.
 
På samma sätt har fysisk träning i kombination med kognitiv träning  bättre effekt på kognitiva förmågor än rent kognitiv träning som exempelvis minnesträning. Aristoteles hade fel när han menade att en del var praktiska och andra teoretiska. Dessa förmågor går hand i hand. Trist att Björklund lever kvar i antikens föreställningsvärld när modern forskning visar att renässansens ideal är så bra för människohjärnan.

Kommentarer
Postat av: Klaus

DN idag: Dessutom finns det stöd för att regelbundet utövande av ett musikinstrument är nyttigt för huvudet.

2014-02-04 @ 20:39:44
Postat av: Alma-Lena

Klaus: Ja det finns hur många belägg som helst för att hjärnan mår bra av varierad aktivitet och så sätter vi en platt dator i handen på ungarna och ber dem sitta still.

2014-02-11 @ 19:32:10
URL: http://barockbloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0