Del 1: Nu är det inte mycket kvar, Adam. Mot Betlehem!


Fyra ljus tändes i söndags det betyder att julen verkligen står för dörren.

Kyrkoårets första månad är fylld av dramatik och drastiska vändningar. Detta sätt att repetera och dramatisera den stora berättelsen om hur Gud blir människa varje år är inte bara pedagogiskt utmärkt utan tillfredsställer också vårt behov av kreativitet och äventyr under en tid när vi som bor i Skábma/Kaamos-landet bäst behöver det.

Ändå är det så att de flesta som firar jul bor i varma länder kring ekvatorn, där ljuset är lika fördelat året runt och de gör det med lika stor entusiasm som vi. Det finns något mer i julens budskap som drar människor till sig än längtan efter ljus och gemenskap. Men kreativiteten är densamma. Se här hur man firar jul i värmen.



Les Prêtres - Il est né le Divin Enfant by umusic

Julefrid



Nu har julefriden trätt in. Tomasdagen är ju traditionellt startdatum för denna period av fred som tidigare sågs med sådant allvar att brott som begicks under denna period fick dubbelt straff. När första världskrigets första jul inträdde slutade soldaterna slåss med varandra och gick i stället upp ur skyttegravarna för att gemensamt fira jul. Året därpå gav man mindra mat och mer sprit till soldaterna så detta inte skulle upprepas-och det gjorde det inte heller.

Julefriden håller man inte bara med andra männsikor, äkta nordisk julefrid innefattar allt skapat, träd och djur inräknade. Julgrisen var ju sedan länge slaktad och ingen jakt bedrevs under de heliga juldagarna-inte ens en ripa skulle en rättskaffens människa snara.


Färdiga julklappar i ljusens fridfulla sken. Julavslutningen lyckligen överstånden. Gödselkärran är tömd, spånförrådet fyllt och talgbollar uthängda. Julefrid.

Ville man bli av med råttor, möss och löss skulle man inte ta tlll våldsmetoder och argan list som råttgift. Nej i stället tog man på Tomasdagen på sig söndagsstassen och läste upp ett artigt formulerat uppsägningsformulär i alla de utrymmen som man ville se fria från ohyra under det följande året. Efter att ha tackat för gott samarbete kunde man avsluta sittt uppsägningstal med orden: "I vittnens närvaro säger jag nu ut er. Flytta till Sven Nilsson i Hagatorpet (eller vart man nu tyckte de kunde flytta)."

Vissa saker var bättre förr och julefriden är en sådan institution som jag önskar återupplivad å det snaraste!


Mamma Modesty ger Tom Puss ett julbad. Katter är de enda råttavskräckare som tillåts från Tomas till Knut.


Miss Smillas släkt; pappa och morfar

Morfar Manzanillo är en underbart snäll, barnälskande hingst med fantastiska rörelser och goda anlag för både samling och ökningar. Mörkbrun och stilig, dessutom.

Klicka på bilden så kommer du till hingstkatalogen. Här är Maritas hemsida, Manzanillos ägare.

Här är morfar Power Boy, ELIT-hingst: welsh 62,5%+OX 25% + XX 12,5%

Klicka på bilden för mer info.

Lilla Smilla

Nu är det klart, Smilla blir fosterdotter till Chateau till sommaren. Hon får bo kvar med mamma tills dess, men redan nu är hon vår. Officiellt heter hon Miss Smilla e. Manzanillo u. Isa e. Power Boy u. Wielka Cielona. Så här ser hon ut:


Smilla med mamma Isa.


Här med sin uppfödare Kärstin. Hon har fått sitt vackra huvud av mormor Cielona. Hon blir svart med stjärn som mamma, pappa och morfar.

Tomas fylletunna

Tomasdagen, en dag att se fram emot för då får jag en ursäkt att visa en bild av den käre Caravaggio; här förstås Tomas som för att veta att Jesus verkligen uppstått vill undersöka hans ärr.

På den gamla onda tiden före arbetar-nykterhets- och väckelserörelsen kallades denna årets mörkaste dag "Tomas fylletunna" vilket syftade på att julölet skulle vara färdigbryggt denna dag-och därmed avsmakas. Av namnet på dagen att döma, var det inte något läppjande det handlade om.

Allt var  alltså inte bättre förr. Exempelvis är julen för det stora flertalet bättre och vitare nu. Om man läser Jan Öywind Swahns Stora Julboken, vilket jag gör varje år vid denna tid, får man intrycket att julen mest var en ursäkt för att få supa sig mer redlös än det vanliga lulliga tillståndet som i stort sett hela den svenska befolkningen befann sig i. Nykterhets-och väckelserörelserna behövdes verkligen!

Utan dem hade barnen i ALLA familjer måst stå ut med konstiga personlighetsförändrade föräldrar och väldigt lite glädje och mycket ont om pengar till jul. En alkis väljer ju i alla händelser alltid alkoholen framför allt annat; barnen inräknade. Lina Juuso och Marcus Birro skriver så bra om den valfrihet vi har idag.

En sak till som barn i alla åldrar kan glädja sig åt denna märkesdag är julmustens existens. Hade vi inte haft nykterhetsivrande föreningsmänniskor i detta land, hade julmust inte funnits och vi  hade alla måst dricka öl, snaps och annat illasmakande och bedövande för smaklökarna till julmaten. Jan-Öywind Swahn delar ju sin samhällsklass förakt för arbetarklassens nykterhetsivrare så han raljerar lite över julmusten-men inte finns det många svenskar som vill vara utan den och inga slagsmål eller skräck i barnahjärtan skapar den. Bara härligt skum-egentligen bättre än själva drycken.

Denna adventskalenderlucka hyllar alltså det faktum att vi numera talar om Tomas som den dag då julefriden börjar och inte en "fylletunna". Hoppas alla familjer får en jul med julmust på bordet som jag och Lina Juuso alltid haft det. Det är en jul att se fram emot.


Chanukka

Idag börjar judarnas "jul", Chanukka. Det är en fest som minns tempelinvigningen efter Mackabéerupproret som kom till stånd då Israel var del av Alexander den stores hellenistiska välde. För att upprätthålla makten och freden inom rikets gränser utformades en hellenestisk livsåskådning som blandade de olika religionerna i främre orienten och Grekland. För att manifestera hellenismens seger över judendomen placerades en staty av den grekiske överguden Zeus i Jerusalems tempel. Jerusalem som burit det, ganska ironiska namnet fridens boning, fick alltså ett tempel tillägnat denne krigiska, våldsamme, våldtäktsman, i stället för ett tempel helgat åt Israels, Isaks och Abrahams Gud.

Israels Gud som lett dem från slaveret i Egypten fick sitt tempel orenat av ockupationsmakten. Då drog Judas Mackabéus igång ett uppror som lyckades och templet rensades från hellenistisk religionsutövning. Åter ställdes menorans åtta brinnande ljus på sin plats och därför firas Chanukka med att man tänder ett nytt ljus varje kväll på den åtta-armade menoran och när alla åtta ljusen brinner har man stor fest med presenter och god mat-precis som julen-fast man firar inte Messias födelse, eftersom många judar fortfarande väntar på Messias.


Musik ur Händels oratorium "Judas Mackabéus," härlig adventsmusik för kristna och lika frejdig chanukka-musik för judar:


O, Magnum Mysterium

"Hela universum rymmer inte dig, därför blir du ett barn som bärs omkring av mig" sjunger man i en afrikansk julsång.

Det stora mysteriet; Gud blir ett litet och helt beroende spädbarn i halmen, bland djuren med mamma Maria och pappa Josef arbetaren som all förlossningsvård. Snart firar vi denna tilldragelse som för mig bara blir märkligare och mer fantastisk för varje år som går. "Mänsklig visdom djupt förstummas och i helig bävan står. " Precis så känner jag inför julen- det saknas ord. Därför är jag så glad åt tonerna.

Liksom dessa i O. Magnum Mysterium, ett körverk av dansk-amerikanske Morten Lauridsen som visserligen innehåller några ord, men som för mig ändå uttrycker denna mållösa förundran som jag inte alls kan ge uttryck för.

