Ensamhet II

 
Predikaren 4:9  […] ve den som är ensam! Om han faller finns det ingen som hjälper honom upp. 
 
Det finns förstås en ensamhet som inte är självvald, en ensamhet som bara är av ondo. Att bli utstött och mobbad i sin vardag, är det skolan eller arbetet spelar ingen roll, den ensamheten är livsfarlig. Arbetslöshet som innebär isolering leder också till döden om den inte bryts. Om barnet får mat, värme och tak över huvudet men aldrig någon levande vareleses beröring dör det. Om ingen talar med barnet lär det sig aldrig tala.
 
Den destruktiva ensamheten kan bara bekämpas med gemenskap. Radiobruset, TV-flimret och gatuträngseln bara förstärker ensamheten. Vimlet påminner om hur ensam jag är medan alla andra verkar ha någon. Hurtiga råd om föreningsliv och jourhavande präst känns som ett hån. Ändå är det bara den vägen ensamheten bryts. Bara i gemenskap med en annan varelse blir vi hela människor.
 
Det är inte bara den ensammas ansvar att bryta den destruktiva tystnaden. Här finns allas möjlighet att göra en insats. Du måste inte vara rik för att bryta en annan människas isolering. Det räcker att finnas. Jag tror en vänlig granne räcker. Jag tror en hund eller en katt räcker. Jag tror nätbekanta räcker. Jag tror att fågelmatning räcker. Jag tror Gud räcker. Men helt ensam kan ingen människa vara utan att ta obotlig skada.
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lars

Jo lär vara så att människor som automatiskt fick förtidspension förr i tiden låt säga handikappade,blev änn mer sjuka av att bara gå hemma själva och där någon form av arbete eller daglig verksamhet är välgörande för själen.

Minns bedrövliga bilder från rumänska barnhem där barn låg i sin spjälsäng och personalen inte hade tid eller brydde sig, barnen blev underutvecklade magra och tynade, social kontakt, beröring lite kärlek är viktigt. Sen är det väl lite konstigt fortfarande i vår västerländska civilisation när det gäller att ta hand om vår kropp eller vårt själsliga välmående. att kroppen är jätteviktig
men låt oss säga människor som bränner ut sig där säger man ..gaska upp dej, det sitter bara i huvudet.Men kanske har det att göra med den iskalla rationalism och blinda vetenskapssynen att göra som varit sanning länge, där det matriella dvs kroppen är något man bryr sig om medans psykiska och själsliga ting är mindre viktigt och kanske rent av ses som flum.

Svar: Ja absolut, kroppen är ju lätt att se men det är ju bara den perfekta kroppen som duger dessutom. Skröpliga och slitna kroppar är inget att yvas över. Den där hudhungern som barnen dog av i Rumänien drabbar ju även dem som överlevde sin barndom med stora sår i kropp och själ som resultat. Rationalismen gör vår tid till en tid för de lyckade och starka på alla plan. Vi andra får hänga i utkanten och kanske blir vi vinnare i slutändan eftersom vi har förstått att det där att lita på styrka och perfektion inte håller.
barockbloggen.blogg.se

2015-02-25 @ 06:03:41
Postat av: Klaus

EN kväll när jag var ung gick jag förbi en bingohall nere på stan. Där satt människor som åtminstone såg ut som de var väldigt ensamma (men jag kan ha haft fördomar mot bingohallar på den tiden) hursomhelst så började hjärtat brinna mot all denna ensamhet och jag kände att jag ville göra något åt ensamheten.
Kanske fick jag lite gjort, men inte så mycket. Önskar jag hade haft en jämnare tillgång på energi i mitt liv, nu har jag haft familj och ett psykiskt uttröttande jobb så inte blev det så mycket. Men chansen finns väl än att göra lite nytta. Tänker gå ner i arbetstid för att orka lite mer.

