Vi vet inte hur

Markus 4: 27 Han sover och stiger upp, dagar och nätter går, och säden gror och växer, han vet inte hur
 
 Det händer när du vilar är förra årets bok av Tomas Sjödin. Den kunde vara en betraktelse över Markusevangeliet. Så  mycket i detta evangelium handlar om tid. Precis som i Predikaren är en bärande tanka i evangeliet att det finns en tid som är rätt för allt och jäkt är meningslöst. Markusevangeliets liknelser handlar ofta om saker som kräver tid och inte kan påskyndas: senapsfröet som blir ett träd, brödet som jäser degen och som här: sådden som ska gro och växa.
 
Hur vi än gör så kan vi bara påverka växten på ett enda sätt; genom att förstöra den med att gräva och trampa runt kring fröna vi sått. "det är bara att vänta och be" brukar min tålmodige äldste son säga. Det är ett bra uttryck som han fått från de gamla. Väldigt ofta är det just så: vi kan bara vänta och be.Eller ska vi säga, det är bara att vänta och så. Vi kan så men inte få frön att gro.  Sådden växer bara om vi lämnar den ifred.
Vårbäcken kommer när den kommer, oavsett vad jag gör kan inget påskynda den eller stoppa den.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lars

Bra tänkt av sonen :) Paulus säger :Jag planterade, Apollos vattnade, men Gud gav växten. Ett naturligt biologist växande som kräver sin tid som inte kan jäktas fram med snabb kurser eller teologisk korvstoppning.

Trädet som verkligen behöver sin tid används flitigt i bibeln, den rättfärdige är som ett träd sägs det i psalm 1:3..Han är såsom ett träd, planterat vid vattenbäckar, vilket bär sin frukt i sin tid, och vars löv icke vissna; och allt vad han gör, det lyckas väl.

Ser man till ett gamalt äppelträd så kan man plocka kassa vis med äpplen och även om man äter äpplen, paj,mos , kräm på längden och konserverar eller fryser in finns en risk att man får ge bort mycket, en rikedom och överflöd.

Många banker började en gång som föreningsbanker , kooperativ av lantbrukare och exempelvis sparbanken har sin ek:

https://www.youtube.com/watch?v=bxMjVueVpPo

Och trädet fungerar ju bra så långtid man håller sig till basic, som den äldre generationen Lantbrukare som byggde mycket av vår nuvarande svenska rikedom trodde på vad mark och skog kunde ge som blev till rikedom, exempelvis en katedral under medeltiden tog sin tid att bygga 20-40 år kanske, beroende på hur skördarna blev , men det byggdes och man behövde inte fördärva jorden för det.

Problemet blir ju när bara trädet är kvar som en tom symbol och bankdirektörer bara är pengastinna teoretiker som sysslar med spekulationer och inte förstår ett yota av vad naturen mäktar med.som trots allt är grunden för allt vi människor behöver i form av mat och syre att andas,mediciner, byggmatrial är vi helt beroende av jorden och hur vi förvaltar den.

Svar: Du är så klok, Lars. Till mina elever försöker jag förmedla att allt är naturresurser. Jakten på profit och den ökande mentala urbaniseringen som kommit med internet gör att många inte förstår detta. En dator ses som gjord av människor utan inblandning av naturen. Så fel! En av mina fina universitetslärare, Roland Markinhuhta, menade att religionens roll vara att lära människan att leva hållbart. Jag håller helt och hållet med honom.
barockbloggen.blogg.se

2015-03-26 @ 17:23:36
Postat av: Lars

Tack Alma :) inte helt ovanligt det du berättar att det finns människor som tror dom lever bortom naturens gränser , ekonomi och liknande blir teoretiska siffror som inte är kopplad till naturen. Klokt sagt av Läraren Roland,tänker på ett ordspråk: Den rättfärdiges frukt är ett livets träd, och den som är vis, han vinner hjärtan.Meditera lite på orden..att vara ett livets träd går inte riktigt ihop med att vara en fördärvare av stora mått,som bara tänker profit, väl medveten om att dagens politik och det val små människor har inte riktigt hjälper människor (miljömässigt) att vara ett livets träd, men rikting här i livet och önskningar hur det borde vara och samtal tror jag kan hjälpa människor att fundera hur framtiden borde gestalta sig, och vilka önskningar människor har i sina egna hjärtan, hur man önskar leva och vad nästa generation får i arv .

Svar: Bra artikel som handlar om detta: http://www.dagen.se/kultur/tillbedjan-enda-v%C3%A4gen-ut-ur-konsumtionshysterin-1.347404
barockbloggen.blogg.se

2015-03-27 @ 17:12:39
Postat av: Lars

Tack Alma , en i mitt tycke intressant Artikel :)

Svar: Ja, det är som om du och jag skrivit boken, eller hur?
barockbloggen.blogg.se

2015-03-27 @ 19:16:44
Postat av: Lars

Absolut Alma, när jag läser på Artos & norma vad boken handlar om så känner jag helt igen mej

http://www.artos.se/lutherska-traditionen/om-sann-gemenskap-att-leva-i-en-kapitalistisk-hederskultur

Mitt odlande på kolonin har så klart ett syfte och är ett experiment just om ett annat liv bort från den kapitalistiska hederskult som patrik Hagman beskriver,ett Per-Albin torp som kan bära mej. finns så klart teori bakom som jag helt känner igen i Hagman eller dina tankar Alma :)

Svar: Härligt att ha funnit dig i bloggosfären!
barockbloggen.blogg.se

2015-03-29 @ 21:10:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0