Påmind om detta fantastiska körverk blev jag av Minerva på hennes i alla bemärkelser sköna blogg


Isak



Idag har Isak namnsdag, Isak Abrahams och Saras löftesbebis. Han har namnsdag dagen efter Abraham som räknas som ursprung till tre religioner; judendom, kristendom och islam. Isak brukar förknippas med Jesus av många skäl. Idag räcker det för mig att han var ett barn som lät vänta på sig, en mycket välkommen bebis när han till slut kom.

Namnet sägs betyda skratt eller leende, eftersom Sara fnissade till åt budskapet att hon skulle få barn trots sin höga ålder. men jag kan tänka mig att lille Isak också gjorde henne glad på riktigt, djupt in i hjärterötterna, när hon begrundade det mirakel som varje litet barn är. Jag tänker att hon nog tänkte ungefär så här som Erik Lindorm satt ord på mina och många föräldrars tankar:

Lyckans minut

Är det sant att jag håller ett barn på min arm
och ser mig själv i dess blick,
att fjärdarna gnistra och jorden är varm
och himmelen utan prick?


Vad är det för tid, vad är det för år,
vem är jag, vad bär jag för namn?
Du skrattande knyte med solblekt hår,
hur fick jag dig i min famn?


Jag lever, jag lever! På jorden jag står.
Var har jag varit förut?
Jag väntade visst miljoner år på denna enda minut.






Nötkräm-årets julklapp

Den här bloggposten innehåller nötkräm


”Det pågår en tyst katastrof. En katastrof som varje dag dödar 21 000 barn under fem års ålder. De flesta barnen dör av näringsbrist, diarré eller andra sjukdomar. De dör av orsaker som med enkla medel skulle kunna förebyggas. Det som saknas är vaccin, medicin, rent vatten och näringsriktig mat. Saker som UNICEF kan leverera. Saker som vi tillsammans kan leverera.

Den här bloggposten är mitt sätt bidra. För i och med att jag publicerar den här bloggposten blir inte bara fler uppmärksammade på den tysta katastrofen utan dessutom innebär det att re:member skänker sex påsar av den nötkräm som UNICEF använder vid behandling av undernärda barn. Tre påsar nötkräm om dagen är allt som krävs för att ett barn som lider av undernäring ska kunna överleva.

Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.

Ps. Vill du köpa fältprodukterna som räddar barns liv, besök UNICEFs gåvoshop. Du kan välja ett snyggt gåvobevis designat av bland annat Tove Styrke eller Elsa Billgren att ge bort i julklapp.


4:e advent: Bach Magnificat i D-dur


Pappa Bach förstår verkligen hur tuff mamma Maria är. Det hörs i hans version av lovsången-fullt ös!



Dirgent: John Gardiner, Monteverdikören sjunger, Engish Baroque spelar och inspelningen är gjord i Santa Maria Maggiore (den större heiiga Maria)i Rom.

Mamma Maria

När jag sätter ihop adventskalendern slås jag av alla tuffa damer genom den kristna historien. I den patriarkala värld där det anses normalt att önska sig söner och att ge små flickor sämre mat än den deras bröder får-den värld som vi lever i än idag, även om det är annorlunda just i Norden, måste naturligtvis kvinnor vara tuffare, skickligare, uthålligare och modigare om de ska göra avtryck  i historien.

Medeltiden anses ofta som en tid då allt var sämre än nu. Barnen hade det värre, våldet var mer ohöljt, fattiga hade det sämre och kvinnorna var mer förtryckta. Sant-men det fanns också mer framtidshopp och fler kvinnor att verkligen se upp till utan minsta skymt av förakt eller objektifiering. Främst av alla dessa respektingivande kvinnor och flickor står förstås mamma Maria, den läsande tonårsflickan som riskerar livet för att föda Gud för att så rädda skapelsen från evig död till evigt liv.




Här ser vi Maria i tyst, lite inåtvänd stil-vanligt inom konsten, men den stämmer dåligt med det vi läser om i dagens evangelietext. Torsten Åhman skriver om detta här.

 

Denna humoristiska renässansmålning med tonårsflickan som inte kan slita sig från sin bok ens när hon får änglabesök kommer ni att få se många gånger på barockbloggen, en av mina mest älskade målningar.*

Den 4:e advent uppmärksammas mamma Maria. Hennes Magnificat/Lovsång är dagens evangelietext.

”Min själ prisar Herrens storhet,
min ande jublar över Gud, min frälsare:
han har vänt sin blick till sin ringa tjänarinna.
Från denna stund skall alla släkten prisa mig salig:
stora ting låter den Mäktige ske med mig,
[…]
Han störtar härskare från deras troner,
och han upphöjer de ringa.
Hungriga mättar han med sina gåvor,
och rika skickar han tomhänta bort.

*lägg märke till lille Jesus som flyger in till Maria, strax bakom Gabriel

En annan bild som repriseras här på bloggen; barockmålningen som är ett av få undantag där Maria ser så där härligt uppkäftig ut som hon låter i i Magnificat



Allt du önskar- ett spännande inlägg i en aktuell debatt


Klicka på bilden så kan du höra programmet.

När madame Skugga sa att Kurre var dum som inte ville vara med på kuppen mot varuhuset och dela bytet med de övriga klappsnapparna svarade han : Jag har något mycket bättre, en familj.

I radiokalendern har Elvira tagits om hand av två mycket underliga föräldrar när hennes mamma försvunnit. Familjen Lancelot ägnar dagarna åt att köpa och packa upp saker de köpt. De har privatjet och en söderhavsö och massor av tjänare. På nätterna sover de med syrgasmask för då eldas deras saker upp och röken är giftig. Grannarna kan de inte se, bara höra bakom en hög mur. Grannskapets barn blir sjuka av röken men familjen Lancelot duperar kommunens tjänstemän så de kan fortsätta sin miljöfarliga hantering.

Vi som följer denna kusligt spännande berättelse vet att detta också är ett mästerverk i all blygsamhet. Den hänger också tydligt ihop med Tjuvarnas jul, fast den berättas ur både ett mindre realistiskt men också mer realistiskt perspektiv. För visst är den kusliga instängda familjen Lancelot som ägnar hea livet åt att shoppa, äta och träna, med en tur till medicinskåpet-mer välfyllt än Michale Jacksons- emellanåt en tsiliserad bild av hur vi lever i EU. Ständigt konsumerande omgivna av en hög mur mot dem utanför. Några utvalda barn får det orimligt bra materiellt sett, men i själen är det inte lika gott ställt.

Jag kan inte nog prisa dessa kalendrar som vågar ta i den heta potatisen vår galna konsumtion och vad som verkligen är viktigt. Årets kalendrar tar barnen på allvar, tar livet på allvar. De barockar fett, helt enkelt!

Tjuvarnas jul- den svåra konsten att vara snäll i tidernas bästa TV-kalender

Årets kalender i TV är bara så underbar! Jag brukar ha total mediefasta i advent, men i år är Tjuvarnas jul ett stort och viktigt undantag som på alla sätt förstärker adventskänslan. För denna fantastiska serie i sann Charles Dickens-anda kan jag bara kapitulera. Fattigdomen är äcklig och frusen, tjuvarna fattiga och falska, skurkarna är bottenlöst ondskefulla och de renhjärtade är just renhjärtade. Mitt i detta står Kurre som vacklar mellan att vara den renhjärtade och snälla kille han är och den loser till ficktjuv alla andra ser i honom. Han är en vuxen Oliver Twist som aldrig slapp ur Fagins våld. Fast här heter Fagin Madame Bofvén, en sjörövare med massor av Indiana Jones -trick i bakfickan för att skydda sin enorma skatt.

Direktörskan är den andra stora skurken som i Hollywood naturligtvis hade gestaltats av Glenn Close. Men nu är inte detta Hollywood och det är en av Tjuvarnas juls stora förtjänster. Skådespeleriet står på topp och folk ser ut som folk. Trots det Dickens-liknande överdrivna i karaktärerna är rollgestaltningarna trovärdiga. Kurres vuxne Oliver Twist, Helan och Halvan(poliskonstaplarna Jansson och Jönsson), Djävulen bär Prada-chefen ( ja, direktörskan kunde ha gestaltats av Meryl Streep också) och Astrid Lindgren-Charlie. en äkta Kajsa Kavat/Pippi Långstrump, men också en Anne på Grönkulla som kommer med gemenskap och glädje till ensamma Kurre och Gerda och får ihop en familj av dem; jag tror på dem alla.