Svar: helt rätt tänkt, ofta inbillar man sig att man ska göra allt på en gång, då är det bra att gå tillbaka till Predikaren-allting har sin tid. Varför göra allt när barnen är små? Jag har varit där, men nu har jag lagt ner den ambitionen. Försöker ta en sak i sänder och en dag i taget. Jag fick en sådan nöd för kvinnor i Yemen när jag var 11 år. Den känslan har inet tagit mig till Yemen men däremot ill alla muslimska invandrare som kommit till mig på olika sätt. Jag kände mig beredd i hjärtat just genom min 11-åriga nöd. Det är kanske dags nu för din nöd att få sitt utlopp eller så blir det när du är pensionär. Jag är gald at du tar tid för min blogg iaf=)
barockbloggen.blogg.se

2015-02-25 @ 15:10:07
Postat av: Lars

Låter bra Klaus att gå ner i tid :) finns ju viktigare saker än bara arbeta, jag pendla förr mellan 4-8 timmar när jag städade och hade tid och ork till att hitta på vettiga saker på fritiden.

Har inte så mycket att säga till om när nu arbetsförmedlingen har fixat lönebidrags anställning är man frisk ska man arbeta heltid tydligen, men hade jag fått välja så skulle 6 timmar vara bra, resten av tiden på kolonin för min del :)

Svar: Ja, det är sjukt att vårt samhälle tycks inbilla sig att 8 timmarsdag är en naturlag.
barockbloggen.blogg.se

2015-02-25 @ 16:36:26
Postat av: klaus

Det sägs att vi är konstruerade för 4 timmar per dag, halvtid, som jägare och samlare. Bofasta blev vi ganska nyss.

Svar: Ja, så arbetade man förr, även i bondesamhället med vissa arbetstoppar och dess motsats blev det ca 4 timmar/dag för fria bönder. Med industrialismen kom galna arbetstider med onaturliga arbetsuppgifter
barockbloggen.blogg.se

2015-02-25 @ 18:07:17
Postat av: Lars

Har läst ungefär det samma klaus, folk på stenåldern här i Sverige lär ha fixade mat och hus halva dagen, resten var avkoppling , smyckestillverkning och sociala saker. Det kan få en att undra vad vi håller på med idag :)


Svar: Så ville ju Marx också att samhället skulle utvecklas så inet bara överklassen kunde roa sig och även idag skulle det lätt kunna bli som Marx tänkte det sig. 4-5 timmar arbete och resten studier, kreativitet och vila för alla. Om man verkligen delar på allt arbete skulle det vara en lätt match att fixa. Men kapitalismen bygger på arbetslöshet så löner och arbetsvillkor kan ligga på en låg och lönsam nivå för aktieägarna.
barockbloggen.blogg.se

2015-02-25 @ 18:18:25
Postat av: Klaus

De här seanste blogginläggen av dig, Alma, är väldigt läsvärda. Man behöver liksom läsa om och reflektera texten i sina olika sinnesstämningar och synvinklar. tack!

Svar: Tack , själv, Klaus! Mycket av det som blir inlägg är ju något som processats fram av samtalen med dig och Lars. Jag blir oerhört glad att det jag skriver når fram. Just under fastan är jag speciellt mycket i bön och läsning så tankar dyker upp som jag inte visste fanns. På denna blogg är jag ju väldigt öppen och det vågar jag vara med fina bloggvänner som du.
barockbloggen.blogg.se

2015-02-26 @ 16:52:39
Postat av: Lars

Jo som det utvecklas idag med otrygga tillfälliga anställningar, ute i europa pressas lönerna ner arbetslösheten rätt hög måste vara rena lördags godis för rå kapitalister, vet inte om ni hört talas om prekariatet ?

https://www.youtube.com/watch?v=gVNwZN8Oo8o

Svar: Tack för länken. Jo jag har hört om detta nya trasproletariat prekariatet. Många nga i min närhet befinner sig just där. Ännu i trettioårsåldern utan fast jobb och aldrig lediga ständigt med telefonen i närheten så de inte missar ett vikariat eller så jobbar de på bemanningsföretag med superlåg grundlön. Avskyvärt. Kapitalismen har nått sin höjdpunkt, detta kommer att bryta sönder samhället totalt. Då blir även de rika lidande inlåsta bakom murar rädda för sitt eget tjänstefolk och sina egna vakter som i Brasilien tex. Predikaren visste en del om detta den rikes rädsla och sömnlöshet.
barockbloggen.blogg.se

2015-02-26 @ 17:24:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0