Bilateralt bistånd

1656 målade Nicolaes Maes, en av Rembrandts lärjungar, denna "Gammal kvinna i bön"där brödet står i centrum
 
Predikaren 11:1
Sänd ditt bröd över vattnet,
en dag får du det åter.
 
Problemet med kärleken till pengar löses genom att ge bort dem. Genom att ge blir du fri. Blir då den fånge som du ger till? Inte om givandet blir bilateralt. Om den som ger låter den som får ge något tillbaka. Om brödet får komma tillbaka över vattnet i sinom tid. Men hen som ger utan att låta någon annan få befria sig genom att ge till henom skaffar sig mentala skuldslavar. Den rike måste också lära sig att ta emot hjälp av andra.
 
Jesus är den störste givaren av alla. Jesus har räddat hela skapelsen med sitt liv. Ändå tar han också emot: försörjningsstöd av Maria från Magdala och hennes vänner, en dyr present från kvinnan som smörjer honom med Nardusbalsam, hjälp att bära korset av Simon från Kyrene och han ber om vatten på korset.
 
Vi får också ge tillbaka till honom, som det står i Efesierbrevet 5: 1-2: Ta alltså Gud till föredöme, som hans älskade barn. Lev i kärlek, så som Kristus har älskat oss och utlämnat sig själv för vår skull som en offergåva, ett välluktande offer åt Gud.
 
Lever vi i kärlek ger vi tillbaka det vi fått. Jesus kom till oss med livets bröd och vi får dela det med andra som gengåva.
 
 

Kommentarer
Postat av: klaus

Den här predikaren-serien är ju alldeles lysande. Den skulle absolut kunna vara en bok. Predikarens texter kommer i ett nytt ljus.

Svar: Tack. käre Klaus!
barockbloggen.blogg.se

2015-03-07 @ 11:02:10
Postat av: klaus

Ligger hemma med influensa, rör mig som en 96-åring när jag måste upp. Lite bättre idag.
Tillbringat 3 dagar med att titta på något som jag annars inte skulle unnat mig. 660 minuter av TV-serien "Brideshead revisited" från 1981. Jag förstod att det skulle kännas segt i början och en hel del brittiskt överklassliv. Men när jag kom igenom det så var det rätt fantastiskt bra. Och med sammansatta människor som långsamt förändras.
och temat är religion, och det på ett väldigt djupt och drabbande sätt, inga schabloner. Språket och formuleringarna var så starka och vackra.

Svar: Ibland är det skönt att bli riktigt sjuk och få anledning till sådant. När jag hade lunginflammation förra året såg jag en serie som jag inte visste om "Reuter och Skoog" tror jag den hette, jättekul med Susanne Reuter och Ulla Skoog. Brittiska serier är alltid så välgjorda och minsta biroll är besatt med en perfekt skådespelare för just den rollen.

Hoppas du snart mår bättre det är inte kul med värkande influensa i kroppen.
barockbloggen.blogg.se

2015-03-07 @ 11:10:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0