Referenserna till klassikerna är många och gör detta till en serie som roar hela familjen. Mormor känner igen Helan och Halvan, cineasten får hur många tillfällen som helst att imponera och samtidigt kan barnen roas, utan minsta förkunskap om Charles Dickens, matinéfilmer eller ens Astrid Lindgrens värld.

Tjuvarnas jul är ändå ett helt eget verk som tar upp svåra sociala villkor på ett för alla begripligt sätt. Någon kultursnobb i radion påstod att kalendern romantiserar fattigdomen. Det ser jag inte alls. Tvärtom är det för första gången på mycket länge vi verkligen utmanas i synen på det kapitalistiska samhället. Tjuvar liksom rika är totalt förblindade av rikedomens lockelser och låter alla mänskliga hänsyn vika för girigheten. Trollet får mat och en säng att sova i men belönar Kurre med att stjäla den dyra julklappsdockan av Charlie. Vari ligger det romantiska i det?

En annan person som absolut inte bidrar till att romantisera tjuv- och roffarsamhället, som vacklar mellan sin högfärd, fjäskande feghet mot överheten och riktig rättrådighet, är polismästare Lönnroth. Vi vet ännu inte hur det går, men jag tror att hans högfärd kommer att skamset få vika i slutet och både han och Kurre kommer nog att förlora respekten för giriga maktmänniskor i sin omgivning, jag kan ha fel-men jag kan min Dickens och Tjuvarnas jul utlovar ett slut där många får omvärdera sina liv.

Naturligtvis kommer Gerda och Kurre och Charlie att bli den familj de är till slut. Även om det ser mörkt ut just nu kommer den rättrådiga Gerda, modiga Charlie och snälle Kurre att segra. För det här är en äkta  adventssaga och hur var det nu G.K Chesterton sa?

"“Sagor är mer än sanna: inte för att de lär oss att drakar finns, utan för att de lär oss att drakar kan besegras.“


Gottfrid

Gottfrid av Bouillon/Godefroi de Bouillon (1060-1100) fransk riddare som blev korsfararnas förste kung i Jerusalem. Notera den fridsamma huvudbonaden han bär på denna fresk från 1400-talets Italien.



Morfar hette Sune Gottfrid, två vackra namn som tillsammans blir en liten predikan. Sune är ett fornsvenskt namn som betyder son och Gottfrid är förstås tyska och betyder Guds frid. Vilken gåva ett sådant namn måste vara! Tänk vilka vackra tankar om sitt barn föräldrar som ger sin lille nyfödde ett sådant namn måste ha!

Morfar Sune Gottfrid fick sångröst och han spelade gitarr och sjöng frikyrkliga sånger i stämmor med mormor. Morfar dog redan när jag var 16 år och sedan minns jag mormors hem som tyst. Fast vi sjöng tillsammans varje annandag jul-det saknar jag nu när också mormor tagit upp den himmelska gitarren. Kanske sjunger nu mormor Signe Teresia och morfar Sune Gottfrid denna underbara sång om Guds frid av Sofia Karlsson och Olivia Blyberg:




Den tålamodskrävande konsten att vara snäll

Den helige Sten läste vi om här förra året. En människa som  mitt i vanlig vardag är ett livs levande helgon, dvs en förebild i godhet, omtänksamhet och mod. Sankta Lucia hyllades igår och denna kyrkoårsvecka ägnas åt Johannes döparen.

Lucias och Johannes liv verkar ganska dramatiska och spännande, men de flesta dagar är ju odramatisk vardag om vi har tur. Sällan behöver vi slåss mot maktgalna ståthållare som vill halshugga oss och tack och lov bränns få människor till döds för sin tro, i vårt land sker det inte alls. Jag är tacksam för vardagen, det fredliga livet utan dramatik. Men det är också vardagen som kräver tålamod och uthållig vänlighet. Att bli snäll är inte lätt. Men med förebilder som ödmjuke Sten, orubbliga Lucia och kompromisslöse Johannes kan man nog komma en bit.


Barockbloggen favoriserar också Artemisia Gentileschi så därför får denna lucka illustreras av henne, med den underbart realistiska och vardagliga: Johannes Döparens födelse. En förlossning är ju en unik händelse men ändå vardaglig och där börjar livsvandringen för alla som mår väl av att världen blir snällare.


Lucia

Skara stift är det enda stift i Sverige där man funnit bevis på att martyren Lucia hyllats under katolsk tid. Det är också här man först började med det luciafirande vi nu har utvecklat till en av Sveriges största festdagar. Enligt Jan-Öyivind Swahns härligt julfärgade Stora Julboken tyder det på att luciatraditionerna i Sverige har ett visst samband med flickan från Syracusa. Men sedan gällde det folkliga luciafirandet mest det gamla vanliga i detta land så präglat av fattigdom, mörker och halvsvält. Det gällde att äta och tända ljus och skydda sig mot onda väsenden i skogen.

1900-talets mer stämningsfulla luciafirande tar sin början i Skara stifts herrgårdskultur på 1700-talet. Men fick riktig riksspridning först när Lucia blev en skönhetstävling i början av 1900-talet. Då förnyade den svenska kyrkan bekantskapen med den envisa tonåringen från Syracusa som halshöggs för sin tros skull. Nu vet alla barn i Sverige att Lucia var från Syditalien och legenderna om henne berättas i skolor och dagis så här års.

Körsångare och körsångsälskare får också frossa denna dag!  Årets luciafirande från Göteborgs domkyrka var helt i min smak. Från första tonen grät jag floder, för så ska det vara. Förr sjöng jag själv i underbart vackra och pampiga luciatåg, i små söta luciatåg, i avantgardistiska luciatåg, ledde barnkörers luciatåg; ja Lucias dag började oftast vid 4 på morgonen och avslutades i ett sömnlöst töcken vid midnatt-men det är skönt att slippa stå där och kämpa mot gråtens hopsnörda strupe och lugnt låta tårarna flöda när andra sjunger.

Jag älskar luciafirandet, just för denna blandning av martyren från Sicilien, medeltidens frusna, hungriga och mörkrädda vidskepelse, herrgårdsfrökens lussemorgonsfika och dagens återinternationaliserade körsångsfrossa i skolor, dagis, kyrkor och vårdinrättningar. Det stämmer så bra med årstiden och Lucias namn som kan tydas som ljusbärarinna på latin. Lilla tuffa tonårstjej som stod emot lågorna under Diocletianus förföljelser mot de kristna, jag är så tacksam!

Till ditt minne Lucia i decembermörkrets tid är vi samlade i stillhet och förväntan
för att lyssna till ditt vittnesbörd om kärlek, hopp och frid,
låta ljuset fylla hjärtats tro och längtan

När ditt följe Lucia kommer till oss i advent med en hälsning från martyrers unga kyrka
vill vi tacka för de  vittnen Herren Kristus  oss har sänt
som en förebild i kärlek, tro och styrka


Alexander vs. Simon

Träd har rötter, människor har fötter. Fötter mår bäst ovan jord, de behöver inte ens alltid stå på jorden, vilket den norska folkdansen hallingen bevisar

Idag har almanackan namnet Alexander och Barockbloggens lucka visar halling. Hur hänger det ihop? Namnet Alexander är grekiska och betyder människors försvarare( mäns försvarare står det på wikipedia, men liksom i engelskan är grekiskans andros/anthros=man OCH människa).

Kända Alexandrar är till exempel Alexander den Store, som knappast försvarade männsikor utan snarare bekrigade de flesta han stötte på och införlivade många stater med sitt, så småningom, enorma hellenistiska rike. Andra Alexender-bärare har varit ryska Tsarer som man knappt kan kalla "människorförsvarare" de heller. Snarare har de symboliserat attacker mot människor. Men den värste i raden av diktatoriska människohatare hette inte Alexander utan Adolf, med efternamnet Hitler. Därifrån är steget inte alls långt till en roman om ett av nazismens offer, Marianne Fredrikssons roman "Simon och ekarna".

Trots att boken handlar om ett offer för nazisternas judehat bygger den på samma principer som  nazismens rasteorier; blut und boden(blod och jord), dvs den djupt reaktionära och nazistiska föreställningen att "blod är tjockare än vatten" och att man ska bo där man är född och varifrån ens släkt kommer sedan "urminnes tider".

Håller ni inte med, så läs om boken, för visst är Simons adoptivföräldrar bra människor, men han liknar egentligen bara sina biologiska föräldrar som han inte ens vet om att de finns förrän i sena tonåren. Allt detta bilogistiska dravel är djupt inlindat i sockervadd av klibbigaste  fluffigaste psykoanalytiska slag. Jag vet att många älskar boken, men jag tror att man då kollrats bort av sockervadden och inte riktigt förstått vilket vidrigt budskap boken har.

Vilken tonåring har inte, liksom Simon, tyckt att hans föräldrar inte alls är lika sig själv? Vem har inte önskat eller fantiserat om att vara adopterad och att föräldrarna man har är adoptivföräldrar? Vilken adopterad har inte drömt fantasifullt och orealistiskt om sina biologisk föräldrar? Men bevisar det för den skull att blod är tjockare än vatten? Att miljön spelar noll och ingen roll för hur en människa blir?

Nyss såg jag med barnen på en tigerunge som växte upp med hundar. Varför funkar det? Varför funkar det att tigern och hundarna lever i en familj av människor? Hur kan katter bo ihop med oss? Hur kan Chateau trivas ihop med människor som jagat hästar i tiotusentals år och fortfarande äter hästar?

Läs Åsa Larssons fantastiska roman "Svart stig" och fundera ett varv till kring "blut und boden". Så mycket ondska som den barocka blods-teorin har fört med sig sörjer jag att "Simon och ekarna" blev film men jag hoppas att filmatiseringen av den ska leda till en seriös diskussion om dessa förfärliga teorier om "rötternas" betydelse över allt annat i en människas liv. Sedan hoppas jag förstås också att en klok regissör tar sig an "Svart stig" som moteld.

För faktum är att till skillnad från ekar har människor INTE rötter, vi har fötter-vi flyttar på oss, gifter oss med folk från andra länder och kulturer, lär oss av varandra. Det sant och naturligt mänskliga representeras jättebra av en samtida Alexander; Alexander Rybak som föddes i Vitryssland, växte upp i Norge, skrev en låt på knagglig engelska, byggd på sagor insamlade av gamla tyskar och en fransk barockförfattare, spelar fiol(ett instrument med ursprung i Mali) och med en show utförd av norska hallingdansare vinner hela Europas Song contest.

Simon tillhör ett grymt europeiskt förflutet, Alexander pekar mot en framtid där vi alla till slut har förstått  att ekar har rötter-men människor är inte ekar, människor har fötter.



Tredje advent och tredje satsen i JS Bach Adventskantat

Barock-Olga hyser en vurm för basfioler och bassångare så vad passar bättre på kvällen den tredje advent än basarian "Bereitet die Wege, bereitet die Bahn." Johannes Döparens aria,  Johannes är ju vägröjaren för Jesus.


Gudbarn

Barock-Olga är en lycklig människa. Många barn har jag, exempelvis har jag två gudbarn, min gudson fyller år just idag och hans dopdag är 1a advent så denna tid på året använder jag alltid denna fina temugg som han dekorerade och gav i julklapp åt mig när han var 2 år.


Vägröjare

Ikon med etiopiskt ursprung visar Jesus och Johannes när Johannes säger "Se Guds lamm"

Johannes Döparen är temat för tredje söndagen i Advent. Han röjde väg för Jesus, liksom många andra. Sedan avrättades han av Herodes, lydkung under den romerkse kejsaren. Det finns många gamla skrifter i exempelvis Gamla Testamentet som berättar om den kommande fridsfursten. Här en text som inte finns med i Bibelns kanon, men väl räknas till apokryferna och just denna text citeras i Nya Testamentet när Jesus hånas där han hänger på korset, men detta citat stämmer lika väl på kusin Johannes och många andra goda och vänliga, starka och modiga människor. Bloggvännen Lars gav mig detta citat för några dagar sedan, om ni tycker det verkar mycket bekant:

Från apokryfen Salomos vishet:

Den fattige rättfärdige skall vi trampa på.Inte tar vi hänsyn till änkan,

inte bryr vi oss om den gamles grånade hår.

För oss skall styrkan vara lag och rätt - svagheten visar själv att den är värdelös.

Vi skall lägga försåt för den rättfärdige, ty han står i vägen för oss:

han motarbetar våra planer, han skymfar oss som lagbrytare

och smädar oss för brott mot skick och sed.

Han ger sig ut för att ha kunskap om Gud, Herrens tjänare kallar han sig.

Han står där som en anklagelse mot vårt tänkesätt - redan att se honom är obehagligt.

Hans liv är inte som andras, hans vägar leder åt annat håll.

Oss betraktar han som falska mynt, och det liv vi lever skyr han som orenhet.

De rättfärdigas slut kallar han salighet,och han skryter med att Gud är hans far.

Nu vill vi undersöka om hans ord är sanna och se hur det blir vid hans död.

Är den rättfärdige Guds son skall ju Gud ta sig an honom

och rädda honom från hans fiender.

Vi skall pröva honom med misshandel och plågor, så att vi får veta hur fridsam han är

och får se hur det är med hans tålamod.

Vi skall döma honom till en neslig död; han skall ju få beskydd, efter vad han säger.”

Så tänker de, men de bedrar sig, ty deras ondska förblindar dem.

De förstår inte Guds hemligheter, de hoppas inte på lön för fromheten

och tror inte på belöning åt fläckfria själar.

Gud skapade människan till odödlighet och gjorde henne till en bild av sitt eget väsen,

men genom djävulens avund kom döden in i världen, och de som är hans egendom får erfara den.

Psalm av svenskt ursprung, som behandlar samma tema som den etiopiska ikonen: Vägröjaren Johannes


Fattiga får ett glädjebud

Färgstark trio i kamp mot fattigdomen och för kvinnors rättigheter: Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee och Tawakkul Karman

Det är svårt att riktigt förstå en annan människa. Ju mer olika livsvillkor vi har desto svårare blir det. Kan jag exempelvis på riktigt förstå vad det innebär att måsta välja mellan vilket av mina barn som ska få äta sig mätt idag? Kan jag verkigen förstå hur ett samhälle ser ut där kriget är normaltillståndet freden svår att förestlla sig? Kan jag verkligen begripa på riktigt vad det innebär att leva i ett samhälle där man måster kämpa för att få människor att ge ordentlig mat till sina döttrar?

Tre kvinnor har idag fått Nobels fredspris på grund av sitt arbete för fred och rättvisa förhållanden för kvinnor och flickor. Två av dem kommer från Liberia, den tredje från Yemen-landet där det inte råder brist på mat men där traditionen bjuder att man inet ger flickor bra mat och så snabbt som möjligt gifter bort dem, och det sker helt lagligt från flickans nioårsdag, sharia-lagens åldersgräns för giftermål.

Norska nobelpriskommittén har gjort ett värdigt val. Jag hade hoppats på att man också vågade det tabubelagda att ge en man pris för sitt arbete för kvinnors rättigheter, nämligen Dennis Mukwege*-men i det nordiska samhället är det tydligen ännu lika konstigt att tro på män som kämpar för kvinnors rättigheter** som det är i Yemen att ge små flickor fullvärdig kost. Men man får ändå vara glad för det pris som idag delas av Ellen Johnson Sirleaf,Liberias president för andra valperioden, liberianska medborgarrättskämpen Leymah Gbowee och jemeniten Tawakkul Karman.

Detta pris passar också helt och hållet in på kyrkoårets tema just nu, vägröjaren. Vägröjaren för Jesus var hans sex månader äldre kusin Johannes, kallad döparen. Han fängslades av Herodes för sina samhällskritiska predikningar som till och med vände sig direkt mot honom, ståthållaren. På denna tid var det ett fruktansvärt majestätsbrott,precis som vår kung var han jursidikst immun och dessutom uppfattades alla härskare i romarriket som Guds ställföreträdare och Gud det var Augustus, kejsaren.

I fängelset plågades Johannes kring frågan om han verkligen hade hunnit slutföra sitt uppdrag. Hade han visat på rätt person, var hans kusin från Nasaret den väntade Messias?:

«Johannes fick i sitt fängelse höra om Kristi gärningar, och han skickade några av sina lärjungar för att fråga honom: ”Är du den som skall komma, eller skall vi vänta på någon annan?” Jesus svarade dem: ”Gå och berätta för Johannes vad ni hör och ser: att blinda ser och lama går, spetälska blir rena och döva hör, döda står upp och fattiga får ett glädjebud. Salig är den som inte kommer på fall för min skull."»

Jag tycker detta nobelpris också är ett glädjebud för de fattiga och jag hoppas nu att kvinnors situation och fattigas livsviilkor uppmärksammas framgent, inte bara i dag. Dagens lucka visar en målning av Barockbloggens älskling Caravaggio, han gillade ju Johannes Döparen som motiv:

Johannes Döparen ska just halshuggas i fängelset, målning av Michelangelo Merisi da Caravaggio 1571-1610

 

* vill du stödja Panzi-sjukhuset där Dennis Mukwege är överläkare , eller ge ett bidrag som julklapp, kan du göra det här

**eller är det knapsu-skräcken som slog till?

 



Busungar x 4

Nu kommer en bildkavalkad av de underbara små varelser som nu växer och busar så det knakar och brakar i huset:


Leonora och Fauna gillar att leka med byrån som kattungarna lärt sig att öppna nedersta lådan på och så kryper de alla fyra ner där.

Små krypin är populära. Nemi och Fauna tittar ut.



Kul när matte bäddar rent i sängen, då kan man busa ordentligt tycker Fauna, Nemi och Tom Puss.


Tom Puss är också en riktig knäkatt.



Leonora trivs vid elementet fast hela deras busrum är varmare än alla andra rum i huset.


Brottning är också kul när matte bäddar rent.

Tom Puss liknar sin serie-namne, fast han inte är helt vit har hans fina ansiktsteckning den effekten att han ser så klok, snäll och klurig ut.


Nemi liknar också "sin" seriefigur, både till sätt och utseende.



Men ibland behöver även små busungar vila.

Retreat

Efter tenta och en tung jobbvecka med rymmarponny och MYCKET snö.


Anna

Barockbloggen har hamnat lite ur fas, men inte ska vi glömma Anna-dagen för det. Jag älskar motivet Anna själv tredje och adventskalendern öppnar därför luckan så vi kan få se en av otaliga tolkningar av detta älskade motiv, där mormor Anna håller mamma Maria i famnen som i sin tur bär på Jesus. När man ser alla dessa representationer av kvinnlig styrka och makt förstår man varför kvinnorna var de första att anamma kristendomen, både i Norden och hela den värlsdvida kyrkan.

Photo: Mikael Lindmark

Anna själv tredje-skulptur i Enångers gamla kyrka, denna underbara skulptur är snidad i furu och signerad av Haaken Gullesen 1520 ( "IAAK HAAKEN GULLESON MALER MVCXX"), alltså ingen flamländsk mästare utan en nordisk dito.

Virginia-rätten till sitt liv

Läste nyss La religieuse av Diderot, den franske upplysningsfilosofen och encyklopedikern. Boken skrevs som ett brev från en kvinna som tvingats bli nunna och till råga på eländet mobbades svårt av en elak abedissa på klostret dit hon kom. Diderot var själv ateist till den grad att han bröt med vännen Voltaire som var troende.  I boken argumenterar Diderot med hetta mot klosterlivet. Han säger att den som blir nunna är lat och en tjuv eftersom hon lever på andras pengar och inte föder barn till Frankrike. Under 1700-talet var en vanlig föreställning att länderna avfokades, och det kan ju ha stämt i det krigshärjade Europa, men det berodde knappast på att flickor gick i kloster*.

Romanen slutar med att den ovilliga nunnan rymmer från klostret med hjälp av en förlupen munk som våldtar henne. När vi lämnar henne är hon strax under 30 år gammal och arbetar som tvätterska under ekonomiskt mycket knappa förhållanden. Enligt Diderot var detta ett lyckligt slut. Suzanne kunde nu skaffa barn och vara till nytta för Frankrike, Barockbloggen beg  to differ.  En nunna på ett bra kloster med en hederlig ledning kunde nog leva ett mycket gott liv och ägna sig åt saker som annars fattiga kvinnor, som den medellösa syster Suzanne i Diderots roman, inte kunde göra. I ett kloster kunde kvinnor från fattiga hem,under jungfrudomens heliga queermantel, ägna sig åt allehanda okvinnliga sysslor.

Nunnan Kassia kunde bli kompositör. Abedissan Hildegard av Bingen kunde forska i biologi, läkekonst och komponera musik. Det var en nunna i benediktinerklostret i Sopwell, England, Dame Juliana Berner som redan 1425 skrev en uppsats om den tidens fiskemetoder och där beskrev flugfiske ungefär som det bedrivs idag. Fiskeintresserade kvinnor utanför klostrets värld har inte satt några avtryck i historien och man får anta att det var eftersom de inte hade tid att flugfiska i någon större utsträckning.Nunnor kunde-och kan- kritisera den politiska makten och kunde undervisa andra flickor och kvinnor till att leva ett lika rikt liv. I klostret kunde kvinnor bli författare, konstnärer och profeter, forska naturvetenskapligt, jobba med bsitåndsverksamhet och lära sig många olika språk, vilket inte ens överklasskvinnor utanför klostren fick göra. Än mindre fattiga människors döttrar och söner förstås.**

Diderots klosterhat hade säkert visst fog för sig, speciellt de kloster som har en mycket strikt hierarki kan naturligtvis utvecklas till pennalistiska fängelser, liksom för den del alla kollektiv. Att leva med andra människor är inte alltid lätt. Klostren är ju lite som internatskolor och alla abbedissor och abbotar är inte som professorerna  McGonagall och Dumbledore.

Däremot köper jag inte alls hans tal om att klostren skulle vara kvinnofängelser. Snarare var de en fristad för många kvinnor som där kunde utveckla sidor som var dem förvägrade på alla andra platser i samhället och de slapp den livegenskap som äktenskapet innebar och därmed också fruktan för den vanliga barnsängsdöden. Jag kan inte låta bli att se hur Diderot skriver ur en stabil vit, manlig medelklassposition-samma position som myntat allehanda nedsättande uttryck om ogifta och/eller barnlösa kvinnor för att avskräcka dem från att förbli ogifta.

Nunnor, dvs  kvinnor som väljer sitt eget namn***,och att vara "semper virgine" -utan att bry sig om skällsord som "nucka"- är hotfulla mot den manliga könsmaktsordningen och det är nog främst det Diderot inte tål. Hans främsta måltavla är ju de högt bildade kvinnliga klosterledarna, medan männen i de kyrkliga hierarkierna i hans roman är betydligt mer välvilligt porträtterade.

Enligt Barockbloggen skulle ett lyckligt slut på romanen vara att syster Suzanne blir abedissa med syster Ursula och andra renhjärtade systrar i ledningen och startar en feministisk revolution i samhället. Då skulle hon få tid att själv skriva en bok som skulle bli kvinnornas motsvarighet till Onkel Toms stuga och få männen att inse hur kvinnors situation var och är. Den kunde kanske heta "Les femmes sont le nègre du monde"-och den skulle förstås få samma verkan som Beecher-Stowes roman fick för afroamerikanska slavar och göra världen till en bättre plats för alla,men den boken återstår ännu att skriva.

Vi firar nu den fria kvinnan dagen efter Virginias, Jungfruns dag, med en av alla underbara hymner Hildegard av Bingen komponerade O Viridissima Virga (Oh, Mest grönskande/miljövänliga/livgivande Jungfru):

* För befolkningstillväxten var det nog snarare bra att det fanns munkkloster så inte alla män blev soldater.
**Fattiga pojkar hade naturligtvis också en tillvaro i klostret som var betydlig tryggare än fattigdomens förtvivlan och soldatlivets faror.
***det kan till och med vara ett mansnamn

Mer änglasång

En ängladag som denna måste vi lyssna på en innovativ version av The Angel Gabriel med gruppen All Angels. I förra inlägget hörde vi den traditionella varianten med äkta engelsk gosskör. Nu med damkvartett:



Änglar



Jag adventspyntar mitt hus, julpyntet kommer fram 23 december. Till vårt adventspynt hör änglafönstret för ängel betyder ju budbärare; de är budbärare om en stor glädje, en glädje för hela folket. Idag har Angelica namnsdag den änglalika. Då tänker vi på någon snäll, en skyddsängel vid vår sida, en änglalik person är god och stark på samma gång. Som Bamse eller Pippi Långstrump och det är så väldigt sant att den som är mycket stark också ska vara mycket snäll, kanske är det till och med så att den starke kan vara snäll, den elake är svag på något sätt. Generositet och vänlighet är stora egenskaper, men den snåle och elake har någon brist att täcka upp, en svaghet om så bara i sin empatiska förmåga.

Jag hatar när man menar att snällhet är mesighet, en verkligt snäll person är väl inte det minsta mesig och utan rakryggad snällhet, hur skulle världen se ut? Det verkligt modiga är att tålmodigt vara snäll dag ut och dag in. Avslutar med de avslutande orden i George Eliots roman om en stark och snäll människa; Middlemarch:

"for the growing good of the world is partly dependent on unhistoric acts; and that things are not so ill with you and me as they might have been, is half owing to the number who lived faithfully a hidden life, and rest in unvisited tombs."




St. Nikolaus-inte bortglömd kosmopolit


Sinterklaas med sin knekt Zwarte Piet som förr användes för att skrämma små barn med, men numera bara hjälper Sinterklaas att dela ut godis

Man kan tro att Barockbloggen glömde bort gårdagens märkesdagar, Finlands självständighetsdag, Shiiternas största högtid;sorgehögtiden Ashura och St. Nikolaus. Så var inte fallet. Men tiden räcker inte alltid till allt och denna bloggs devis är ju att vara ständigt otidsenlig, så vi tar väl St. Nikolaus idag i stället.

St. Nikolaus är ju omåttligt populär som helgon. Han är nationalhelgon för flera länder, mestadels i det gamla östromerska riket; Grekland, Serbien, Makedonien och Ryssland. Man tycker att han borde vara holländskt nationalhelgon, men det är han inte officiellt. Men deras Sinterklaas-firande antar samma stil som Skottlands St. Andrew-firande med fullkomliga orgier i holländskhet. Där kommer St. Nikolaus på en båt och rider sedan genom staden på en vit häst och man äter holländska tjocka halvmjuka pepperkakor, salt lakrits* och ost. På natten smyger han in i husen och lägger godis och presenter i barnens skor, men har de oborstade skor, och har betett sig allmänt slarvigt under året blir, det bara ett ris i skon.

När Nikolaus levde var han mycket ute på resor. Han bodde en tid i Jerusalem som eremit, men återvände hem till Turkiet där han blev biskop av Myra strax innan de sista och svåraste förföljelserna mot kristna satte igång under kejsar Diocletianus. Nikolaus klarade sig med ett fängelsestraff när så många andra blev martyrer till döds. Han släpptes inte ur fängelset förrän kejsar Konstantin, med sin fromma moder Helena och likaledes kristna systrar, blev den förste romerska kejsaren att tillåta kristna att inneha ämbeten i riket och han förbjöd också förföljelse av de kristna.

Det passar alltså bra att Nikolaus är sjöfarares skyddshelgon och att han är så internationellt populär, han var ju redan när han levde kosmopolit. Han var också generös. Han kom från en rik familj och satte i system att ge bort dyrbara gåvor till behövande människor, men bara i smyg om natten. Det sägs att han kastade in säckar med guld till en familj vars tre döttrar skulle säljas till prostitution.

St. Nikolaus ber säkert för ECPATs verksamhet. Många biståndsorganisationer gör nu det Nikolaus gjorde, hjälper fattiga familjer att klara sig utan att sälja sina barn. I dag vill jag särskilt lyfta fram Rädda Barnen. De har så länge jag kan minnas jobbat mot traficking, jag blev medlem när jag var tretton år och har kunnat följa deras seriösa arbete för barns rättigheter både hemifrån och på en del platser där de är verksamma.

Dagens julklappstips blir alltså att tända en stjärna för jordens barn och det gör du här.

St. Nikolaus internationella och barnvänliga prägel märks i dennan julsång där Elvis sjunger om hur han rider nedför Santa Claus-lane i äkta häst-jazztempo:

He doesn't care if you're a rich or poor boy,
He loves you just the same.
Santa knows that we're God's children,
That makes everything right.




*holländare och nordbor tycks vara de enda som uppskattar salt godis.


Sinter Claes-förberedelser



I natt rider Sinter Claes genom nederländska och flamländska städer och fyller barnens skor med antingen godsaker och presenter eller ris, allt efter hur det skött sig under året som gått sedan förra St.Nikolaus dag. Här i Björkofrs har skorna och farstun städats av Elis och Aron och den blå St. Nikolaus-figuren har satts på sin plats i fönstret vid ytterdörren. Nu får vi se om han rider förbi på sin vita häst i natt och vad han i så fall har med sig till barnen. Ris blir det ju inte eftersom de städat så fint.






Kommer vi att få se spår av St. Nikolaus vita häst här i morgon?



Musik i Advent

Ingen behöver egentligen börja lyssna på julmusik redan nu, adventets musik är lika underbar. Här en  sopranaria ur J.S Bach adventskantat:


Andra advent: Himmelriket är nära

Evangelisten Lukas berättar: Med Andens kraft inom sig återvände Jesus till Galileen, och ryktet om honom spred sig i hela trakten. Han undervisade i deras synagogor, och alla lovprisade honom. Han kom till Nasaret, där han hade växt upp, och på sabbaten gick han till synagogan, som han brukade.

Han reste sig för att läsa, och man gav honom profeten Jesajas bok. När han öppnade den fann han det ställe där det står skrivet: Herrens ande är över mig, ty han har smort mig till att frambära ett glädjebud till de fattiga. Han har sänt mig att förkunna befrielse för de fångna och syn för de blinda, att ge de förtryckta frihet och förkunna ett nådens år från Herren. Han rullade ihop boken och gav den tillbaka till tjänaren och satte sig. Alla i synagogan hade sina blickar riktade mot honom. Då började han tala till dem och sade: ”I dag har detta skriftställe gått i uppfyllelse inför er som hör mig.” Alla prisade honom och häpnade över de ljuvliga ord som utgick ur hans mun.

Detta är alldeles i början av Jesu korta förkunnargärning. Större delan av sitt liv var han timmermannens son i Nasaret i Galliléen, men de tre sista åren av livet ägnade han sig mest åt att predika om riket som kommer, riket mitt ibland oss, Guds rike som lyder helt andra lagar än de mänskliga stater vi känner till. I detta rike är den som i världens ögon räknas som stor, mindre än ett litet barn. Barnen är däremot stora i detta rike. De första ska bli sist och vice versa.

Denna annorlunda verklighet är inte något som jag kan förvänta mig enbart efter döden, nej, Jesus avslutar ju läsandet med att säga: ”I dag har detta skriftställe gått i uppfyllelse inför er som hör mig.”

Jag blir glad av detta. Jag får leva himmelrikt redan nu. Himmelrikt lever jag inte när jag vältrar mig i överflöd utan när jag lever meningsfullt och kan välja bort det onödiga och fokusera på det nödvändiga. Skala av och skala ner. Det stora får bli det lilla. Det som kommer sist i vanliga fall, låter jag komma först. Jesus har redan släppt ut mig ur konsumismens fångenskap, fängelsemurarna har fallit, det är bara för mig att vandra ut och börja leva Himmelrikt.

Jag vet ju så väl allt det här, men ändå måste jag alltid bli påmind. Den här låten fick förra hösten påminna mig om detta himmelrika liv och idag kom den till mig när jag som bäst behövde den:


Om sagor

“Sagor är mer än sanna: inte för att de lär oss att drakar finns, utan för att de lär oss att drakar kan besegras.“

G.K. Chesterton

Först som sist måste jag erkänna att jag är en helt normal mamma, jag gillar inte att mina barn spelar datorspel hela dagarna i stället för att vara ute och leka, äta,leka med lego eller dockor, måla, sova, teckna serier, musicera, spela analoga spel med mig, rida, cykla, åka skidor, skåda stjärnor-ja, allt det som de kunde göra de timmar som de ägnar åt spelande.

Jag har inte galet spelberoende tonåringar, än så länge är de små och jag får dem i säng utan att använda huvudströmbrytaren-men jag ser vartåt det barkar. Ändå kan jag förstå fascinationen de känner inför de spel de spelar-de gillar sagospel där man blir en hjälte som löser olika uppdrag och tar sig fram i sagornas underbara och hemska värld. De kan ockå bli en OS-ryttare som vinner tekniska tidshoppningar eller en boxare som slår knock på tungviktskungen.

Samtidigt som jag har allt detta tidstjuveri emot dem måste jag erkänna att datorspel ockå är bra på att berätta sagor och sagor kan man aldrig få för mycket av. Blogg-vännen Lars berättade att Divina Commédia blivit datorspel och det förvånar inte alls, den är som gjord för det. Den är t.o.m redan indelad i "levlar" som mina barn uttrycker det. Bara att programmera in och köra med andra ord.

Fantasyspel började vi med redan när jag var ung då hette de Dungeons and Dragons (Drakar och demoner på svenska) och ansågs fördärvliga som rollspel,de skulle föra sköra tonåringar till mentalsjukdom och självmord. Säkert hände just detta, tonåren ÄR en skör tid. Men samtidigt lärde vi oss att drakar kan besegras. En bra saga ska nämligen ha ett lyckligt slut. En dåligt fixad konstsaga kan ha ett olyckligt slut. Men folksagor har det inte. Barocksagosamlingen Gåsmors sagor berättar inte om en Askunge som blir gatusoperska och dör i en snöstorm, vilket var ett mycket mer realistiskt öde för ett oälskat styvbarn. Nej hon blir prinsessa och styvsystrarna får skämmas.

Sagorna lär oss att "slåss med troll, befria prinsessor, döda varulvar" som Strindberg skrev, för det är att leva. Livet kommer att leda dig till möten med troll som måste ut i ljuset för att besegras. Barndomen är full av prinsessor som behöver befrias, den första av alla är den prinsessa som finns inlåst i dig själv. Varulvar med en oberäkneligt livsfarlig dubbelnatur stöter vi på nästan varje dag.

Den mobbade Askungen, den lilla klena Tummeliten, den naiva Rödluvan, den smarta Mästerkatten i Gåsmors sagor lär oss att leva, våga tro på en bättre framtid och orka bli vuxna.  I en värld full av eldsprutande drakar, illvilliga demoner och grymma styvsystrar rustar oss sagorna med livsmod.



Lydias längtan

Lydia är förstås ett givet motiv för ikoner eftersom hon grundade den Grekiska kyrkan

Så här rapporterar läkaren Lukas från en av sina resor med Paulus runt Medelhavet: " Vi lade alltså ut från Troas och seglade rakt över till Samothrake och nästa dag till Neapolis. Därifrån fortsatte vi till Filippi, en stad som ligger i första makedoniska distriktet och är en romersk koloni. Där stannade vi några dagar. På sabbaten gick vi ut genom stadsporten och ner till en flod, där vi trodde att det skulle finnas ett böneställe. Vi satte oss där och talade till de kvinnor som hade samlats. En av dem hette Lydia. Hon var från Thyatira och handlade med purpurtyger, och hon hörde till de gudfruktiga. När hon nu lyssnade, öppnade Herren hennes hjärta så att hon tog till sig det Paulus sade. Hon och alla i hennes hus blev döpta, och sedan bad hon oss:"När ni nu har blivit övertygade om att jag tror på Herren, kom då och bo hos mig." Och hon gav sig inte."

Lydia var "gudfruktig" redan innan hon träffade Paulus och Lukas. Så fort hon hörde om Jesus insåg hon att han var hennes längtans svar och lät döpa sig med alla i sitt hushåll; barn, kvinnor, män, gamlingar, slavar och fria, det var antagligen lika många människor som en ordinär frikyrkoförsamling på en liten ort i norra Sverige och kring Lydias hushåll växte också den makedoniska/grekiska kyrkan upp.

Lydia betyder flicka från Lydien, ett rike som låg i nuvarande västligaste Turkiet, här ligger städer som Paulus och Lukas också besökte; Efesos till exempel. Det är också härifrån de äkta julfikonen kommer, Smyrna-fikon. Numera heter Smyrna Izmir, men fikonen bär det antika namnet som också nämns i Nya Testamentet. I nordväst ligger Troja, känt från Homeros Illiaden, staden som i tio år stod emot grekernas belägring men till slut föll för Odyssevs list med trähästen.

Makedonska Lydia kom härifrån, Thyatira ligger i Lydien, hon är alltså inte bara den första människan i Europa som blir en kristen, utan också en brygga mellan Mindre Asien och Europa, precis som kristendomen i sig överbryggar klyftan mellan dessa två kultursfärer. I stället för krig och konflikter mellan Öst och Väst, stiliserade i Illiadens skildring av kriget mellan Athen och Troja, står Lydia för den fredliga samexistensen mellan dessa två rivaliserande grannar. Öst är öst och väst är väst och i Lydias längtans svar möts de båda.

En känd svensk Lydia hette Lithell i efternamn och skrev ca 300 sånger under sitt korta liv, 48 år. Hon dog 1957. Här en av hennes vackra sånger, min favorit med sin vemodiga folkmusikinspirerade musik och en text som stämmer in på den längtan jag läser in i den korta texten om Lydia i Lukas Apostlagärningar



Klokt om ledarskap och vänskap med din häst och /eller hund

Måste bara få rekommendera denna kloka bloggpost på Anna Lyckopricks sköna blogg. Mitt eget inlägg i denna debatt kan man läsa här.

Syster Beatrice och vägen till Himmelriket



Idag har Beatrice namnsdag. Litteraturens mest berömda Beatrice finner vi i Dantes (Divina) Commédia.

Beatrice var Dantes amor amicitiae. Dante träffade den nioåriga Beatrice en kort stund när han var tio år gammal och betogs av hennes behagliga personlighet, hennes ljusa hy och smaragdgröna ögon. Sedan umgicks han med henne en kort stund 9 år senare senare när hon vuxit till en 18-årig ljushyllt adelsdam.  För vår tid verkar det så underligt att bli kär i en person som du träffat två gånger när du var ett barn, men för medeltidens människa var det ett idealtillstånd, den bästa sortens kärlek. Tomas av Aquino, den inflytelserika filosofen/teologen kallade detta idealtillstånd ;amor amicitiae= vänskapens kärlek.

Beatrice hade varit död i drygt 10 år när Dantes komedi tar sin början, han är ju 35 år i diktens inledning och Beatrice dog 25 år gammal, då var hon gift med Simon dei Bardi och Dante hade varit trolovad sedan 12 års ålder med Gemma Donati. Med henne fick han flera barn och dottern Antonia blev nunna i Ravenna och antog då namnet syster Beatrice.

Jag tänker på denna dotter som tog namnet Beatrice. Jag tycker det är så intressant med nunnors namn, de bestämmer ju själva vad de ska heta och kan då anta en hel identitet med sitt nya namn. En del nunnor tar mansnamn, det är helt okej i den queera miljön de lever i. Däremot har jag aldrig hört om en munk som antagit namnet Theresa eller Beatrice, det kanske finns, men vanligt kan det inte vara-även i klostrens celibatära tillvaro råder könsmaktsordningen så det är okej med flickor i jeans men otänkbart med pojkar i klänning.

Varför ville Dantes dotter heta Beatrice? Är det möjligt att hon valde namnet utan att känna till sin pappas musa? Ville hon hedra sin far eller var det betydelsen av namnet som gjorde att hon valde det? Beatrix/Beatrice betyder den saliga, ljusbringare, eller lyckobringande och det är ju trevligt att ha ett sådant namn. Att sedan pappas kära Beatrice dessutom guidade honom till paradiset måste ha varit lockande för en nunna-hennes livsuppgift var ju att öppna vägen till Himmelriket för andra människor. För det är ju det det kristna livet går ut på-att här och nu bli en del i Guds stora plan för hela skapelsen. Syster Beatrice levde därför på sätt och vis redan i paradiset i sitt kloster i Ravenna.

På så sätt passar det bra med hennes namnsdag kyrkoårets första vecka när vi läser om hur Jesus kom för att predika Himmelrikets ankomst:« folket som bor i mörker har sett ett stort ljus, och för dem som bor i dödens land och skugga har ljuset gått upp. Från den tiden började Jesus förkunna: ”Omvänd er. Himmelriket är nära.” »




Helggran

I Rhode Island, en av USAs äldsta delstater, har en strid blåst upp om årets offciella julgran. Guvernör Lincoln Chafee har, i den heliga sekularismens namn,* beslutat att statens officiella julgran ska kallas "Holiday Tree" i stället för Christmas Tree för att inte såra känslor hos dem som inte är kristna. Bonden som skänkt granen gratis till delstaten är rasande, han är kristen och skänkte en julgran inte ett helgträd.

Sekuläre guvernören Chafee


Man kan skratta åt detta, och ska naturligtvis också få göra det, jag hade knappast tagit upp denna sak här om den inte fick mig att le lite hånfullt åt fånerierna där man tassar som katten kring het gröt runt julen med sina löjliga "Season's Greetings" - kort. Men intressante bloggaren, protestantiske samhällsvetaren Sébastien Fath problematiserar frågan ett varv till-läs och begrunda!

Samma sak hände i Wisconsin, där fick guvernören Walker ändra sig och nu rasar i stället ateister mot hans feghet. Där ser den förargelseväckande granen i alla fall ut så här:

Wisconsins gran, förargelseväckande för svensk smak, men den platsar bra på en barockblogg med sin hämningslösa more-is-more -estetik


*USA är ju tillsammans med Frankrike den stat i världen som är mest stolt över sin sekulära och religiöst neutrala stat.

Hur Jesu första lärjunge blev St. Andrew

Andreas på en al fresco-målning från 400-talet i St. Paulus basilika utanför murarna, bilden ger inte rättvisa åt lystern som de urgamla färgerna fortfarande har och kan förstås inte alls återge känslan av att i dämpad belysning se denna målning som visar hur antikens människors tro, kreativitet och helighetslängtan liknar vår så mycket trots att 1700 år gått sedan den verkligen var fresco.

Barockbloggen lovade att berätta om hur Andreas blev Skottlands skyddshelgon, Patron Saint. De brittiska örikena har ju varsina skyddshelgon. Mest känd är förstås Irlands St. Patrick men de andra rikena har också sina egna skyddshelgon. England har St. George, han med draken, Wales har bygdens egen son St. Daffyd/David eller Dewi Sant till skyddshelgon. I Skottland är det St. Andrew, alltså lärjungen Andreas som står för det speciella beskyddet. Det är lite konstigt eftersom St. Patrick troligen föddes i Skottland och Irland har många invånare av skotskt ursprung, förutom St.Patrick.

Hur kommer det sig då att Skottland fick en judisk fiskare till skyddshelgon?

Andreas var från början Johannes Döparens lärjunge och det var Johannes utpekande av Jesus som den väntade Messias som gjorde att Andreas följde med Jesus och sedan presenterade sin bror Simon Petrus för honom. Andreas och Petrus blev båda ivriga förkunnare av Jesus budskap efter hans uppståndelse. Petrus kom så långt västerut som till Rom där han korsfästes upp och ner under kejsar Neros förföljelse av de kristna efter Roms brand;som Nero själv anses ha anlagt av "konstnärliga" skäl.

Brorsan Andreas reste däremot runt i romarrikets östra delar, nuvarande Grekland, södra Ryssland, och Mindre Asien blev hans missionsfält. Han korsfästes också av romerska myndigheter på ett kryssformat kors i Patras i södra Grekland. På så sätt blev han skyddshelgon och viktigaste apostel för den Ortodoxa östliga kyrkogemenskapen . Kyrkohistorikern Hippolytos av Rom säger att Andreas installerade den första biskopen i Byzans/Konstantinopel-Östroms huvudstad fram till dess fall 1453. Han är nu därför Patriarkatet i Konstantinopels skyddshelgon, likväl som Rysslands, Ukrainas och Rumäniens skyddshelgon. Hur kom denne östkyrkans skyddshelgon att bli skyddshelgon för ett av Europas nordvästligast belägna riken?

300 år efter Andreas död kom kejsar Konstantin till makten och lät flytta, på sin fromma moders enträgna begäran, apostelns kvarlevor till Konstantinopel. Enligt legenden blev då en munk vid namn Regulus varnad i drömmen att detta skulle ske. En ängel bad honom ta så många av Andreas ben som möjligt till värdldens ände. För den grekiske romaren framstod Skottland som världens ände och dit lyckades han föra några ben av Andreas.

Troligen gick det inte till så. Benen kom nog till Skottland på 700-talet. Kanske verkligen med en munk kallad Regulus som härstammade från Irland, men denne levde ca 573-600. Troligen kom relikerna från biskop Accas samling som han tog med sig till Skottland när han drevs bort från Hexham 732. 832 sägs kung Æthelstan ha sett ett andreaskors på himlen inför ett slag mot anglerna som han vann trots ett stort numerärt underläge. Han skall därefter ha utnämnt Andreas til Skottlands skyddshelgon och börjat använda den himmelsblå flaggan med vitt andreaskors som nu är Skottlands flagga. Men det finns bevis på att Andreas vördades i Skottland långt innan detta slag så man vet inte om Æthelstan har något alls med St. Andrew och hans skyddshelgonstatus i Skottland att göra.

Benen har nu försvunnit, troligen förstördes de under de fruktansvärda strider som slet sönder de numera förenade kungarikena i Storbritannien när reformationen kom till Skottland och utplånade allt som verkade katolsk avgudadyrkan.

Men alla Andreas ben kom ju inte till Skottland, resten fanns i Konstantinopel fram till det vedervärdiga 4:e korståget som sändes ut av Venetianska köpmän och ödelade Konstantinopel, Östroms stolta huvudstad och säte för patriarken i den Östromerska kyrkan. Korsfararna plundrade stadens skatter på många värdefulla reliker efter heliga kvinnor och män-bland dem Andreas kvarlevor.Relikerna fanns nu i Italien och 1969 gav påven Paulus VI några av dem till St. Mary's Roman Catholic Cathedral i Skottlands huvudstad Edinburgh där de nu stolt visas upp.

Skottarna firar Andreasdagen, som också är deras nationaldag, med att vältra sig i skotskhet:whisky, haggis, säckpipor, skotsk folkmusik och tillhörande danser, bland annat Higland dancing där männen solodansar virtuost i Hallingstil, mycket atletiskt och krävande, och Scottish countrydancing som är en folklig adaption av hovets pardanser under renässansen som man kan se exempel på i exempelvis "Shakespeare in Love" och "Elizabeth- The Golden Age".

På så sätt påminner deras Andrew-firande om det andersmässfirande som idkas i de nordliga lappmarkerna; det är ju också en uppvisning i samisk kyrklig och profan kultur, mer än ett verkligt högtidlighållande av fiskaren från Galliléen som lydde Jesu uppmaning "följ mig" så till den grad att han slutade sitt liv som sin mästare; korsfäst av romerska myndigheter.


RSS 2.0